Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Да ли се нешто спрема: ЕУ расправља о Балкану!

Шефови дипломатија Европске уније одржаће данас у Бриселу стратегијску расправу о снажнијем политичком ангажовању ЕУ с партнерима на Западном Балкану. У припремном документу за данашње министарско засиједање ЕУ наводи се да ће бити сагледано како да се “обликује заједничка будућност унутар Европске уније кроз хитне и заједничке акције”, с циљем да се ојача и сарадња на пољу безбједности.

Високи представник ЕУ Жозеп Борел даће министрима на увид “нон-пејпер”, у којем се предочава да је “јасан циљ Западног Балкана пуно чланство у ЕУ, а свака сугестија за неки други пут је одвлачење пажње с лошим посљедицама по снажни посао који се нужно мора одрадити да би се остварила визија уједињене, снажне и напредне Европе”.

Неименовани високи званичник ЕУ је рекао да министри желе да утврде како поспијешити сарадњу са Западним Балканом “зарад стабилности и безбједности саме ЕУ, а Унија може бити безбједна и заштићена само ако је и Западни Балкан безбједан и отпоран с тим да се увећа могућност за процес који тај регион води у Европску унију”.

Министри иностраних послова Уније ће то додатно размотрити и кад у уторак буду засиједали у формату “Општи послови”, а шефови држава или влада треба у јуну да разговарају како односе са Западним Балканом уградити у стратегијске приоритете ЕУ.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПАРТИЈА ПЕНЗИОНЕРА И РЕСТИТУЦИЈЕ: Зоран Радовић спасио судије!

МУЗЕЈ СРПСКЕ: Изложба “Краљ Петар Први”!

ЧУВАРУ ЛОВЋЕНСКОГ ЗАВЈЕТА – СВЕТОПОЧИВШЕМ МИТРОПОЛИТУ АМФИЛОХИЈУ: Да се врати капела на Ловћен!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

moskva2

МИНИСТАРСТВО ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА РУСИЈЕ: Забрана руских медија непријатељски акт, одговорићемо!

milo-karikatura-409x298

АТЕНТАТ БЕЗ АТЕНТАТОРА ИЛИ УДБА НА СТРАЖИ: Шушка се шушка, Мило нема Душка, а гдје је пушка!

kuci

ПАРАСТОС ЖРТВАМА ПОХАРЕ КУЧА: Траже да се уклони споменик Мирку Петровићу, одговоран за страшне злочине у племену који се и даље памте!

putovrazi

КАДА ПОЛИТИЧАРИ НЕЋЕ ЗАЈЕДНО, ХОЋЕ ПИСЦИ: УКЦГ и УКС представљају књигу Благоја Ж. Поповића ” Стрелице и путоврази”!

velika1

УОЧИ СРЕБРЕНИЦЕ: Имена џелата који су починили масакр у Велици 28. јула 1944. године, муслимани се нијесу извинили Србима и покајали због злочина!