Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

РУСИЈА: Дан државне заставе!

У Русији се обележава Дан државне заставе Руске Федерације, бело-плаво-црвене тробојке званично установљене као симбол председничким указом 20. августа 1994. године. Над седиштем владе, Белим домом у Москви, први пут је званично руска тробојка подигнута 22. августа 1991. године, заменивши као државни симбол црвену заставу са српом и чекићем.

Државна застава један је од званичних симбола државе, а историјски државном заставом Русије сматра се бело-плаво-црвена застава, подигнута на првом руском броду “Орао” у време владавине цара Алексеја Михајловича 1667. године.
Свака трака са бојом имала је смисао – бела је означавала Слободу, плава Богородицу под чијом је заштитом Русија а црвена Државност.

Крајем 19. века бело-плаво-црвена застава постала је званична застава Руског царства, што је остала до априла 1918. године, када ју је заменила комунистичка застава. После августовског пуча тробојке су се поново вратиле на улице руских градова, а после три године званично је установљен празник.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

АТЕНТАТ БЕЗ АТЕНТАТОРА ИЛИ УДБА НА СТРАЖИ: Шушка се шушка, Мило нема Душка, а гдје је пушка!

ПАРАСТОС ЖРТВАМА ПОХАРЕ КУЧА: Траже да се уклони споменик Мирку Петровићу, одговоран за страшне злочине у племену који се и даље памте!

ДАНИ АТЕНТАТА, ТРАМП ИМА ЛОШЕ ШПИЈУНЕ, ДА ЗОВЕ МИЛА: Ђукановић боље обавијештен од Доналда!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

osman8

БОШЊАЧКИ ПУТЕВИ БЕСПУЋА: Брину о Сребреници, злочине Османа Растодера у Плаву и Гусињу ни да помену!

spurnjik

КАКО ТАТА КАЖЕ: Влада Црне Горе забранила рад и емитовање руских медија!

tihomir1

РЕАКЦИЈЕ НА УКИДАЊЕ РУСКИХ МЕДИЈА, ТИХОМИР БУРЗАНОВИЋ (УНЦГ): Људи који воде Владу ЦГ су слијепи послушници америчке амбасаде у Подгорици!

pakao

МОНТЕНЕГРИНИ НА АПАРАТИМА: Над Црном Гором се надвила сјенка (Андрија Мандић и капела) мрачнија од италијанске на Петровдан 1941. године!

Gornje-Zaostro-Krug-17-768x432

ЗАОСТРО КОД БЕРАНА: Голуб Добрашиновић, жив се предати Турцима није хтио, братсва дијелио на људе и нељуде!