Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Емир Кустурица: Инцко је блиједа копија Поћорека!

Прослављени српски и свјетски редитељ Емир Кустурица изјавио је Срни да је Валентин Инцко “кловно” и блиједа копија генерала Поћорека који ништа није научио из грешака његовог претходника од прије више од 100 година кад је потоњи био аустроугарски гувернер БиХ.

Када је Андрићев институт 5. јанура 2014. године објавио писмо које је Поћорек 1913. године послао аустроугарском министру финансија Билинском, задуженом за БиХ, то је изазвало бурну реакцију западне јавности а тај број Историјских свезака је био нападнут као националистички испад на 174 линка – подсјетио је Кустурица.

Упитавши шта ради Инцко мијешајући се у правни систем БиХ, Кустирица је рекао да он не само да даје импулс за рушење БиХ и негирање злочина над Србима, већ “кловно имитира Поћорека који у поменутом писмо из 1913. године пише “треба искористити апатију српског села, окренути Загреб против Београда, а хрватску и муслиманску интелигенцију против Срба”.

Према његовим ријечима, једино што нема Аустругарске иако се њена распала политика проводи у БиХ као трагикомедија читаве цивилизације која нема снаге да саму себе одржи, камоли проведе до краја своју насилничку политику.

– Ипак, Инцко одлази као абортирана верзија Бењамина Калаја и не треба заборавити да корекцију правосудног система БиХ и забрану коментарисања, те научног истраживања сребреничког злочина објављује на исти дан, 23. јула када је 1914. Аустроугарска упутила Ултиматум Србији, послије чега је, пет дана касније Аустроугарска објавила рат Србији што је био повод за почетак Првог свјетскога рат. Тај нови рат Инцко, највјероватније, неће покренути, али је сигурно да је његово дјео акт који има још једну функцију – нагласио је Кустурица.

Он је истакао да су у двадесетом вијеку била три велика геноцида у Европи.

Страдали су Јевреји, Срби и Јеремени. Јевреји су доказали геноцид над њима, Јермени такође у највећем дијелу свијета, а Срби над којима је изведен геноцид у Јасеновцу, Градини, Јадовну, Старом Броду, нисмо добили повтрду погрома који је над нама извршен. Да ли ћемо коначно кренути у свеопшту, планирану акцију да пред свијетом изведемо доказ да смо у свим ратовима у прошлом вијеку били жртве? Сад или никад – поручио је Кустурица.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ЦАР ПЛАНИНА: Ком – вaсојевићки Олимп!

СРПСКА: У Билећи одата почаст царској породици Романов и донским кадетима!

ПОЗНАТО, А НЕПОЗНАТО: Када су Слобо и Фрањо жељели да буду Тито!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

moskva2

МИНИСТАРСТВО ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА РУСИЈЕ: Забрана руских медија непријатељски акт, одговорићемо!

milo-karikatura-409x298

АТЕНТАТ БЕЗ АТЕНТАТОРА ИЛИ УДБА НА СТРАЖИ: Шушка се шушка, Мило нема Душка, а гдје је пушка!

kuci

ПАРАСТОС ЖРТВАМА ПОХАРЕ КУЧА: Траже да се уклони споменик Мирку Петровићу, одговоран за страшне злочине у племену који се и даље памте!

putovrazi

КАДА ПОЛИТИЧАРИ НЕЋЕ ЗАЈЕДНО, ХОЋЕ ПИСЦИ: УКЦГ и УКС представљају књигу Благоја Ж. Поповића ” Стрелице и путоврази”!

velika1

УОЧИ СРЕБРЕНИЦЕ: Имена џелата који су починили масакр у Велици 28. јула 1944. године, муслимани се нијесу извинили Србима и покајали због злочина!