Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

И ЧУДА ДА СЕ ДЕСЕ, ПАРТИЗАНЕ СУТЈЕСКА ОДНЕСЕ: Љевичари о “лијевим грешкама”, катарза без казне!

Нова књига Буда Симоновића “Лијеве грешке”, са поднасловом “Истине и лажи о сумрачном раздобљу НОБ у Црној Гори од септембра 1941. до маја 1942. године”, управо је изашла из штампе у издању Јумедиа Монта из Подгорице и “Штампар Макарија” из Београда, и од сјутра ће бити доступна свим читаоцима. Рецензенти књиге су проф. др Драшко Дошљак и проф. мр Зора Јестровић.

У уводном дијелу пише да “нема претензија да буде историја, цјеловита, свестрана и свеобухватна прича о ономе што се током Народноослободилачке борбе с јесени 1941. и до прољећа, до маја 1942. године, збивало у Црној Гори”. Садржај рукописа је ограничен просторно и временски. Три годишња доба и простор Црне Горе.

– Рукопис “Лијеве грешке” треба да смири страсти, предрасуде, јер – како вели Михаило Лалић – “тешко да је ико остао без кривице”. Жан Де Ла Брујер има једну мисао: “Истине које најмање желимо чути јесу оне које би нам највише користиле да их знамо”, оцјењује рецензент Дошљак.

Проф. мр Јестровић сматра да “Лијеве грешке” представљају стваралачку и људску мисију свога аутора. Пред нама је, додаје рецензенткиња, књига документарно-историјске прозе.

Читаоци су одавно уочили да Будо Симоновић, кад је у питању књижевна проблематика, увијек изненади нечим, у први мах, већ познатим. Али, улазећи у садржајну структуру његове књиге, оно што се чинило познатим постепено се освјетљава новим релевантним подацима и сазнањима те се читалац осјећа као путник који из мрачног лагума излази на свјетлост дана – наводи Јестровић.

Ова књига је специфични вид реактуелизације догађаја из мрачне прошлости НОБ-а, који су се одиграли прије осам деценија, који су се негативно рефлектовали на почетак, ток и крај антифашистичког покрета у Црној Гори за вријеме Другог свјетског рата, а који се, како наводи проф. Јестровић, “у виду деструктивних сила зла поново оживљавају у нашем времену”.

RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Kulturna galaksija :: Budo Simonović: To je bio Miloš Markov Lopičić s Meteriza
Будо Симоновић

Проф. др Дошљак оцјењује да је црвена нит овога рукописа Буда Симоновића – ријеч.

– Рат! Али, и она клетва коју аутор наводи: “Ко га волио у кући му био”! Рат! Порука ове књиге мора бити и јесте: Далеко нам од куће! И закључно: “Само су мртви видјели крај рата” – вели Џорџ Сантајана. Много их је! Потврђује то и овај рукопис Буда Симоновића – рећи ће Дошљак у својој рецензији.

У првој цјелини књиге, насловљеном “Овако је почело” која је и најобимнија, аутор најприје пише о општем амбијенту на почетку Другог свјетског рата у Црној Гори, устанку, периоду 1941 – 1942. године, када је “Црна Гора била несрећна земља јер су јој искључив политички избор били партизани и четници”.

Убиства, жртве, проливање крви, стријељања, “лијеве грешке, Милован Ђилас, Иван Милутиновић, одлуке, одговорности, улога Моша Пијаде, Покрајински комитет и разрјешења и нова именовања, и друго, кроз очувану ријеч свједока и консултовање литературе, која је и наведена на крају рукописа, аутору Буду Симоновићу су теме о којима језгровито и стилски уједначено пише и прилаже цјеловитије описе ових догађаја – наводи, између осталог, рецензент Дошљак.

Покушао дати што објективнију истину о догађајима и људима.

Кад се књига у цјелости прочита, онда се може закључити да се управо основна интенција аутора ове књиге заснивала на свјесној одлуци да на основу релевантних чињеница, заснованих на изворним документима свих супротстављених страна у рату, покуша дати што објективнију истину о догађајима и људима. Истовремено, и да се оповргну нека савремена тумачења – произвољна и научна, писана са тезом и за потребе политичке рехабилитације познатих профашистичких структура на просторима Црне Горе и шире – оцијенила је рецензенткиња Јестровић.

У другом дијелу, аутор пише о судбинама Јауковића, о братским расколима, онима којима се не зна ни гроба ни мрамора, о траумама потомака, о времену које не желимо да се понови.

– Трећи дио књиге посвећен је судбинама Џаковића, Томића, Симићевића и погубљењима у Шаранцима и Дробњаку… Четврта цјелина, “Крвава вечера у селу Заврх”, исповијести о убиствима, са покајничким ријечима Саве Ковачевића о стријељању Милосаве Радуловић. Он каже: “Радуловићи нијесу издајници, они су јунаци, и вјеруј да ми је жао због тога што смо ти сестру убили…”. Ријеч је о догађају из Заврха који је постао мотив романописцима и пјесницима, о чему свједочи и Симоновић – наводи Дошљак.

Он додаје и да “Ископање Крста – Кића Радојевића”, из Бара Тушинских, показује јединствен примјер у дурмиторском крају.

Ово је тема коју аутор Будо Симоновић обрађује у посљедњем дијелу свог рукописа “Лијеве грешке”. Порука на крају текста остаје: “Рат није никоме брат и никоме никада никаква добра није донио…” – нагласио је проф. др Драшко Дошљак у својој рецензији о књизи “Лијеве грешке” Буда Симоновића.

извор: дан

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

НАКОН ВАШИНГТОНА: Четнички филм “Хероји Халијарда” вечерас се приказује у Москви!

МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ СЛУЖИО ПОМЕН ЈАСЕНОВАЧКИМ ЖРТВАМА: Срби страдали у логорима су свете жртве!

“ПОБЈЕДА” У ДПС СЈАЈУ: Претпосљедни дани бившег режима или од Мила преко Кенане до Хутера!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

JEVTO-ERAKOVIC-1000x555

ЈЕВТО ПУЦА ИЗ СВИХ ХАУБИЦА И ЗОВЕ БРИСЕЛ: Андрија и Милан на вјежби са бојевом муницијом, НАТО да интервенише!

ко2

КОНФЕРЕНЦИЈА СРПСКИХ НАЦИОНАЛНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА У ПОДГОРИЦИ: Подршка Србији и Српској за очување јединства српскога народа!

Milos-Nikolic-DPS

ШТО ГА БРАНИ, КАДА ГА НЕ ОДБРАНИ, МИЛОШ НИКОЛИЋ КУКА: Свете нам се, прогоне, а ми невини, наше пријаве нико не зарезује!

Скадар - древна тврђава Розафа

ЗАПИС, ТИХОМИР БУРЗАНОВИЋ: Скадар – вјечни српски град!

иван1

ИВАН ВУКОВИЋ У ЕКСТАЗИ: Сања Путина, Вучића и Мандића!