Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

СРБИЈА И ЦРНА ГОРА ЈЕДНА ПОРОДИЦА, САЛИХ СЕЛИМОВИЋ: Неке муслимане наљутио сам књигом о знаменитим Србима исламске вјероисповијести!

Српски историчар Салих Селимовић казао је у емисији Инфо плус на АДРИА ТВ да један број муслимана није добро прихватио његову књигу “Знаменити Срби исламске вјероисповијести”. Он је рекао да је књигу написао, сматрајући да треба да се одужи оним људима који су се осјећали као Срби исламске вјероисповијести.

Једно вријеме била је то табу тема, немамо времена сада да елаборирамо из којих разлога. Сматрао сам да је то гријех према онима који су се осјећали Србима исламске вјероисповијести. Они су били конструктивни у своје вријеме. Знали су ко су, шта су и којем народу припадају, рекао је он.

Истиче да је 1906. један историчар написао сличну књигу која се бавила знаменитим Србима исламске вјероисповијести.

Бавећи се истаживањима наишао сам на те људе и схватио сам да је то мој дуг. Да широј публици представлим људе који имају заслуге за очување односа између правосланих Срба и муслимана српског поријекла. Обрадио сам 80 биографија. Те људе сам смјестио у историјски контекст. Наишла је на добар пријем, али један број муслимана није то добро прихватио, додаје он.

Селимовић сматра да је попис становништва веома важан, те да свака држава мора знати колико становника има, које су, вјере, нације, образовања и слично, како би се креирале државне политике.

То је обавеза сваке државе. То се чак радило у средњем вијеку, па рецимо у Турској су пописи били одлични. Бојкот, то је мени смијешно. Неком можда не одговара права истина, то сматрам политичком глупошћу. Попис је државна ствар, а не политичка, сматра историчар, додајући да неким круговима не одговара број Срба у Црној Гори, а можда ни и у БиХ.

Селимовић позива на релаксацију односа Црне Горе и Србије.

Не могу да вјерујем да се могу правити толике разлике између Србије и Црне Горе. Можемо да причамо шта год хоћемо. Исти језик којим се говори, исто је писмо. То што се некада говорило да ће Србија да поклопи Црну Гору, па то је нонсенс, будалаштина. Ма то је исти народ, па зар је могуће да дође до неког сукоба. То су измишљотине, то је глупост, наводи Селимовић.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

АНДРИЈА МАНДИЋ ПОВОДОМ РЕЗОЛУЦИЈЕ О СРЕБРЕНИЦИ: Црна Гора се понизила, Срби се ујединили!

СТАВ И ТО СРПСКИ, МИЛОШ КОВИЋ: Резолуција је фалсификат, након гласања политика реципроцитета!

“СРПСКА КУЋА”: Извини Србијо због издајничке одлуке Владе ЦГ да гласа за Резолуцију о Сребреници!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

patru

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Подижемо глас против историјског ревизионизма и Резолуције о Сребреници!

srpskezemlje

СРПСКЕ ЗЕМЉЕ

danisrpska

“ДАНИ РУСИЈЕ У СРПСКОЈ”: Резолуцију о Сребреници предлажу они који починили најстрашније злочине у историји!

patru

ЦРКВА, СРБИЈА И СРПСКА: Никада нећемо прихватити независно Косово!

pupovac

ПОГОРШАН ПОЛОЖАЈ СРБА У ХРВАТСКОЈ: Нова влада без српских представника!