Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

УЈЕДИЊЕЊЕ СРБА: Отворен почасни конзулат Србије на Палама!

У Палама је данас отворен Почасни конзулат Србије. Конзулат су свечано отворили министар спољних послова Србије Ивица Дачић, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац и почасни конзул Србије у Палама Дејан Љевнаић.

Дачић је истакао да Србија жели да настави да његује специјалне и нераскидиве везе са Републиком Српском, те оцијенио да ће отварање Почасног конзулата на Палама допринијети овом циљу и дати нови импулс сарадњи Србије и БиХ.

Дачић је рекао да су за Србију односи са Републиком Српском не само добросусједски, већ и братски и да народу у Српској желе једнак просперитет, као и народу у Србији.

– Свјесни значаја улоге почетних конзула и њиховог доприноса напредовања односа Србије са другим државама, континуирано смо радили на ширењу мреже почетних конзула у свијету. Тако да данас Србија има највећи број почетних конзула у својој историји, чак 100, и то на свим континентима – рекао је Дачић и као важно истакао то што је Србија добила првог почасног конзула у БиХ.

Дачић је подсјетио да у БиХ Србија има амбасаду у Сарајеву, генералне конзулате у Бањалуци и Мостару конзуларне канцеларије у Требињу и Дрвару и сада први почасни конзулат у Палама.

Почасни конзул, који је и директор Олимпијског центра Јахорина, Дејан Љевнаић нагласио је да ће конзулат бити мјесто које повезује наше народе, и доприноси миру и стабилности и просперитету у региону.

Додао је да ће се посветити јачању веза кроз сарадњу у подручју културе и образовања, као и да ће бити спона између младих у Србији и БиХ.

Као почасни конзул планирам да останем посвећен подржавању спорта и активности које доприносе његовомразвоју међу нашом дјецом – рекао је Љевнаић који је изразио захвалност Дачићу и Влади Србије на указаном повјерењу.

Љевнаић је током каријере добио бројна признања међу којима и највеће европско признање “Златна плакета за животно дјело”.

Он је изразио велику захвалност предсједнику Србије Александру Вучићу који је, како је нагласио, уложио значајне напоре у развој Србије, али и министру Дачићу који предано ради на јачању међународних односа.

Кошарац је рекао да је руководство Републике Српске опредијељено за блиску сарадњу са Србијом и да је потврда јачања тих веза данашње отварање Конзулата Србије на Палама.

Кошарац је истакао да и Републике Српске и Србије граде политику мира и стабилности, те регионалне сарадње.

– То говори о опредјељењима руководства Републике Српске, првенствено предсједника Републике Милорада Додика, да са политичким руководством Србије радимо послове који су важни за наш народ, да његујемо наше национално јединство и да јачамо економију – поручио је Кошарац.

Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић залог за још чвршћу сарадњу Србије са Српском , али и цијелом БиХ.

– Ово је велики дан и за Пале и за Републику Српску – рекао је Шулић.

Поручио је Србији да у Републици Српској увијек има сигурног и великог пријатеља.

Начелник Пала Бошко Југовић рекао је да ће Почасни конзулат Србије бити од великог значаја за становнике ове општине, али и грађане Републике Српске, те да ће омогућити оснаживање односа Српске и Србије.

Он је захвалио предсједницима Србије и Републике Српске Александру Вучићу и Милораду Додику, те министру спољних послова Србије и другима били у овом пројекту.

Скупу су између осталих пристувовали и министарка за породицу и омладину Селма Чабрић и министар здравља Ален Шеранић као и амбасадор Словеније у Сарајеву Дамјан Сердар, као и начелник Општине Пале Бошко Југовић.

извор: ртрс

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ЗАБРАЊЕНЕ КЊИГЕ О ЧЕТНИЦИМА: Комунистима смета истина!

ПОЛАКОТЕ, ВРХ ДПС ПИРАМИДЕ: Ухапшени Катнић и Лазовић!

ИМА ИХ И ДАЉЕ: Комесари у мантији!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

jovan-erakovic-4

АФОРИЗМИ, ЈОВАН ЕРАКОВИЋ ИЗ БАЊАНА: “Не би нам могао нико ништа, да се међу нама није накотило свашта”!

јованд

ТРЕБИЊЕ: Завршен “Дучићев дан”!

дража12

СИНОВИ СЛОБОДЕ: Чувај Дражу јунака!

нкпо

НИКШИЋ НА МЕТИ: Када липе (не) миришу, од четника до жена!

тихомир11

ТИХОМИР – ТИХО БУРЗАНОВИЋ: Благоје Јововић, Дражин војник, осветио Србе и пуцао на српског душмнина Анту Павелића(3)!