Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ОТКРИВЕН ДИО ТАЈНИХ БРИТАНСКИХ ДОКУМЕНАТА: Припадници САС-а са Насером Орићем припремали терен за Сребреницу!

Ознака тајности скинута је са додатног контингента досјеа британског Министарства одбране о ратним дешавањима у зони енклаве Сребреница. Након што је прије три године објелодањено да, упркос другачијим наводима у бројним хашким и другим пресудама, врх Републике Српске није имао план да осваја Сребреницу, најновији декласификовани тајни досијеи сугеришу значајну улогу обавјештајаца британске службе МИ-6 и припадајуће јединице САС у креирању ратних дешавања у Сребреници и око ње.

Открио је то новинар Кит Кларенберг, који годинама истражује улогу обавјештајних служби у обликовању геополитичких процеса и имао увид у досјее.

Припадници САС-а су, заједно са Насером Орићем, припремали “терен” за сребренички “сценарио” прије и у току јула 1995. године, наводи Кларенберг.

Западњачке “архитекте” балканске историје, скривањем доказа и свједочанстава, скоро четири деценије, чине злочин према истини и правди у БиХ.

Још од 1992. године, када се у тајним ладицама Савјета безбједности “загубио” извјештај генералног секретара УН Бутроса Галија о потпуном повлачењу ЈНА са територије БиХ. Или годину касније, када је у сједишту УН у Њујорку, напрасно нестао, па тек четврт вијека касније “пронађен” документ тзв. међународних мировњака о масакру над, већ тада више од 1.000 Срба око Сребренице.

Ипак, међу “скривачима” предњаче америчке и британске службе.

Посљедња, посредством Специјалне ваздушне службе САС у Сребреници је била свеприсутна. Дјеловала је мимо ланца командовања међународних мировњака и рачуне полагала само Лондону.

Њени “шпијуни” заједно са Насером Орићем некако су “знали” много прије српског руководства, да се намјерава ослобађање Сребренице.

“Терен” су припремали, наводи новинар Кит Кларенберг и за “нешто ужасно”, а све како би испровоцирали ваздушне НАТО ударе на српске положаје и објекте, што је претходно био циљ и Алије Изетбеговића.

Очигледно је да су локалне муслиманске снаге очекивале ваздушне нападе НАТО-а када Војска Републике Српске стигне, а Британци су им очигледно дали довољно основа да вјерују да ће до њих доћи. Њихова обећања могу објаснити недостатак отпора муслимана против упада Војске Републике Српксе – наведено је из објаве Кита Кларенберга

Да ли ће западне архитекте балканске трагедије, катарзу спознати, ако не до сада а оно бар у актуелном процесу геополитичких промјена?!

Или ће наставити утабаним стазама – од јавности и истраживача скривати свједочанства попут посљедњег, а заклињати се у демократију, право и правду?!

извор: ртрс

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ЧЕТНИЧКА ТУГА У СЛОВЕНИЈИ: Сјутра парастос безгробној војсци у Камничкој Бистрици, портал “Српска24” запалиће свијећу за невино побијене припаднике ЈВуО!

НА ГРАХОВЦУ ОБИЉЕЖЕНО 166 ГОДИНА ОД ВЕЛИКЕ БИТКЕ: Црногорци и Херцеговци побједили османску војску и показали шта може српска слога!

“ГЛАС ХОЛМИЈЕ” ПРИПРЕМИО ВРИЈЕДНА ПРИЗНАЊА: Награде припале проф. др Вучићу Дашићу, Неди Ђукић-Боројевић, Видаку Масловарићу и Ивану Милошевићу!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

grahovac

КОД ЦРКВЕ СВЕТOГ СПАСА: Обиљежавање 166 година битке на Граховцу!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ПРАВОСЛАВЉЕ У УКРАЈИНИ: Мученици вјере својих предака!

glas65

“ГЛАС ХОЛМИЈЕ” ПРИПРЕМИО ВРИЈЕДНА ПРИЗНАЊА: Награде припале проф. др Вучићу Дашићу, Неди Ђукић-Боројевић, Видаку Масловарићу и Ивану Милошевићу!

Slobodan-Vladušić

ПРОФ.ДР СЛОБОДАН ВЛАДУШИЋ: На Западу књижевност је изгубила аутономију, више се вреднује њена идеолошка функција!

dpsklub

КО НАПРАВИ ОВАЈ ДПС: Све им српско смета, реже на сабор, двојно држављанство, Мандића, Вучића, Додика, виде вељенационализам само код Срба!