Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

МОНТЕНЕГРИНИ ВОЛЕ ПАПУ: Дигли дреку због митрополита Јоаникија у скупштини, о бискупу Ђонлешају ни да зуцну!

Предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић примио је данас у Скупштини Црне Горе Његову екселенцију надбискупа барског, монсињора Рока Ђонлешаја.

Предсједник Мандић је, прије свега, надбискупу Ђонлешају пожелио добродошлицу у Скупштину Црне Горе, том приликом посебно истичући да је хришћанство дубоко уграђено у саме темеље ове државе.

Предсједник Скупштине се осврнуо на историју јединственог хришћанства, а потом на вриједности које су Православна и Католичка црква дијелиле на овом простору, подсјећајући се и на времена окупације, као и дјеловања тоталитарних режима који су за циљ имали да угасе хришћанску вјеру. Будућност Црне Горе почива на поштовању људских права и вјерских слобода што директно води ка помирењу различитости које постоје на овим просторима.

Мандић је надбискупа барског упознао са његовом иницијативом да се уз измјене Закона о држављанству нашим исељеницима омогући да оснаже везу са својом земљом, истичући да би то значајно помогло и вјернике надбискупије барске јер се велики број њих налази управо у иностранству. Предсједник је додао да је Црна Гора довољно велика да сви живимо заједно у миру и слози. Закључио је да је императив – да као друштво очувамо породицу, као и културно-историјско насљеђе.

Монсињор Ђонлешај је предсједника Мандића упознао са радом Барске надбискупије и истакао да је иницијатива предсједника Мандића везана за држављанства, а када су у питању они који живе изван Црне Горе јако добра, те му пожелио му да добије већинску подршку за тако добру идеју.

Важна тема разговора је било и питање реституције, као и положај Католичке цркве и њеног односа са властима у Црној Гори. Монсињор Ђонлешај је истакао да се Барска надбискупија увијек снажно залагала за изградњу боље будућности у Црној Гори.

Предсједник Мандић је надбискупа барског обавијестио да не само Католичкој цркви, већ свим традиционалним вјерским организацијама држава треба да изађе у сусрет тиме што би ону имовину коју су одузели тоталитарни режими, а која није преведена у неку другу намјену, требала да врати њеним правим власницима.

На самом крају састанка, предсједник Мандић се надбискупу барском захвалио на посјети, при том истичући да има и жеље и енергије да ријеши проблеме који се тичу како вјерских заједница, тако и свих грађана Црне Горе. Том приликом предсједник Мандић је надбискупу барском уручио посебна издања Горског вијенца на српском и енглеском језику и Љетописа попа Дукљанина.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПРЕПИСКА, “СРПСКА24” – ЈЕЛЕНА БОРОВИНИЋ-БОЈОВИЋ: За комунисте има времена, за Равну Гору заузета!

ПЕС ДРУГА ВИОЛИНА ДПС-А: На чело Фонда ПИО довели активисту бившег режима из Бијелог Поља!

АНДРИЈА МАНДИЋ: Законом ћемо уредити народну заставу тробојку!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

glas65

“ГЛАС ХОЛМИЈЕ” ПРИПРЕМИО ВРИЈЕДНА ПРИЗНАЊА: Награде припале проф. др Вучићу Дашићу, Неди Ђукић-Боројевић, Видаку Масловарићу и Ивану Милошевићу!

grahovac

КОД ЦРКВЕ СВЕТOГ СПАСА: Обиљежавање 166 година битке на Граховцу!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ПРАВОСЛАВЉЕ У УКРАЈИНИ: Мученици вјере својих предака!

Slobodan-Vladušić

ПРОФ.ДР СЛОБОДАН ВЛАДУШИЋ: На Западу књижевност је изгубила аутономију, више се вреднује њена идеолошка функција!

dpsklub

КО НАПРАВИ ОВАЈ ДПС: Све им српско смета, реже на сабор, двојно држављанство, Мандића, Вучића, Додика, виде вељенационализам само код Срба!