Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Политика и спорт: Марија и Данка у ДПС лонцу!

Пише: Иван Милошевић

Данка Ковинић и Марија Вуковић подржали у одборничку листу ДПС-а, а црногорска тенисерка се нашла и на списку одборника. Вуковићка послије прозивке у јавности да није лијепо да као Српкиња из Книна подржава странку која би Србе радо преселила на неку другу планету, није на листи, али је јавно подржала ДПС. Шта спортисте који су успјели да остваре изнадпросјечну спортску каријеру мотивише да се страначки ангажују и учествују у изборним кампањама? Сумњам да се ради о новцу, јер на основу спортских резултата Данка и Марија могу солидно да живе. Дакле, нешто друго је у питању. Шта?

Интересантно је да угледни спортисти посљедњих деценија по правилу подржавају ДПС. Ријетки су они који кажу неку лијепу ријеч за њихове ривале, а не сјећам се када је неко од угледних спортиста био на некој антиДПС листи. Дакле, спорт и ДПС може, али не може спорт и антиДПС! Зашто?

Није тајна да је један од ДПС бастиона у Црној Гори – спорт! И то не само у врху спортске организације, него и у бази, односно у репрезентативним тимовима. Није тако било давно када су рукометашице и рукометаши облачили зелене дресове да би показали да су на страни такозваних зеленаша, односно зеленашкој ДПС варијанти, а поједини такмичари чак током мечева нијесу крили за кога играју – за ДПС и њеног вођу!

ДПС је у посљедњих 20 година успио да из спортских организација и тимова уклони свакога ко је испољавао барем и симболичне српске знаке распознавања, али је зато на њих бацао дрвље и камење када су ишли у Србију и играли за репрезентацију те земље! По ДПС-у можеш да будеш спортиста, а посебно члан репрезентације, само уколико у срцу носиш Милову слику! У супротном боље и да се не бавиш спортом, а уколико каријеру наставиш у Србији, овамо боље и да се не враћаш! 

ДПС је успио да за 30 година створи домаће спортисте по свом калупу. Није џабе бирао своје истакнуте фунционере да руководе спортом и да намећу спортским талентима своју политичку причу и оданост Црној Гори поистовјетили су са оданошћу својој странци и вољеном Милу. Заправо то је постало једно те исто, без Мила нема ЦГ, нити њене независности, грба, заставе и химне!

И Данка и Марија спортски су стасавале у таквој атмосфери, па није ни чудо што оне данас свој младалачки спортски занос и успјех на овакав начин враћају ДПС-у. Једноставно, то је код њих ствар кућног васпитања, попштовања спортских родитеља, односно шире ДПС породице која посљедњих 20-так година суверено влада том јавном дјелатношћу. Једноставније речено, спортски успјех у Црној Гори био је резервисан само за мамине и ДПС татине синове и кћерке, а несумњиво да су једне од њих Данка и Марија. 

И нијесу толико оне криве за оданост ДПС-у, али јесу криви они који у посљедње двије године ништа нијесу урадили да из црногорског спорта, посебно у врху спортских организација, уклоне истакнуте ДПС чланове. Ваљда су сматрали да спорт и није толико важан за политику, да то није много битно и да је чак пожељно наставити са ранијом спортском ДПС праксом. Штавише, актуелни министар спорта одмах када је заузео фотељу дао је Јованки Радичевић националну пензију. Ко је и шта је у политичком смислу Радичевићка ваљда није потребно посебно објашњвати! Сваки њен гол са десног крила био је, између осталог, и гол за ДПС и Мила и она то чак није ни крила. И она је у своје вријеме била на одборничкој листи ДПС-а!

Стога, умјесто што се обична спортска јавност узбуди када неко попут Марије Вуковић подржи ДПС, боље би било да се спортски савези што прије очисте од ДПС муватора и организатора и да се на њихова мјеста доведу млади људи који ће спортске организације формирати тако да за њих навија сва Црна Гора! 

Овако, за Црну Гору и њене спортисте не навија барем пола Црне Горе! И не само што не навијају за њих, него навијају за њихове противнике! 

Типична слика таквог стања у спорту су Данка и Марија. Оне су логична посљедица тоталне политизације спорта коју 20 година спроводи ДПС, а нема намјеру да од тога одустане ни данас, а ни убудуће!

И док је тако џабе да Данка освоји златни гренд слем у Црној Гори томе се неће радовати пола Црне Горе! Исти случај је и са Маријом. Да скочи и 2,5 метра за пола Црне Горе то ће бити као да је скочила метар! Тако вам је то када ДПС од малих ногу испира мозак наших спортиста и учи их да су држава и Мило једно и да не могу једно без другог!

Очигледно да пола Црне Горе може без тога, а посебно без спортиста који ту ДПС мантру још нијесу укапирали и одрекли се њене судбине!

 

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ЦАР ПЛАНИНА: Ком – вaсојевићки Олимп!

СРПСКА: У Билећи одата почаст царској породици Романов и донским кадетима!

ПОЗНАТО, А НЕПОЗНАТО: Када су Слобо и Фрањо жељели да буду Тито!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

moskva2

МИНИСТАРСТВО ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА РУСИЈЕ: Забрана руских медија непријатељски акт, одговорићемо!

milo-karikatura-409x298

АТЕНТАТ БЕЗ АТЕНТАТОРА ИЛИ УДБА НА СТРАЖИ: Шушка се шушка, Мило нема Душка, а гдје је пушка!

kuci

ПАРАСТОС ЖРТВАМА ПОХАРЕ КУЧА: Траже да се уклони споменик Мирку Петровићу, одговоран за страшне злочине у племену који се и даље памте!

putovrazi

КАДА ПОЛИТИЧАРИ НЕЋЕ ЗАЈЕДНО, ХОЋЕ ПИСЦИ: УКЦГ и УКС представљају књигу Благоја Ж. Поповића ” Стрелице и путоврази”!

velika1

УОЧИ СРЕБРЕНИЦЕ: Имена џелата који су починили масакр у Велици 28. јула 1944. године, муслимани се нијесу извинили Србима и покајали због злочина!