Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

НА ДАНАШЊИ ДАН 1914. ГОДИНЕ ОСЛОБОЂЕН БЕОГРАД: За част отаџбине и слободу српског племена!

Ослобађањем Београда у Првом светском рату на данашњи дан 1914. године, завршена је Колубарска битка, која је, уз Церску, једна од најзначајнијих битака не само између војски Краљевине Србије и Аустроугарске у Првом светском рату, него и на нивоу свих сукоба савезника и Централних сила.
Вођена је у новембру и децембру 1914. године на фронту од преко 200 км на простору долине реке Колубаре, обронцима планине Сувобор и обронцима планине Маљен. Окончана је 15. децембра, успешном противофанзивом коју су извеле снаге Прве армије под командом генерала Живојина Мишића, против бројније и боље опремљене аустроугарске војске, у тренутку када је цео свет очекивао вести о капитулацији Краљевине Србије. Мој деда, Регент Александар, као Врховни командант, унапредио је Генерала Мишића у чин Војводе након ове битке. Делим са вама део његове команде војницима након окончане битке.
Колубарска битка је подигла углед Србије међу савезницима и учврстила самопоуздање српске војске и народа у коначну победу.
На слици може бити: 1 особа и текст
извор: фејсбук престолонаследник Александар
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

РОК ВЕРЗИЈА: Ђуришићу, млад мајоре!

РАСКРИНКАВАЊА, ЈОСИП БРОЗ ТИТО: Од лопова до маршала!

И ЗВАНИЧНО: Јакову Милатовићу упућен захтјев за осуду злочина комуниста над црногорским четницима у мају 1945. године у Словенији!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

мили5

“БРАЋА”: Српски министар кренуо у Јасеновац да се поклони српским жртвама, па депортован из Хрватске!

Draga-Mastilovic

ДРАГА МАСТИЛОВИЋ: Хитлерове сјенке над Балканом!

рајнке3

ШУШКА СЕ, ШУШКА, РАЈНКЕ ТРАЖИ ОД МИЛОЈКА: Јача борба против “српске пријетње” и Русије, Додик пресрдачно дочекан, Срби могу у владу, али да подрже санкције Москви!

мито

КРУПНЕ ПРИМЈЕДБЕ НА НАЦРТ ЗАКОНА ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ: Нема политичке воље да се сузбије мито и злоупотреба државних функција!

JEVTO-ERAKOVIC-1000x555

ЈЕВТО ПУЦА ИЗ СВИХ ХАУБИЦА И ЗОВЕ БРИСЕЛ: Андрија и Милан на вјежби са бојевом муницијом, НАТО да интервенише!