Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

НЕЗАПАМЋЕНО: Хрвати уводе стечај у Митрополију загребачко-љубљанску!

Митрополија загребачко-љубљанска нема детаљнијих информација о томе да је Трговачки суд у Загребу за 19. децембар заказао расправу на којој би могао бити проглашен стечај над Митрополијом, рекао је секретар ове митрополије Богољуб Остојић. Остојић је за Вечерње новости рекао да до јуче нису добили ништа написмено, па зато и не може да коментарише најављену расправу о стечају.

Протојереј ставрофор Душко Спасојевић рекао је за овај београдски дневник да о имовини Српске православне цркве /СПЦ/ не постоје никакви спорови и да је имовина безбједна.

Ми редовно све подмирујемо, плаћамо ПДВ и нема никаквих проблема – рекао је отац Душко.

Према писању хрватских медија, Трговачки суд у Загребу заказао је за 19. децембар рочиште на којем ће се одлучивати о приједлогу отварања стечаја над Митрополијом загребачком-љубљанском СПЦ и наредио је митрополиту Кирилу да достави попис имовине и обавеза ове митрополије.

У судској одлуци, коју потписује судија Јадранка Мађерух, наводи се да ће Суд, ако особа овлаштена за заступање дужника у року од осам дана не достави попис имовине и обавеза дужника, одредити саслушање особе овлаштене за заступање дужника. У случају неодазивања на саслушање Суд може да овлаштеној особи одреди довођење, а може је и казнити новчаном казном у износу до 1.327 евра. Суд напомиње да за давање неистинитог или непотпуног пописа имовине и обавеза, дужник одговара као за давање лажног исказа у поступку пред судом.

У образложењу се наводи да је 4. октобра био обустављен скраћени стечајни поступак, покренут по захтјеву Финансијске агенције /Фина/, па је одлучено да ће се поступак наставити примјеном општих одредби Стечајног закона.

Као разлог томе наводи се да из достављене документације произлази да друштво располаже имовином и то некретнинама уписаним у земљишне књиге које води Општински суд у Пули. У објављеној судској документацији не наводи се износ дуговања Митрополије, а Финансијска агенција је позвана да достави потврду о стању жиро-рачуна дужника с датумом непосредно прије рочишта заказаног за 19. децембар.

Митрополија је до 1991. године имала сједиште у Дежелићевој улици 4 у Загребу, које је минирано и зграда је срушена.

Црква је у судском спору тврдила да се радило о терористичком акту, али то суд није прихватио и досуђено је плаћање судских трошкова. Тако је Митрополија остала и без зграде и са дугом, који се вјероватно током времена повећавао због камата.

Митрополија загребачко-љубљанска уписана је у Регистар вјерских заједница 16. новембра 2004. године, са сједиштем у Загребу, у Илици 7/2.

извор: ртрс

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ШТА НУДИ “БУКВАР СРПСТВА”: Модерни водич кроз азбуку српске историје!

СРБИ У АМЕРИЦИ: У Нешвилу Американци који су прешли у православље подигли српски манастир!

“ГЛАС ХОЛМИЈЕ” ЗА ВИДОВДАН ПРИПРЕМИО ВРИЈЕДНА ПРИЗНАЊА: Награде припале проф. др Вучићу Дашићу, Неди Ђукић-Боројевић, Видаку Масловарићу и Ивану Милошевићу!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

jelenaboro

ЈЕЛЕНА БОРОВИНИЋ-БОЈОВИЋ: ДПС руши власт у Подгорици, иза ДПС можда није само СДП, СД и ЛП!

joanikije

СТРАДАЊЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ПОД КОМУНИСТИМА: Безбожници мучили и убили митрополита Јоаникија Липовца, затирали историју и традицију!

gusle01

У ДАНИЛОВРАДУ: Гусларско вече поводом 72 године ГД “Његош”!

punisa

ДАН КОЈИ ЈЕ ИЗМЈЕНИО ИДЕЈУ ЈУГОСЛОВЕНСТВА: Пуниша Рачић убио Стјепана Радића, краљ Александар увео диктатуру!

alba7

УКОЛИКО СЕ ХРВАТСКА И АЛБАНИЈА НЕ КАЗНЕ ЗБОГ “УБИЈ СРБИНА” И “СРБЕ НА ВРБЕ”: Србија се повлачи са ЕП у Њемачкој!