Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Удружење медицинских сестара: Принцеза Катарина члан почасног одбора!

Њ.К.В, Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина присуствовали су данас свечаном отварању 7. Националног конгреса са међународним учешћем медицинских сестара и медицинских техничара под називом „Историјат сестринства Републике Србије“, који је одржан у хотелу Метропол у Београду, под покровитељством и уз подршку Министарства здравља Србије и Коморе медицинских сестара и здравствених техничара Србије. Њено Краљевско Височанство је са великим задовољством прихватила да буде члан Почасног одбора овог Конгреса, који организује Удружење медицинских сестара и техничара Клиничког центра Србије – „Сестринство“. Принцеза је још једном показала своју подршку и поштовање према веома важној улози коју медицинске сестре и техничари имају у здравственом систему сваке земље, и радо и са поносом се обратила окупљенима на отварању.

Свечаном отварању присуствовали су и Њ.Е. проф. др Даница Грујичић, министарка здравља Србијепроф. др Јовица Миловановић, заменик генералног директора Универзитетског клиничког центра Србије, проф. др Лазар Давидовић, декан Медицинског факултета Универзитета у Београду, др Александра Огњановић, начелник Одељења за јавно здравље Секретаријата за здравство града Београда, г-ђа Весна Јоцић, директор Коморе медицинских сестара и здравствених техничара и многи други.

На свечаном отварању, лауреатима су уручена је и награда „Добрила Пејовић“ које Удружење медицинских сестара традиционално додељује заслужнима, као и повеље индституцијама и појединцима који су допринеле раду Удружења. Неке од тема којима је посвећен овогодишњи Конгрес су: историјат кроз праксу, рад струковних организација, образовање, хероине нашег времена, а пленарна тема била је медицинске сестре кроз песму и поезију.

Током више од 22 године живота у нашој земљи, обишла сам многе болнице, упознала ваше бројне колеге и веома сам добро увидела значај ваше племените професије. Ово је савршен тренутак да се поносимо и одамо поштовање свима вама, медицинским сестрама и медицинским техничарима, који неуморно радите, док се храбро и одважно суочавате са најтежим изазовима. Свакодневно помажете хиљадама пацијената, показујући и саосећање и највиши ниво посвећености свом племенитом животном позиву. Улога медицинских сестара у здравству, не само код нас, често се неправедно потцењује, а њихов допринос умањује. Ипак, добро је позната чињеница да је улога сваког од вас немерљива и незаменљива. Ефикасан, развијен и поуздан медицински систем је један од основних стубова сваког друштва, а медицинске сестре и техничари су темељ тог система. Као што срце одржава тело, медицинске сестре одржавају болнице, оне су срце и душа сваке здравствене установе. Хвала вам на свему што радите за све којима је потребна медицинска помоћ. Хвала вам на храбрости, посвећености и пожртвованости, која је посебна и јединствена, као и на неуморној бризи и љубави према свим пацијентима. Ова конференција је дивна прилика да погледамо у прошлост и присетимо се корена, порекла, организације, образовања и претходног рада свих хероја ваше професије. Али такође, ово је прилика да се стекну нова драгоцена знања која ће бити од велике користи вашим пацијентима. Знање прави разлику у свему, а овакви догађаји представљају улагање у бољу будућност нашег сестринства, нашег здравља и наше земље, истакла је Њ.К.В. Принцеза Катарина у свом говору.

Њено Краљевско Височанство такође је истакла и значај сарадње и размене знања и искустава међу медицинским сестрама, као кључног фактора за подизање квалитета здравствене заштите. Управо из тог разлога, Њ.К.В. Принцеза Катарина је основала Краљевски одбор медицинских сестара који има за циљ да пружи подршку и подстакне сарадњу медицинских сестара широм наше земље у овом значајном сектору.

 

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ГОРАН КИКОВИЋ СА РУСКИМ АМБАСАДОРОМ: Васојевићи вјерни завјету Светог Петра Цетињског!

АНДРИЈА МАНДИЋ: Икона Светог Ђорђа за пуковника Љубинка Ђурковића, команданта битке на Кошарама!

У БЕОГРАДУ О УБИСТВУ СЛАВКА ЋУРУВИЈЕ, ЖИВОЈИН РАКОЧЕВИЋ: Нећемо одустати да откријемо убице новинара!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

romanovi-naslovna-750x430

У БУДВИ: Филм о Николају Другом Романовом!

висеград

СРПСКА: Андрићград жариште културе!

медо8

У ЦЕНТАР, НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: Не може се против ДПС мафије борити са њиховим полицајцима, тужиоцима и судијама, нити по законима које су они усвајали да се заштите!

будва

БУДВА: Око Нове окупљена широка коалиција, сигурни у побједу!

скадар

ИЗ СТАРЕ ШТАМПЕ, ЕПИСКОП САВА ДЕЧАНАЦ: Скадар блистава круна српскога југа!