Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

СРПСКА: Орден Његоша првог реда у руке Српског пјевачког друштва “Јединство” из Бања Луке!

Поводом 9. јануара, Дана Републике Српске, предсједник Милорад Додик одликовао је Српско пјевачко друштво “Јединство” Орденом Његоша 1. реда. Представљамо вам најстарије пјевачко друштво у Српској!

Давне 1893. године основано је Српско пјевачко друштво “Јединство” Бањалука.

Први диригент “Јединства” био је Грк, Ксенофон Зита, а за предсједника друштва изабран је учитељ и прота, Вид Ковачевић.

Први прекид настао је током Првог свјетског рата, а успјех СПД-а изненада је зауставио Други свјетски рат. СПД “Јединство” готово пола вијека живјело је у народном сјећању, а од заборава, сачувао га је протојереј-ставрофор Ратко Радујковић.

На иницијативу Немање Савића, садашњег диригента, ’95. године основан је и Дјечији хор “Јединство”, као подмладак старијег састава.

Најстарије пјевачко друштво у Републици Српској посјетило је многе свјетске метрополе, далеке градове, континенте али један догађај оставио је посебан печат.

Како кажу, 2024. година је само наставак пута којим су кренули давне 1893. године.

У Новој години нове композиције, нови радови, али и нови чланови. У плану је и љетна концертна турнеја по Херцеговини, Црној Гори, Дубровнику али и многим другим мјестима гдје ће СПД “Јединство” представити своје стваралаштво.

извор: ртрс

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

НА ГРАХОВЦУ ОБИЉЕЖЕНО 166 ГОДИНА ОД ВЕЛИКЕ БИТКЕ: Црногорци и Херцеговци побједили османску војску и показали шта може српска слога!

МАНАСТИР ТУМАНЕ ПОСЈЕЋУЈУ ЉУДИ ИЗ ЦИЈЕЛОГ СВИЈЕТА: У недјељу пресвлачење моштију Светог Зосима!

БЕЛИ ДВОР: Умјетничка збирка богатија за портрет краља Петра Другог сликара Васе Поморишца!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

grahovac

КОД ЦРКВЕ СВЕТOГ СПАСА: Обиљежавање 166 година битке на Граховцу!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ПРАВОСЛАВЉЕ У УКРАЈИНИ: Мученици вјере својих предака!

glas65

“ГЛАС ХОЛМИЈЕ” ПРИПРЕМИО ВРИЈЕДНА ПРИЗНАЊА: Награде припале проф. др Вучићу Дашићу, Неди Ђукић-Боројевић, Видаку Масловарићу и Ивану Милошевићу!

Slobodan-Vladušić

ПРОФ.ДР СЛОБОДАН ВЛАДУШИЋ: На Западу књижевност је изгубила аутономију, више се вреднује њена идеолошка функција!

dpsklub

КО НАПРАВИ ОВАЈ ДПС: Све им српско смета, реже на сабор, двојно држављанство, Мандића, Вучића, Додика, виде вељенационализам само код Срба!