Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

МОНТЕНЕГРИНИ ВОЛЕ ПАПУ: Дигли дреку због митрополита Јоаникија у скупштини, о бискупу Ђонлешају ни да зуцну!

Предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић примио је данас у Скупштини Црне Горе Његову екселенцију надбискупа барског, монсињора Рока Ђонлешаја.

Предсједник Мандић је, прије свега, надбискупу Ђонлешају пожелио добродошлицу у Скупштину Црне Горе, том приликом посебно истичући да је хришћанство дубоко уграђено у саме темеље ове државе.

Предсједник Скупштине се осврнуо на историју јединственог хришћанства, а потом на вриједности које су Православна и Католичка црква дијелиле на овом простору, подсјећајући се и на времена окупације, као и дјеловања тоталитарних режима који су за циљ имали да угасе хришћанску вјеру. Будућност Црне Горе почива на поштовању људских права и вјерских слобода што директно води ка помирењу различитости које постоје на овим просторима.

Мандић је надбискупа барског упознао са његовом иницијативом да се уз измјене Закона о држављанству нашим исељеницима омогући да оснаже везу са својом земљом, истичући да би то значајно помогло и вјернике надбискупије барске јер се велики број њих налази управо у иностранству. Предсједник је додао да је Црна Гора довољно велика да сви живимо заједно у миру и слози. Закључио је да је императив – да као друштво очувамо породицу, као и културно-историјско насљеђе.

Монсињор Ђонлешај је предсједника Мандића упознао са радом Барске надбискупије и истакао да је иницијатива предсједника Мандића везана за држављанства, а када су у питању они који живе изван Црне Горе јако добра, те му пожелио му да добије већинску подршку за тако добру идеју.

Важна тема разговора је било и питање реституције, као и положај Католичке цркве и њеног односа са властима у Црној Гори. Монсињор Ђонлешај је истакао да се Барска надбискупија увијек снажно залагала за изградњу боље будућности у Црној Гори.

Предсједник Мандић је надбискупа барског обавијестио да не само Католичкој цркви, већ свим традиционалним вјерским организацијама држава треба да изађе у сусрет тиме што би ону имовину коју су одузели тоталитарни режими, а која није преведена у неку другу намјену, требала да врати њеним правим власницима.

На самом крају састанка, предсједник Мандић се надбискупу барском захвалио на посјети, при том истичући да има и жеље и енергије да ријеши проблеме који се тичу како вјерских заједница, тако и свих грађана Црне Горе. Том приликом предсједник Мандић је надбискупу барском уручио посебна издања Горског вијенца на српском и енглеском језику и Љетописа попа Дукљанина.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ГРУПА ГРАЂАНА ЦЕТИЊА ОРГАНИЗУЈЕ “ДОЧЕК” АНДРИЈИ МАНДИЋУ: “Четничку чавку” дочекаће како ваља, кажу “цивилизовано”!

СТЕВАН КАТИЋ: Људи не разумију карневалске феште, а ни шарм Медитерана!

БОКА КОТОРСКА: Министар Ђорђе Милићевић захвалио се Србима што чувају национални идентитет, обећао помоћ Србије!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

гала

ДОБРОТВОРНИ ГАЛА БАЛ У ЛОНДОНУ, ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИК АЛЕКСАНДАР: Србија није заборављена – пријатељи у цијелом свијету!

тужилаштво

ЦРНО ТУЖИЛАШТВО: Заставе прече од убистава и дроге или како се добро јело и пило прије 30.августа 2020. године!

аустријатр

Требиње: Аустријанка Мадлен прешла на православну вјеру и вјенчала се по српским обичајима!

српска

ВЕТЕРАНИ СРПСКЕ: Не треба нам дефиле Армије БИХ, предводи их човјек који је починио злочине над Србима!

Velimir-Abramovic

СТАВ, ВЕЛИМИР АБРАМОВИЋ: Да би опстала Србија треба да буде краљевина!