Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

СНО ВАСОЈЕВИЋА: Задовољни резултатима, у Беранама се српски дише!

Поводом завршетка календарске године у име Српске народне одбране Васојевића јавности се обратио историчар Горан Киковић, предсједник овог савеза који чине: Српско историјско- културно друштво Никола Васојевић Беране, Удружење српских књижевника у отаџбини и расејању Андријевица и Удружење добровољаца ратова до 1918.њихових потомака и поштовалаца Беране.

Драга браћо и сестре Срби као што вам је познато одлази нам ова 2023. календарска година. Намјерно кажемо “календарска”, јер ми, традиционалисти Срби , нову годину дочекујемо тринаестог јануара по старом календару. За нашу Српску народну одбрану Васојевића била је ово једна плодоносна и тешка година. Година пуна искушења и успјеха.Прославили смо десет година нашег савеза.Радили смо много и организовали све традиционалне манифестације. Говорили смо о темама о којима су други ћутали. О којима и даље ћуте! Покренули поништење одлука о признавању такозване републике Косово и тражили од општине Беране и Андријевица да то ураде.Нажaлост нисмо добили нити подршку нити одговор.Ишли смо срцем и главом тамо гдје многи нису смјели ногом. Тражили смо да се у Беранама промијени улица 29.новембра у Благоја Јововића и да слава Берана буде Ђурђевдан,слава Ђурђевих Ступова.Такође није одговарао нико на наше иницијативе које су грађани подржали својим потписима истакао је .-Вулко Шћекић. -Нама је квалитет испред квантитета , па смо у овој години из штампе на свјетлост дана издали пет бројева часописа Глас Холмије и двије књиге.Уз много труда и напора кад се јасно види циљ уз тешку материјалну ситуацију али уз помоћ Божију и људску успјели смо да опстане Глас Холмије,који је глас Срба у Црној Гори. Способни смо да много више обавимо сами и уз помоћ наших пријатеља у наредном периоду,јер велики Његош је рекао:”Нека буде борба непрестана”… Постојимо од оснивања Удружења ратних добровољаца 1912-2918., њихових потомака и поштовалаца Беране 15.нобембра 1996.године,док као савез Српских Удружења смо заједно пуним десет година и подигли смо велики број споменика културе и спомен обиљежја,одржали на стотине манифестација и издали преко 50 наслова књига.-казао је Давид Лалић. -Кад нас неко пита у чему је тајна наше истрајности и успјеха , рекли бих да је то наша слога,јер само слога Србина спасава. Наш часопис Глас Холмије уважава и објављује свачије мишљење,јер је оно битно и узето је у обзир и испоштовано је од наше редакције. Настављамо да и наредне године радимо кроз разне културно историјске манифестације у интересу Срба у Црној Гори у којој нам је сједиште и за духовно и културно јединство свих Срба у Црној Гори,Србији и Републици Српској и у земљама у расејању зато смо и основали Српски културни клуб, који је поред Берана,формиран у Београд, Крагујевцу и Краљеву.Наставићемо са нашим активностима и наредне 2024.године у борби за Српску православну цркву, српски језик и ћирилично писмо и историјску истину, закључио је Горан Киковић.

Опис није доступан.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

УКОЛИКО СЕ ХРВАТСКА И АЛБАНИЈА НЕ КАЗНЕ ЗБОГ “УБИЈ СРБИНА” И “СРБЕ НА ВРБЕ”: Србија се повлачи са ЕП у Њемачкој!

ИЗМЕЂУ СНА, ЈАВЕ И ШПИЈУНА, ДР ВОЈО ЛАКОВИЋ: Безбједоносне службе недирнуте, Седма управа пребијала људе, убиство Душка Јовановића државни тероризам!

ИЗЕТБЕГОВИЋ И ЕРДОГАН ПОРУЧИЛИ ДОДИКУ: Даље руке од Босне!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

predrag

ОТАЦ ПРЕДРАГ ШЋEПАНОВИЋ У КАMНИЧКОЈ БИСТРИЦИ: Ово је за нас свето мјесто!

markokovac

СРПСКА СТВАРНОСТ: Сваки Србин данас је Марко Ковачевић!

kosovo-je-srbija-1068x602

“ПОЛИТИКА”: Курти нуди Ватикану српске храмове!

novoamer

ЧИЈИ ЈЕ ТУЖИЛАЦ ВЛАДИМИР НОВОВИЋ: Црне Горе или Америке?

dejan-djurovic-1-2

ДЕЈАН ЂУРОВИЋ: Изјаве Мила и Данијела жешће, па никоме ништа, Марка Ковачевића осудили, а нијесу ни прочитали шта је рекао!