Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ВЛАДА СРБИЈЕ: Купљена наредба Хитлера за напад на Југославију!

Србија је купила оригиналну верзију директиве од 27. марта 1941. године којом је тадашњи њемачки канцелар Адолф Хитлер наредио напад на Краљевину Југославију и Краљевину Грчку, саопштено је из Владе Србије. На иницијативу коју је Музеј жртава геноцида упутио предсједнику Србије Александру Вучићу, као и на молбу предсједника, Влада Србије је обезбиједила неопходна средства за куповину једног од најзначајнијих докумената за цјелокупну историју српског народа.

Вучић је рекао да је Србија откупила ову наредбу, јер хоће да штити историју и сачува све оно што јој припада. Вучић је истакао да је ова наредба до сада била у “ко зна чијој приватној колекцији”, а да ће сада бити враћена у српске музеје.

Фото: TANJUG/ STR

Директива број 25, коју је потписао Хитлер, сачињена је у тринаест оригинала од којих је један од данас у власништву Србије.

Овај документ, чији је садржај означио почетак Другог свјетског рата на територији Краљевине Југославије 6. априла 1941. године, упоредив је по своме значају са телеграмом објаве рата Краљевини Србији од Аустроугарског царства од 28. јула 1914. године.

Издајући наређење за почетак здружених борбених дејстава против Краљевине Југославије и Краљевине Грчке, Хитлер је овим документом означио почетак четворогодишњих драматичних борби и безмјерног страдања цивилног становништва, а посебно припадника српског народа.

Између осталог, овај документ садржи и експлицитну наредбу за спровођење бруталних ваздушних напада и даноноћно бомбардовање Београда, спремност да се након окупације Југославије дијелови њене територије предају Бугарској и Мађарској, као и то да ће “политичким обећањима Хрватима бити пооштрена унутрашња политичка затегнутост у Југославији”.

Садржај ове директиве резултирао је и стварањем свих неопходних предуслова за успостављање Независне Државе Хрватске, односно за отпочињање геноцида над припадницима српског народа на њеној цјелокупној територији.

Овај непроцјењиво вриједан документ и историјски извор који се од данас налази у посједу Србије истовремено је представљао и злослутни наговјештај бројних драматичних, трагичних, али и херојских догађаја који су обиљежили период Другог свјетског рата на читавом простору окупиране Краљевине Југославије – наводи се у саопштењу Владе Србије.

извор: ртрс

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ СЛУЖИО ПОМЕН ЈАСЕНОВАЧКИМ ЖРТВАМА: Срби страдали у логорима су свете жртве!

ГЕНОЦИД НАД СРБИМА: Прошло је 79 година од пробоја логораша у Јасеновцу!

ЗАПИС, ТИХОМИР БУРЗАНОВИЋ: Скадар – вјечни српски град!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

JEVTO-ERAKOVIC-1000x555

ЈЕВТО ПУЦА ИЗ СВИХ ХАУБИЦА И ЗОВЕ БРИСЕЛ: Андрија и Милан на вјежби са бојевом муницијом, НАТО да интервенише!

ко2

КОНФЕРЕНЦИЈА СРПСКИХ НАЦИОНАЛНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА У ПОДГОРИЦИ: Подршка Србији и Српској за очување јединства српскога народа!

Milos-Nikolic-DPS

ШТО ГА БРАНИ, КАДА ГА НЕ ОДБРАНИ, МИЛОШ НИКОЛИЋ КУКА: Свете нам се, прогоне, а ми невини, наше пријаве нико не зарезује!

Скадар - древна тврђава Розафа

ЗАПИС, ТИХОМИР БУРЗАНОВИЋ: Скадар – вјечни српски град!

иван1

ИВАН ВУКОВИЋ У ЕКСТАЗИ: Сања Путина, Вучића и Мандића!