Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ОСПОРАВАЊЕ 9. ЈАНУАРА: Континуитет напада на Србе!

Упркос свим притисцима и пријетњама, Република Српска ће за седам дана прославити 32. рођендан. Све ове године била је изложена многим изазовима и проблемима, креираним углавном од странаца и представника политичког Сарајева. Удари на обиљежавање 9. јануара као Дана Републике и покушаји отимања имовине, само су задњи у низу планова како да буде развлашћена. Из Српске одговор – настала је у миру, у миру ће се и одбранити, а 9.јануар и ове године биће спектакуларно прослављен.

Девети јануар један је од најзначајних датума код Срба. Вјерски, али и државотворни празник. Тог дана ’92. године српски представници у БиХ прогласили су Републику Српску, као одговор на декларацију о суверености БиХ која је донесена вољом, тада муслиманског, и хрватског народа, без учешћа Срба, што је било потпуно супротно тадашњем Уставу.

Одговор Срба, самосвјесних и свјесних оне ситуације је био да се прогласи Република српског народа БиХ и у том смислу се том чину нема шта приговорити. Треба казати да у то вријеме није било никаквих оружаних сукоба. То је дан када ми обиљежавамо своју храброст, своју историјску дораслост, када обиљежавамо слободу – рекао је професор уставног права на Универзитету у Источном Сарајеву Радомир Лукић.

Република Српска има све елементе државности. Територију, власт на тој територији и имовину која према Уставу и Дејтону припада Републици Српској, а никако БиХ, како се покушава наметнути. Свако задирање у имовину Српске, кажу правници, као легалан одговор имало би проглашење независности.

Ми смо то урадили деведесетих година. Ми не можемо довести у питање имовину јер је то један од главних стубова, као територија, у постојању неке државе. Јасно је да у том смислу морамо подузети све радње и активности да се то не догоди, односно да одбацимо све оно што није у складу са Дејтонским мировним споразумом, што није у складу са Уставом – изјавио је професор Правног факултета у Бањалуци Витомир Поповић.

Сви притисци у вези с обиљежавањем 9. јануара представљају континуитет напада на Републику Српску и цјелокупни српски народ, истиче сенаторка Српске Богдана Кољевић. У свјетлу геополитичких промјена, каже, Република Српска као најзападнија тачка “источног свијета”, представља трн у оку Западу.

Нама је кључно и за Републику Српску је кључно да издржи још то једно прелазно вријеме чврсто у свом ставу. Када гворимо о 9. јануару и оспоравању, морамо то повезати и са процесом који се води против предсједника, који је против институција Републике Српске – навела је сенатор Републике Српске Богдана Кољевић.

И поред свих оспоравања Српска ће свој рођендан, 9. јануар, прославити и ове године. Очекује нас највеличанственија прослава Дана Републике. Свечана академија биће одржана 8, а ноћни дефиле са специјалним свјетлосним ефектима и 200 дронова 9. јануара. Након дефилеа, у којем ће учествовати више од 900 припадника МУП-а, услиједиће концерт на којем ће у част Српске, премијерно бити изведене пјесме. Обиљежавању 32 године постојања присуствоваће бројни пријатељи и поштоваоци Српске, и са истока и са запада, с обзиром да је и на западу све више оних којима постаје јасно шта се дешава у БиХ.

извор: ртрс

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

НЕЋЕ ДА ЦРНА ГОРА БУДЕ КОЛОНИЈА, ВЛАДИСЛАВ БОЈОВИЋ: Неприхватљиво да Вархељи одлучује ко ће бити директор полиције!

КОМУНИСТИ НЕ ПРАШТАЈУ: Ликвидација породице Новака Ковијанића из Ђиђевине 12. новембра 1946. године!

ДОК ОПТУЖУЈУ РУСИЈУ И СРБИЈУ: У Црној Гори малигни утицај Америке, дијеле паре за такозване проевропске вриједности!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

додик8

МИЛОРАД ДОДИК УОЧИ ПОСЈЕТЕ ЦРНОЈ ГОРИ: Бринемо о српским интересима, нећемо окренути леђа традиционалним пријатељима!

андрија6

АНДРИЈА МАНДИЋ: Разговараћу са Додиком у уторак или сриједу!

тробојка

ЗАШТО СМЕТА ТРОБОЈКА: Сви се плаше јединства Срба!

СРЕТО

СРЕТО ТАНАСИЋ: Није лоше да учимо енглески, лоше је што не учимо српски!

дпсклуб

ИЗ НОВЕ СРПСКЕ ДЕМОКРАТИЈЕ ПОРУЧИЛИ ДПС-У: Ми растемо, ви падате!