Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ДОБРОВОЉАЧКА ДЕЦЕНИЈАМА ПОСЛИЈЕ: Хтјели да спале војнике, на челу колоне био Алија!

Свједок Тужилаштва БиХ у предмету “Ејуп Ганић и други” Горан Гајић рекао је на данашњем рочишту да је био у колони која је заустављена у Добровољачкој улици 3. маја 1992. и да су им људи који су се представили као “територијална одбрана”, пријетили да ће их спалити док се около чула пуцњава. Гајић је рекао да су кренули из Лукавице, гдје им је речено да иду на исељавање Друге војне области.

– Рекли су нам да не провоцирамо никога, да се нормално понашамо и да ће нас пратити УНПРОФОР – навео је свједок и описао како су ишли преко Враца на Скендерију, а потом кроз Добровољачку улицу до команде.

Он је навео да је УНПРОФОР био на почетку, средини и крају колоне,а када су стигли испред команде, Гајић је рекао да је видио како из првог УНПРОФОР-овог возила излазе Алија Изетбеговић и његова кћерка, који су с њима кренули из Лукавице, преноси Бирн.

Гајић је рекао да је у његовом камиону био канцеларијски материјал и да је након утовара ствари, поновно формирана колона за полазак назад.

С њим су ушла два официра, а на каросерији је било око 10 војника који су утоварали ствари.

– Чим смо ушли у Добровољачку улицу, колона је заустављена и кренули смо. Други пут кад смо кренули биле су неке округле тенковске мине на лијевој страни улице. Након 300 до 400 метара од тог мјеста колона је опет стала. Испред нас је стао човјек и рекао: `Изађите из возила, немојте да вас спалим`. Ја сам изашао. Чуо сам рафалну, појединачну пуцњаву с моје предње стране – описао је свједок.

Гајић је рекао да су поредани на тротоар уз зграду и натјерани да легну и гледају потрбушке.

Према његовим ријечима, један од војника је ишао и ударао их по глави. Гајић је навео да су љоди који су их зауставили на том мјесту били шаролико обучени, са зеленим береткама с љиљанима на глави.

Након тога, чуо је како је неко на мегафон викао да је “ово ТО БиХ”, а у међувремену неке од тих особа су отишле на задњи дио колоне.

Гајић је рекао да су потом одведени у угоститељски објакат “Кактус”, а затим у фискултурну салу.

– Ту су нам узели податке. Одведени смо низ степенице гдје смо испитивани. Не знам ко је испитивао, неко из ТО-а. Мене су питали шта сам возио, гдје сам највише био. Ту сам добио веколико шамара. И други су извођени и видјело се по подљевима да су тучени – испричао је Гајић.

На том мјесту били су до 8. маја, када су дошли, како је набројао, “генерал Мекензи, генерал Аксентијевић, Јово Дивјак и Делимустафић”.

Тада су се изјаснили да желе ићи у јединицу, а потом кућама, те су враћени у Лукавицу.

За напад на колону, убиства, рањавање и злостављање припадника ЈНА и цивила оптужени су Ејуп Ганић, Заим Бацковић, Хамид Бахто, Хасан Ефендић, Фикрет Муслимовић, Јусуф Пушина, Бакир Алиспахић, Енес Бездроб, Исмет Дахић и Махир Жишко, који су обављали високе политичке, војне и полицијске дужности.

Наредно суђење заказано је за 27. децембар.

извор: ртрс

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

УН И У ЛИЦЕ, АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ: Албанци спроводе правно и физичко насиље над Србима!

НАКОН ВАШИНГТОНА: Четнички филм “Хероји Халијарда” вечерас се приказује у Москви!

СПРДЊА У РТЦГ-У: Борис Раонић три године незаконито директор!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

JEVTO-ERAKOVIC-1000x555

ЈЕВТО ПУЦА ИЗ СВИХ ХАУБИЦА И ЗОВЕ БРИСЕЛ: Андрија и Милан на вјежби са бојевом муницијом, НАТО да интервенише!

ко2

КОНФЕРЕНЦИЈА СРПСКИХ НАЦИОНАЛНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА У ПОДГОРИЦИ: Подршка Србији и Српској за очување јединства српскога народа!

Скадар - древна тврђава Розафа

ЗАПИС, ТИХОМИР БУРЗАНОВИЋ: Скадар – вјечни српски град!

Milos-Nikolic-DPS

ШТО ГА БРАНИ, КАДА ГА НЕ ОДБРАНИ, МИЛОШ НИКОЛИЋ КУКА: Свете нам се, прогоне, а ми невини, наше пријаве нико не зарезује!

иван1

ИВАН ВУКОВИЋ У ЕКСТАЗИ: Сања Путина, Вучића и Мандића!