Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Никшић: Свети краљ Милутин и манастир Грачаница!

На празник Преподобног Сампсона Странопримца, у Сали Друштва Црногорско-руског пријатељства „Свети Георгије“ у Никшићу, одржана је промоција књиге „Свети Краљ Милутин и манастир Грачаница“ теолога и историчара проф. мр Рада Булајића, асистента на Православном Богословском факултету Универзитета у Источном Сарајеву „Свети Василије Острошки“ у Фочи, и Управника Архива манастира Острога.
О књизи су говорили, професори Богословије Светог Петра Цетињског, доц. др Будимир Алексић и др Васиљ Јововић, асистент на Филозофском факултету у Никшићу, и аутор г. Раде Булајић.
Организатор промоције био је г. Велимир Луле Касалица, директор Друштва Црногорско-руског пријатељства “Свети Георгије”.
Била је то дивна прилика, да се кроз излагање аутора и његових гостију, присутни присјете сјајног периода српске историје и српске државе, као и једног од њених највећих, најмоћнијих и најзначајнијих владара, Светог краља Милутина Немањића. 
И управо су Милутинова владавина и његово задужбинарство, које се огледа у 40 цркава и манастира које је изградио и обновио за вријеме своје безмало 40-огодишње владавине било главна тема ове промоције. 
Манастир Грачаница, са црквом Успења Пресвете Богородице, се ипак издваја као најљепша и по значају, архитектури, фрескопису и ванвременској љепоти, најзначајнија задужбина Светог краља Милутина.
Књига „Свети Краљ Милутин и манастир Грачаница“ је мастер рад мр Рада Булајића, који је са највишим оцјенама одбранио на Филозофском факултету у Новом Саду, 2014. године, а издата је ове године, у Институту за српску културу у Никшићу, са благословима Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског Јоаникија и Његовог Преосвештенства Епископа рашко-призренског Теодосија. 
Припремио: мр Александар М. Вујовић, професор Цетињске богословије
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

СРПСКА: Напад на мајку и дјечака због ћирилице на мајци показује да Срби нијесу безбједни у Сарајеву!

АФОРИЗМИ, ЈОВАН ЕРАКОВИЋ ИЗ БАЊАНА: “Одавно их није брига за образ, а то је најгори морални пораз”!

ПУТЕВИ АНТИСРПСТВА: Промјеном правила усвојена Резолуција о Сребреници, Црна Гора гласала “за”!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

patru

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Подижемо глас против историјског ревизионизма и Резолуције о Сребреници!

srpskezemlje

СРПСКЕ ЗЕМЉЕ

danisrpska

“ДАНИ РУСИЈЕ У СРПСКОЈ”: Резолуцију о Сребреници предлажу они који починили најстрашније злочине у историји!

patru

ЦРКВА, СРБИЈА И СРПСКА: Никада нећемо прихватити независно Косово!

pupovac

ПОГОРШАН ПОЛОЖАЈ СРБА У ХРВАТСКОЈ: Нова влада без српских представника!