Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Милимир Вујадиновић: Васојевићи центар окупљања Срба!

Разговор Горана Киковића, главног и одговорног уредника ”Гласа Холмије”, са Милимиром Вујадиновићем, предсједником Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у Региону, који се радо одазвао да говори за ”Глас Холмије” и информише нас о раду Одбора, као и о националним, духовним и културним збивањима код Срба , држећи се гесла: ”Србија је матица свим Србима у свијету”.

Милимир Вујадиновић,је рођен 1979. године у Мостару (БиХ). Основну и средњу школу је завршио у Невесињу у Републици Српској а Економски факултет, смер маркетинг – менаџмент и мастер студије економије у Суботици. Живи у Суботици. Има радно искуство у периоду 2007-2013. године „Телус“ а.д. Београд, ИЈ Суботица.

Био је Члан градског већа задужен за област социјалне заштите 2013-2016, затим, координатор Радне групе Владе Републике Србије за праћење миграција за Северно-бачки и Западно-бачки округ и шеф Радне групе Града Суботице за праћење миграција.

На ванредним парламентарним изборима одржаним 24. априла 2016. године по први пут постаје народни посланик. На редовним парламентарним изборима одржаним 21. јуна 2020. године поново му је потврђен посланички мандат. Изабран је са изборне листе “Александар Вучић – за нашу децу”.Предсједник је Одбора за дијаспору и Србе у региону.

КИКОВИЋ: Како сте задовољни радом Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону у протеклом периоду?

ВУЈАДИНОВИЋ: И пре овог сазива Одбор је био препознат као тело које се озбиљно бави питањима положаја нашег народа у региону и дијаспори. Трудимо се да ту лествицу постигнутих резултата дигнемо још више и тиме оставимо озбиљан задатак за наше наследнике како би нас, дај Боже, претекли у будућности. Несумњиво, пред нама је велики посао узевши у обзир тешку ситуацију са којом се наш народ суочава готово свуда у региону.

КИКОВИЋ: Шта ће Одбор Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону урадити у наредном периоду да се побољша сарадња са Србима у дијаспори а поготову са Србима који живе у бившим југословенским републикама ?

ВУЈАДИНОВИЋ: Морам напоменути да је мандат Одбора у овом сазиву доста кратак и као и сви послови био је оптрећен пандемијом која нас је погодила пре скоро годину и по дана. Веома често смо, због тога, били спречени да се сусрећемо са нашим сународницима али смо ипак успели у томе да на седницама одбора присуствују сви представници нашег народа из региона па и шире.Веома упечатљива су била њихова обраћања и загледаност у српску државу, председника и Владу. Обишли смо наше сународнике у ФБиХ, РС, ЦГ, ХР и Албанији и уверили се на лицу места како живе и са којом проблемима се суочавају.Доста иницијатива, које су на таквим састанцима покренуте је већ реализивано, међутим доста је још посла пред нама и остаћемо верни савезници председнику и Влади на пословима помоћи и политикама сарадње са Србима у региону и дијаспори.

КИКОВИЋ: Како ће Србија помоћи Србима у Црној Гори с обзиром да су они у овој држави и даље грађани другог реда и да немају никаква права,без обзира на промјену власти која се догодила 30.августа 2020.године?

ВУЈАДИНОВИЋ:Чињеница је да се српски народ у ЦГ данас добрим делом ослања на Србију и српског председника а последица је то деценијске игнорантске политике према Србима и Србији а могло би се слободно рећи и једне дискриминаторске политике. Довољно је подсетити на важне политичке одлуке власти ЦГ у односу на Србију и српски народ а чији је циљ сваки пут дефинитивно био гажење интереса Србије и српског народа по сваку цену. Ту пре свега мислим на признање лажне независности јужне српске покрајине КиМ, протеривање српског амбасадора без икаквог основа, прославе етничког чишћења Срба са простора Хрватске, забране уласка у ЦГ за грађане Србије, па чак и оне који су рођени на простору ЦГ, резолуције којом се покушава стигматизовати цео српски народ, ниподаштавање српских жртва из протеклих ратова,слање вакцина, које је Црној Гори донирала Србија, за паравојне формације на КиМ, чије постојање је супротно свим прописима УН и међ.уговорима па затим поткопавање самих темеља СПЦ и одбијање да се са њом склапају уговори као са свим другим верским заједницама, прогон свештенства и још сијасет других политичких мера. На све то треба додати и свакодневне притиске на обичне грађане из српске заједнице, у смислу забране стицања држављанства Црне Горе , забране слободне употребе писма и језика, политичког прогона, хапшења и монтираних судских поступака и јако пуно других животних ствари с којима се обичан човек сусреће свакодневно. О равноправно заступљености у органима управе да и не говоримо, јер је опште познато да је заступљеност Срба у органима управе у ЦГ минимална иако они чине, бар према попису, таквом какав је био, 29 посто становништва.

Све то је, у односу Србије према грађанима и политици ЦГ, потпуно обрнуто и показује величину и отвореност српске државе и опредељеност за сарадњу са онима који би нам барем декларативно требали бити најближи.

У сваком случају, Србија и њене власти ће без обзира на све, остати на политици сарадње и мира у региону али и помоћи нашем народу и организацијама српског народа у ЦГ и региону уопште,поштујући и законе и Уставе земаља у којима наши људи живе. Никада нећемо престати да тражимо права за српски народ каква имају остали грађани тих земаља и права која предвиђају и Устав и закони тих земаља као и европске конвенције. Исто то очекујемо и од ЦГ и њених власти а са друге стране, Србија је отворена за све што је потребно нашем народу и из ЦГ али и из осталих земаља. Ту не мислим само на Србе већ и на све остале који мисле добро и Србији и њеним грађанима али и региону уопште. Уосталом, то наши људи веома добро знају и свакодневни живот својих породица итекако ослањају на институције Републике Србије на челу с председником државе.

Горан киковић и Милимир Вујадиновић

КИКОВИЋ: Да ли ћете се као предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону, заложити да Беране напокон добије конзулат Републике Србије или Српски-информативно културни центар?

ВУЈАДИНОВИЋ: На жалост, однос Црне Горе према српском амбасадору је до краја оголио и то шта је стварна политика према Србији и како Црна Гора гледа на српску дипломатију али, ако баш хоћете и на српски народ уопште. Можда је управо то доказ да су конзулати и центри српске културе и информисања и те како потребни у више средина у ЦГ а чини ми се поготово у Васојевићима који су се поред Боке и Куча и још неких средина, некако наметнули као центар окупља српске заједнице у Црној Гори. Свакако да та питања зависе и од односа власти Црне Горе али без обзира на све, помоћ Србије сигурно неће изостајати како год се ствари у будућности одвијале.

КИКОВИЋ: Какво је Ваше мишљење о нашем часопису ”Глас Холмије” и која је Ваша порука нашим читаоцима?

ВУЈАДИНОВИЋ: Самим тим што упорно покушавате да будете ти који верно и објективно преносе и извештавају о положају српске заједнице, без обзира на све притиске и проблеме,заслужујете поштовање и институција али и народа и читалаца уопште, сигуран сам у то.

Што се тиче поруке нашем народу она је јасна одавно. Србија је била и остала матица око које се окупља наш народ свуда у региону не негирајући свакако законе и поредак свих других земаља. Замолио бих само наше сународнике али и све друге добромислеће људе у ЦГ да чувају мир и стабилност, јер је то основни предуслов за развој свих нас. Србији у овом тренутку највише одговара мир и сарадња како би наставила да се развија и јача, економски и привредно пре свега али и политички и војно и на сваки други начин. Тако развијена, стабилна и јака Србија је основ и за бољи живот свих наших људи из региона па и у ЦГ али, када кажем, наших људи, не мислим само на део из српског националног корпуса, већ и свих других који желе да у миру живимо и остављамо стабилност нашим потомцима. На крају бих да поздравим све наше сународнике, пријатеље, браћу па и породице у Васојевићима и широм Црне Горе и да им поручим да Србија, њен председник и институције остају уз њих без обзира на све политике које би волеле да то не буде тако а они да чувају своје српско име и буду одлучни да га потврде и на свим наредним пописима и изјашњавањима.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПРЕПИСКА, “СРПСКА24” – ЈЕЛЕНА БОРОВИНИЋ-БОЈОВИЋ: За комунисте има времена, за Равну Гору заузета!

ПЕС ДРУГА ВИОЛИНА ДПС-А: На чело Фонда ПИО довели активисту бившег режима из Бијелог Поља!

АНДРИЈА МАНДИЋ: Законом ћемо уредити народну заставу тробојку!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

glas65

ШТАМПА: Нови број “Гласа Холмије”!

milo-stoltenberg

ДПС ВЕЉЕСИЛА, МОНТЕНЕГРИНИ И ТУРЦИ СЛОЖНИ: Мило замјеник Столтенберга!

puskin1

КОД СПОМЕНИКA ПУШКИНУ У ПОДГОРИЦИ: Обиљежено 225 година од рођена великог пјесника!

babunski

СТАРИ ЧЕТНИЦИ: Војвода Петко Илић из Старог Нагоричина!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ПРАВОСЛАВЉЕ У УКРАЈИНИ: Мученици вјере својих предака!