Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Жалосно: За 10 година сјевер напустило 30.000 становника!

Професор географије на Филолошком факултету Драгица Мијановић казала је да према незваничним информацијама, сјевер Црне Горе годишње напушта по 3.000 становника. Истиче да је негативни прираштај најгори у Шавнику и Плужинама. Предсједнк Општине Бијело Поље Петар Смоловић истиче да та локална самоуправа сетом мјера и разним бенефитима покушава да задржи становништво.

Према ријечима Мијановић, од деведесетих година прошлог вијека сви градови на сјеверу имају негативну стопу природног прираштаја.

Само општина Рожаје има позитивну стопу приодног прираштаја који износи 5,7 промила и Плав који је на граници негативног прираштаја. Изузетно негативну стопу природног прираштаја има општина Шавник -14, 2, затим Плужине -11,2 промила, што је изузетно висока стопа, затим Пљевља и Жабљак. То су изузетно алармантне ситуације. То ће се зауставити, не интервенцијом државе, већ зато што неће имати ко да се исељава, казала је Мијановић.

Она је упозорила да и села остају празна са само старим становништвом, што ће се одразити на економију државе.

Према незваничним подацима професорице Мијановић, сјевер годишње напусти око 3.000 становника.

Од 2011. године до данас иселило се 30.000 становника, то је 5 одсто нашег становништва државе. То су непосредни губици. Тиме не губимо само становништво које одлази већ и генерације које би се родиле ту да су ови остали, ти губици на крају два до три пута већи, казала је Мијановић.

Из Бијелог Поља отишле су 152 особе од почетка године, док се населило 50 становника. Предсједник Општине Бијело Поље Петар Смоловић истиче да углавном млади људи који када оду на студије, ријетко се врате у родни град, а ту су и они радно способни који одлазе у иностранство и земље региона “трбухом за крухом”. Он каже да Општина предузима сет активности да задржи младе људе.

Ми смо отворили шест бизнис зона први у Црној Гори и због тога завриједили ПФЦ међународни сертификат. Поред тога уклонили смо низ административних и бизнис баријера које су постојале. На примјер Вјенчања радним данима су бесплатна, за свако новорођенче поклањамо 150 еура, четири прва разреда основне школе имају бесплатне уџбенике, Општина стипендира и 130 најбољих студената, казао је Смоловић.

Нагласио је да и убласти пољопривреде и руралног развоја имају читав сет мјера за младе људе који желе да остану у Бијелом Пољу, као и за младе предузетнике.

Он је нагласио да је помоћ државе кључна.

Претходна Влада је са Општином предузела низ капиталних пројеката. Прије свега мислим на Ђаловића пећину и ски центар Бјеласица, односно Цмиљачу. Они су у великом замаху, завршени су 70 одсто и биће генератор развоја Бијелог Поља. Очекујем и од садашње Владе да што прије настави са овим пројектима. Без завршетка, мислим да нема ни опстанка становништва у нашем граду, казао је он.

Извор: РТЦГ

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

СТРАДАЊЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ПОД КОМУНИСТИМА: Безбожници мучили и убили митрополита Јоаникија Липовца, затирали историју и традицију!

ОТАЦ ПРЕДРАГ ШЋEПАНОВИЋ У КАMНИЧКОЈ БИСТРИЦИ: Ово је за нас свето мјесто!

НА ДАНАШЊИ ДАН 1845. ГОДИНЕ: Почела градња капеле на Ловћену!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

mandić1

АНДРИЈА МАНДИЋ: Законом ћемо уредити народну заставу тробојку!

spijunu

МУЧНИНА: Од Милана преко Гојка, Бемакса, пентхауса и шверца, ДО СРПСКИХ СВАЂА!

jakov-milojko-mimo-momir-750x430

КРАТАК ПРЕГЛЕД РАСПАДАЊА ДРЖАВЕ: Од Мила и Момира до Јакова и Милојкa!

mitropolija

МИТРОПОЛИЈА ПОРУЧИЛА МИЛАНУ КНЕЖЕВИЋУ: Окани се јавног суђења и пресуђивања!

tumane1

МАНАСТИР ТУМАНЕ ПОСЈЕЋУЈУ ЉУДИ ИЗ ЦИЈЕЛОГ СВИЈЕТА: У недјељу пресвлачење моштију Светог Зосима!