Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ПОДГОРИЦА: Одржано добротворно вече за изградњу православне Гимназије ,,Свети Сава”!

Са благословом Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија, у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици, 14. децембра 2023. године одржано је добротворно вече за изградњу православне Гимназије ,,Свети Сава” на Старом аеродрому у Подгорици. Учешће су узели Митрополит Јоаникије, свештенство Митрополије црногорско-приморске, као и многи угледни и успјешни људи који су се окупили вођени искреном љубављу и жељом да помогну и учине добро дјело и подрже, по предвиђеној динамици већ значајно изграђен, духовни комплекс који сачивањају Црква Светог Саве и православна Гимназија са многим пратећим садржајима који ће овај образовно-васпитни комплекс учинити најсавременијим у Црној Гори.

У пригодном програму учествовали су: храмовни Хор Светог Апостола и јеванђелиста Марка, народни гуслар Жељко Вукчевић, као и више пута награђиван талентовани хармоникаш Петар Балабан. Током добротворне вечери говорили су Митрополит црногроско-примоски г. Јоаникије, господин Ристо Дрекаловић, предузетник, господин Југослав Благојевић, директор православне Гимназије ,,Свети Сава”, као и проф. др Игор Ђуровић, академик и редовни професор православне Гимназије.

Архипастирском бесједом сабранима се обратио Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије који је у уводном слову подсјетио да је Гимназија “Свети Сава” основана на јубилеј 160 година од оснивања Цетињске богословије:

,,На 160. годишњицу од оснивања Цетињске богословије Бог нас је удостојио да оснујемо Гимназију Свети Сава у Подгорици, средњу вјерску школу која је добила званичну лиценцу, регистрацију и сви њени полазници који је заврше моћи ће се уписати на било који факултет који желе, свуда у отаџбини и у свијету. Тиме смо наставили континуитет и дјело наших славних претходника митрополита црногорско-приморских који су дали све што су могли и што нису могли, у просвјету и за просвјету.

У наставку Високопреосвећени Митрополит је нагласио да се Свети Сава радује што је у мјесту рођења његовог оца Светог Симеона заживјела Гимназија Светог Саве:

,,Ове школске године смо уписали прву генерацију и можемо уписати још једну генерацију у црквеним просторијама гдје су обезбијеђени сви услови. Али, надам се ако не друга генерација, а онда уз вашу помоћ трећа генерација ће моћи да се усели у нову зграду”.

Митрополит Јоаникије је посебно истакао велико доброчинство, жртву и примјер господина Риста Дрекаловића, који ће уз пројекат који је финансирао и комуналије које је платио, у потпуности финансирати изградњу Цркве Светог Саве уз православну Гимназију на Старом аеродрому:

,,Овдје присутни господин Ристо Дрекаловић који је приложио земљу и који је платио пројекат и комуналије, он ће поред тога што је већ учинио за ову школу о свом трошку подићи и велики Храм Светога Саве поред Гимназије да би она била заиста у пуном и правом смислу вјерска школа у којој ће се стицати вјерско образовање на највишем нивоу за тај узраст, али гдје ће се наша дјеца и учити вјери православној. Ми имамо велике добротворе попут Риста Дрекаловића, Николе Дрекаловића, Лазара Минића и наравно један број привредника и власника фирми који се већ уградио у ову школу, знајући колики је значај ове школе за наш народ и за будућност наше дјеце и државе. Увјерени смо да ће сваки прилог Бог благословити и да ће наше дародавце обдарити здрављем, срећом и напретком и да ће им умножити свако добро и у овом земаљском и овјенчати вјечном наградом у Небеском царству”, пожелио је напослијетку Митрополит Јоаникије.

Након Високопреосвећеног Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија, присутнима се обратио господин Ристо Дрекаловић који је акцентовао значај образовања у животу дјеце јер се квалитет истог рефлектује на цијело друштво:

,,Свако друштво у свом средишту има породицу, а у средишту сваке породице су дјеца, све наше највеће радости и жалости долазе од дјеце. Сви наши успјеси у животу су безначајни, тричави уколико нисмо задовољни породицом, уколико нисмо задовољни дјецом. Што значи да је изузетно важно ко нам образује дјецу и ко нам васпитава дјецу.”

Он је затим говорио о многим проблемима у данашњем васпитању и образовању код младих људи, детектујући узрок таквог стања у недостатку бриге за духовно стање у систему образовања:

,,Профил данашњег младог човјека је отприлике следећи: Непоштовање професора, родитеља, ароганција, недостатак скромности, без осјећаја према другом, без осјећаја одговорности, здравих амбиција гдје је главни циљ како што брже доћи до новца из једног јединог разлога, ради уживања. А што је разлог свему томе? Разлог је што се није водило рачуна о духовној страни тих људи, очигледно је да код њих постоји једна духовна празнина која у коначном води у очајање, депресивност и одлична је мета за наркоманију и суицид. Овај пројекат је из тог разлога јако битан, јер Митрополија покушава да обнови духовност код младих људи. Митрополија као стожер духовности оснива православну гимназију, не из разлога да би тамо школовала свештенике, већ да као одговорна институција помогне обнови духовности наше дјеце и такав пројекат, наравно, без размишљања желим да помогнем пуног срца”, истакао је господин Ристо Дрекаловић.

Директор православне Гимназије ,,Свети Сава” господин Југослав Благојевић рекао је да се изградњом оваквог духовног копмплекса и по садржају и квалитету наставног кадра добија могућност да се посрнуло црногорско образовање врати на прави колосјек:

,,Долазак на добротворно вече за изградњу православне Гимназије Свети Сава показује да сте свјесни ове васпитно-образовне установе за цјелокупно црногорско образовање, а и за црногорско друштво у цјелини. Са црквом и православном гимназијом Светог Саве, Подгорица ће добити један духовни комплекс којим ћемо Светог оца Саву, вратити колијевци његовог оца Светог Симеона Мироточивог и читавој Црној Гори и добићемо могућност да посрнуло црногорско образовање вратимо на прави колосјек”.

Он је посебно поновио и истакао да богатство наставног програма и концепт гимназије општег смјера дају свим свршеним матурантима ове школе проходност ка свим факултетима у свијету:

,,Гимназија Светог Саве је гимназија општег смјера, као што су и остале гимназије у Црној Гори, уз додатак два обавезна изборна вјерска предмета, а то су ове године катихизис, са црквеним појањем и црквенословенским језиком. Тако да свршени матуранти у нашој школи имају проходност на свим факултетима, као и матуранти из осталих гимназија у Црној Гори.”

Напослијетку свима присутнима обратио се проф. др Игор Ђуровић, који је нагласио да школа која изграђује и образује младе људе који ће представљати темељ нашег друштва и залог за здраву будућност заиста заслужује сваку пажњу и сваку помоћ коју може добити:

,,Ова гимназија представља велики значај за цјелокупно образовање у Црној Гори, будући да ће да школује младе људе који ће да се отисну у свијет, да се образују у различитим свјетовним наукама и који ће да буду будући темељ нашег друштва, а то заслужује сваку нашу пажњу и сваку нашу помоћ.”

Добротворно вече за изградњу православне Гимназије ,,Свети Сава” било је изузетно успјешно, будући да су се током ове вечери прикупила значајна средства за изградњу овог најмодернијег и најсавременијег васпитно-образовног школског комплекса у Црној Гори.

Помоћ за изградњу православне Гимназије “Свети Сава” у Подгорици можете уплатити путем националних и међународних платних промета:

Национални: 570-1110018410-28
Међународни: МЕ 25 5700 011 1001 8410 28

Код Запад Банке АД Подгорица

извор: митрополија

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

БРАНЕ, АЛИ НЕМА ОДБРАНЕ: Катнић био господар живота и смрти, ДПС га представља као пензионера са хербаријумом!

ДАН СЈЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА, ГЕНОЦИДА И ДРУГЕ ЖРТВЕ ФАШИЗМА, ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИК АЛЕКСАНДАР: Памтимо и поштујемо дубоке и болне ране нашег народа!

ФАЛСИФИКАТИ СРПСКЕ ИСТОРИЈЕ: Стефана Првовјенчаног није крунисао папа, него Свети Сава и то руком Јована Крститеља!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

мили5

“БРАЋА”: Српски министар кренуо у Јасеновац да се поклони српским жртвама, па депортован из Хрватске!

Draga-Mastilovic

ДРАГА МАСТИЛОВИЋ: Хитлерове сјенке над Балканом!

рајнке3

ШУШКА СЕ, ШУШКА, РАЈНКЕ ТРАЖИ ОД МИЛОЈКА: Јача борба против “српске пријетње” и Русије, Додик пресрдачно дочекан, Срби могу у владу, али да подрже санкције Москви!

мито

КРУПНЕ ПРИМЈЕДБЕ НА НАЦРТ ЗАКОНА ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ: Нема политичке воље да се сузбије мито и злоупотреба државних функција!

JEVTO-ERAKOVIC-1000x555

ЈЕВТО ПУЦА ИЗ СВИХ ХАУБИЦА И ЗОВЕ БРИСЕЛ: Андрија и Милан на вјежби са бојевом муницијом, НАТО да интервенише!