Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

СВЕТОГРЂЕ У СУТОМОРУ: Оскрнављена црква Светог Димитрија, нестао дио моштију!

Честице моштију Светог великомученика Димитрија које су се налазиле у цркви Свете Петке у Сутомору украдене су приликом њеног последњег обијања и скрнављења у марту мјесецу, и како се сумња, завршиле су у контејнеру. Под сумњом да је 12. марта ове године обио и опљачкао ову немањићку светињу из 13.вијека недавно је ухапшен Здравко Ракочевић (23), експониран као острашћени припадник тзв. “комита” и присталица НВО “ЦПЦ” чији је предводник распоп Мираш Дедеић.

Да недостају честице моштију светитеља парох спичанско-мишићки Марјан Петковски и чланови Црквеног одбора примијетили су тек накнадно, будући да су оне стајале у малој специјално израђеној “кутији” за ту намјену, па овај важан детаљ полицији није био ни пријављен.

Највећи дио духовних драгоцености које је провалник отуђио полиција није пронашла када га  јеухапсила, као ни ову кутију са честицама моштију познатог светитеља. Како је “Барском порталу” речено у Црквеном одбору Парохије спичанско-мишићке, честице моштију светитеља кога слави читаво хришћанство, овој парохији је даривала једна монахиња и намјера је била да оне трајно буду смјештене у цркви Светог Димитрија на тврђави Нехај, након њеног планираног обнављања.

Сва је прилика, вјерују у Црквеном одбору у Сутомору, да провалник није препознао у украденој кутији нешто што може да му донесе финансијску корист па су мошти завршиле у контејнеру односно на некој депонији.

Подсјетимо, према православним списима Свети Димитрије је рођен у Солуну у трећем вијеку наше ере, за време краткотрајне владавине јединог варварског Римског цара трачанина Максимилијана од благородних и благочестивих родитеља, који дуго нису могли да имају дјеце. Био је син јединац.

Димитрије је по очевој смрти наслиједио војводско звање, а како је васпитаван у хришћанском духу, он је проповедао хришћанство, умјесто да га, по заповјести и налогу цара Максимилијана, истребљује. Цар, сазнавши да је намјесник Димитрије хришћанин и да је многе, умјесто да их одврати, управо превео у хришћанство, нареди да Димитрије буде прво утамничен а затим избоден копљима, усред молитве.

Солунски хришћани су га тајно сахранили. Касније је велможа Леонтије из Илирије, излијечен од тешке болести над гробом овог мученика, у знак захвалности подигао цркву. Приликом ископавања темеља цркве пронађене су мошти Светога великомученика Димитрија. Проглашен је свецем, заштитником града Солуна.

Према предању, Димитријев гроб одисао је босиљком и смирном, па је он зато назван Мироточиви. Мошти су скоро осам вјекова биле у Италији у граду Сан Лоренцо, али су на тражење Грка враћене (већи дио) у Солун 1978. (глава) и 1980. већи дио остатка моштију. Његове мошти и данас се налазе у цркви Светог Димитрија у Солуну.

Извор. барски портал

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ЦАР ПЛАНИНА: Ком – вaсојевићки Олимп!

СРПСКА: У Билећи одата почаст царској породици Романов и донским кадетима!

НИКШИЋ, СРПСКИ ГРАД: Дани породице Романов од 17. до 21. јула!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

milo-karikatura-409x298

АТЕНТАТ БЕЗ АТЕНТАТОРА ИЛИ УДБА НА СТРАЖИ: Шушка се шушка, Мило нема Душка, а гдје је пушка!

kuci

ПАРАСТОС ЖРТВАМА ПОХАРЕ КУЧА: Траже да се уклони споменик Мирку Петровићу, одговоран за страшне злочине у племену који се и даље памте!

putovrazi

КАДА ПОЛИТИЧАРИ НЕЋЕ ЗАЈЕДНО, ХОЋЕ ПИСЦИ: УКЦГ и УКС представљају књигу Благоја Ж. Поповића ” Стрелице и путоврази”!

velika1

УОЧИ СРЕБРЕНИЦЕ: Имена џелата који су починили масакр у Велици 28. јула 1944. године, муслимани се нијесу извинили Србима и покајали због злочина!

vila

КОМУНИСТИЧКА НОСТАЛГИЈА, ТИТОВА ВИЛА У ИГАЛУ: Отвара врата за посјетиоце, Јаков би могао да продаје карте!