Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

МУРИНО ДОШЛА НА РЕД: Обештећење за породице жртава НАТО агресије!

Породице страдалих чекају обештећења: Бивша власт није марила за Мурино
Скупштина Црне Горе изгласала је прејуче да се закон о борачкој и инвалидској заштити нађе на дневном реду, што су породице страдалих током НАТО бомбардовања у варошици Мурино 1999. године оцијениле као позитиван искорак, након деценије неправде коју су трпјели.

Предсједник Удружења НАТО жртава из Мурине Милан Мирковић казао је за Портал РТЦГ да се нада да ће се Закон усвојити, а нада се и бољем односу Владе Црне Горе према том мјесту на сјеверу Црне Горе.

-Годинама смо се за ово борили. Раније власти за нас нису имале слуха. Драго ми је што је Закон коначно завршио у скупштинској процедури, али треба напоменути да одштету треба да добију и повријеђени и они који су претрпјели велику материјалну штету, додао је Мирковић.

Мирковић је казао да се раније власти у Црној Гори нијесу много окретале на породице страдалих.

-Добро знате да је предсједник Јаков Милатовић био први предсједник који се појавио на обиљежавању годишњице бомбардовања. Обештећење породицама је једна Божја правда коју су годинама чекали. Осим тога, коначно је вријеме да се Влада обрати пажњу на наше мјесто из којег се деценију назад исељава све више становника. Млади нам одлазе, рекао је Мирковић.

Подсјетио је на велики проблем исељавања у Мурини, наводећи да је некад Основна школа “Петар Дедовић” имала више од хиљаду ученика, а да сада са све подручним одјељењима из околних села нема ни 100.

Коначно је вријеме да се Влада обрати пажњу на наше мјесто из којег се деценију назад исељава све више становника. Млади нам одлазе и потребно је спровести пројекат који ће их задржати у родном крају, закључио је Мирковић.

На сједници Скупштине посланик савеза “За будућност Црне Горе” и ДНП-а Милун Зоговић рекао је да у име грађана Мурина, породица страдалих и рањених приликом бомбардовања 1999. године сматра изузетно важним да се усвоје измјене Закона о борачкој и инвалидској заштити.

Захваљујем се ранијем посланику Демократске Црне Горе Мому Копривици на предлогу. О жртвама из Мурина се од 1999. године па донедавно није смјело ни говорити, казао је Зоговић.

Раније је истакнуто да се кроз амандмане имплементира модел на основу ког се уводи институт цивилне жртве рата, а које добијају право на једнократну новчану наканду у смислу обештећења, и друга права.

Према доступним подацима, у Црној Гори је током бомбардовања страдало осам лица, а највише у варошици Мурина, њих шест, дјеца Мирослав Кнежевић, Оливера Максимовић и Јулија Брудар и одрасли цивили Манојло Коматина, Милка Кочановић и Вукић Вулетић.

Прва жртва бомбардовања пала је у Црној Гори 24. марта 1999. у касарни у Даниловграду, гдје је погинуо војник Саша Стајић из Београда, док је 15. априла 1999. у касарни “Шипчаник” у Тузима, погинуо водник прве класе ВЈ Мирослав Божовић.

Подсјетимо, 30. априла 1999. године НАТО је бомбардовао Мурино. Погинуло је шест особа, од којих троје дјеце. Причињене су и велике материјалне штете. Истог дана на Авали, код Београда, порушен је телевизијски торањ.

извор: ртцг

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

РОК ВЕРЗИЈА: Ђуришићу, млад мајоре!

РАСКРИНКАВАЊА, ЈОСИП БРОЗ ТИТО: Од лопова до маршала!

И ЗВАНИЧНО: Јакову Милатовићу упућен захтјев за осуду злочина комуниста над црногорским четницима у мају 1945. године у Словенији!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

мили5

“БРАЋА”: Српски министар кренуо у Јасеновац да се поклони српским жртвама, па депортован из Хрватске!

Draga-Mastilovic

ДРАГА МАСТИЛОВИЋ: Хитлерове сјенке над Балканом!

рајнке3

ШУШКА СЕ, ШУШКА, РАЈНКЕ ТРАЖИ ОД МИЛОЈКА: Јача борба против “српске пријетње” и Русије, Додик пресрдачно дочекан, Срби могу у владу, али да подрже санкције Москви!

мито

КРУПНЕ ПРИМЈЕДБЕ НА НАЦРТ ЗАКОНА ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ: Нема политичке воље да се сузбије мито и злоупотреба државних функција!

JEVTO-ERAKOVIC-1000x555

ЈЕВТО ПУЦА ИЗ СВИХ ХАУБИЦА И ЗОВЕ БРИСЕЛ: Андрија и Милан на вјежби са бојевом муницијом, НАТО да интервенише!