Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ПЈЕСМЕ МОНТЕНЕГРА: Од Томпсона до Баје Книнџе!

Пише: Иван Милошевић

Једна пјесма једног Баје Малог Книнџе дигла је Тиват на ноге! И то на католички Божић и уочи поруке из Хрватске да Црна Гора мора да се сучи а својом прошлошћу. Гдје се појави Мали Книнџа, гдје запјева на тиватској риви, гдје врати вријеме унатраг и у тамо оне 90-те и похода на Дубровник! Одакле се појави српски Мали Книнџа и навуче бијес католичког и монтенегринског живља у том граду. Читам да је и један одборник отказао послушноист већини у том граду, да није било кворума за сједницу и да Мали Баја може да угрози крхку политичку коалицију у Тивту! Моћан тај Баја, као прави Раја и остали пачићи из српске школе, напада на међунационални и међуконфесионални склад у Тивту, нагриза добре комшијске односе и пријети тамошњим Хрватима и Монтенегринима српским камама, бургијама и осталим ратним и другим алаткама! 

Шта је ово што се Црна Гора таласа када год се негдје чује нека српска пјесма, па и у оном исквареном бајинско – книнџинском облику? Црна Гора се тресе и грађанисти свих антисрпских боја као један устају и буне се и траже забрану Данице Црногорчевић и њене вељеокупаторске пјесме о српском веселом роду, а ево и Мали Баја, вокално танак и измишљен за ратну употребу у једном рату прије 30 година, доживљава њену судбину. Истина, Баја је узнемирио за сада само једну локалну скупштину, ушао у њене клупе и проширио антисрпску заразу, али пријети да пробије градске границе и захвати и остале дјелове Монтенегра! Судећи по досадашњој пракси наредних дана очекује се да се о Малом Баји изјасне и парламенти Гусиња, Петњице, Плава, Бијелог Поља… и осуде га за рат и повратак у 90-те!

А шта је са Томпсоном? Па и његове пјесме се чују на Цетињу, а и у другим традовима и никоме ништа. На Цетињу ниједан одборник због пјевања Томпсонових пјесама није отказао одлазак на сједницу локалног парламента, није угрозио владајућу коалицију и није се подсјетио 90-тих. А и Томпсон пјева о тим годинама, велича усташе и проклиње четнике и најављује освету у сред Србије и никоме ништа. Томпсон у односу на Малог Книнџу изгледа као неки Дједа Мраз, као неки хрватски домобрански курир и пристојан момак. Они који данас због Малог Баје неће ни на сједнице да иду и климају владајуће коалиције, Томпсона и не примјећују,прескачу га, а неки и ђускају уз његове Чавоглаве! 

Шта ти је Монтенегрин? Отпоран на све вељехрватске ударе са бока, с лијева и десна, али је мегаосјетљив на Бају, од њега не може да спава, будан је сву ноћ и стражари над монтенегринском независношћу и прегледа вељесрпске приватне и јавне кафанске репертоаре и цензурише их по свом ћефу! 

Љуља се Монтенегро у ритму Баје и Томпсона и у недостатку својих пјесама, мировних и осталих поклича, чува се од туђег музичког перја и диже буку тамо гдје буке и нема! 

Баја је продрмао Тиват и Монтенегро, Томпсон их је умирио! Док један распирује, други гаси националну ватру. Баја или Томпсон, Вељесрби или мировни Хрвати? Избор таман за душу Монтенегра! Раздире је Баја, саставља Томпсон. 

Углавном домаће политичко с…. ваља се својим током и свакога дана донесе нешто ново. И ма колико било ново не може се ослободити неугодног мириса недефинисаног Монтенегра и лутања кроз маглу прошлости и будућности! С….!

 

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

НАКОН ВАШИНГТОНА: Четнички филм “Хероји Халијарда” вечерас се приказује у Москви!

МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ СЛУЖИО ПОМЕН ЈАСЕНОВАЧКИМ ЖРТВАМА: Срби страдали у логорима су свете жртве!

“ПОБЈЕДА” У ДПС СЈАЈУ: Претпосљедни дани бившег режима или од Мила преко Кенане до Хутера!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

JEVTO-ERAKOVIC-1000x555

ЈЕВТО ПУЦА ИЗ СВИХ ХАУБИЦА И ЗОВЕ БРИСЕЛ: Андрија и Милан на вјежби са бојевом муницијом, НАТО да интервенише!

ко2

КОНФЕРЕНЦИЈА СРПСКИХ НАЦИОНАЛНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА У ПОДГОРИЦИ: Подршка Србији и Српској за очување јединства српскога народа!

Milos-Nikolic-DPS

ШТО ГА БРАНИ, КАДА ГА НЕ ОДБРАНИ, МИЛОШ НИКОЛИЋ КУКА: Свете нам се, прогоне, а ми невини, наше пријаве нико не зарезује!

Скадар - древна тврђава Розафа

ЗАПИС, ТИХОМИР БУРЗАНОВИЋ: Скадар – вјечни српски град!

иван1

ИВАН ВУКОВИЋ У ЕКСТАЗИ: Сања Путина, Вучића и Мандића!