Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Сјутра у Београду скупштина Савеза Срба из Црне Горе: Три Црне Горе живи у Србији!

ДРУГА изборна скупштина Савеза Срба из Црне Горе одржаће се у недељу (17 сати) у београдској Општини Стари град. Чланови удружења основаног пре четири године по благослову митрополита Амфилохија сумираће постигнуте резултате, а после радног дела биће премијерно приказан документарни филм “Црна Гора, међа истине и лажи”.

– Филм говори о преломним тренуцима у историји Црне Горе – каже за “Новости” професор Жељко Чуровић, председник Савеза Срба из Црне Горе, о 1918. и великој народној скупштини српског народа у Подгорици, ко смо били пре 1918. а ко после 1948. године. Део филма је посвећен капели на Ловћену, како ју је обновио краљ Александар и како су је срушили комунисти. То проклетство нас још погађа.

Сви посланици су 1918. гласали за уједињење Србије и Црне Горе под круном Карађорђевића. Мада поједини Црногорци говоре другачије, интересантно је да су и “зеленаши” и “бијелаши” били за уједињење. Разлика међу њима је била у томе што су “бијелаши” били неспорно за уједињење, а “зеленаши” су захтевали да Црна Гора као суверена држава учествује у преговорима са Србијом. Велике силе, међутим, нису дозвољавале Црној Гори да учествује, јер је краљ Никола 1916. отишао из земље када је потписана капитулација. У Црну Гору је ушло само 500 Срба са савезничким трупама, а данашњи Монтенегрини хоће то да прикажу као окупацију.

Чуровић пита кога су могле савезничке трупе да окупирају ако су ушле да прогнају окупатора.

Да ли су то Црногорци прихватили окупаторску чизму и под њом хтели да живе или је нешто друго у питању? У филму се разгрће вео и са 1948. године, која није препозната само по Инфомбироу и Голом отоку, него и по декрету Блаже Јовановића којим је проглашена црногорска нација.

Чуровић каже да је последњих деценија Србима у Црној Гори теже него у доба комунизма. Зато су се и окупили.

– Наш циљ је да заштитимо идентитет српског народа ма где да се налазио. У Црној Гори смо грађани другог реда, без икаквих права. Прихватају нас као странце, на очевину плаћамо порез као странци, не можемо да гласамо, да изађемо на референдум, да одлучујемо о важним питањима за све нас. За разлику од нас и Албанци, и Бошњаци, и Хрвати, који су на истој позицији, имају иста права као остали грађани Црне Горе. Ми само тражимо да смо равноправни.

У време борбе за српске светиње у Црној Гори, Савез је организовао велику ауто-литију од Београда до планине Јабука, код Пријепоља. Организовао је и јавне скупове са студентима Правног факултета. Савез је организовао и донаторско вече за обнову манастира Превлака и помоћ угроженима на Косову и Метохији. По благослову митополита Амфилохија, основана је фондација. Амфилохије им је тада поручио да се нада да ће имати што више чланова и да ће бити једно срце и једна душа.

Савез под своје окриље прима све Србе из Црне Горе и њихове потомке. По последњем попису, у Црној Гори је 28,7 одсто становништва српске националности.

Срба је доле много више – каже председник Савеза. – Не знам колики је тачан број Срба црногорског порекла у Србији. Ако гледамо до трећег колена, мислим да имамо три Црне Горе у Србији. Многи родитељи децу бесплатно школују у Србији. Погађа ме то што тамо пишу да су Црногорци, а овде да су Срби.

Идеја чланови Савеза Срба из Црне Горе имају много. Неке од њих су реализовали, упркос скромном буџету. Своје просторије у Београду још немају, али ће ускоро имати сајт, где ће моћи да се упишу сви Срби рођени или пореклом из Црне Горе.

Извор: новости

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

АТЕНТАТ БЕЗ АТЕНТАТОРА ИЛИ УДБА НА СТРАЖИ: Шушка се шушка, Мило нема Душка, а гдје је пушка!

ПАРАСТОС ЖРТВАМА ПОХАРЕ КУЧА: Траже да се уклони споменик Мирку Петровићу, одговоран за страшне злочине у племену који се и даље памте!

ДАНИ АТЕНТАТА, ТРАМП ИМА ЛОШЕ ШПИЈУНЕ, ДА ЗОВЕ МИЛА: Ђукановић боље обавијештен од Доналда!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

osman8

БОШЊАЧКИ ПУТЕВИ БЕСПУЋА: Брину о Сребреници, злочине Османа Растодера у Плаву и Гусињу ни да помену!

spurnjik

КАКО ТАТА КАЖЕ: Влада Црне Горе забранила рад и емитовање руских медија!

tihomir1

РЕАКЦИЈЕ НА УКИДАЊЕ РУСКИХ МЕДИЈА, ТИХОМИР БУРЗАНОВИЋ (УНЦГ): Људи који воде Владу ЦГ су слијепи послушници америчке амбасаде у Подгорици!

pakao

МОНТЕНЕГРИНИ НА АПАРАТИМА: Над Црном Гором се надвила сјенка (Андрија Мандић и капела) мрачнија од италијанске на Петровдан 1941. године!

Gornje-Zaostro-Krug-17-768x432

ЗАОСТРО КОД БЕРАНА: Голуб Добрашиновић, жив се предати Турцима није хтио, братсва дијелио на људе и нељуде!