Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Добој: “Славне српске војводе”!

Глумци Народног позоришта из Београда Димитрије Илић и Лепомир Ивковић одиграли су у Добоју историјску драму “Славне српске војводе” у оквиру манифестације “Дани Србије у Српској”.

Представа је настала на основу књиге пуковника у пензији Миће Живојиновића “Живот преточен у памћење”, коју је драматизовао Бошко Пулетић.

Ова историјска драма настоји да прикаже ликове и дјела славних војвода Живојина Мишића и Степе Степановића пратећи хронологију њиховог ратног и личног пријатељства кроз историјске догађаје – од атентата у Сарајеву, преко битака на Церу и Колубари, до пробоја Солунског фронта, ослобођења поробљене отаџбине и стварања прве Југославије.

Живојиновић је рекао синоћ новинарима да је у разговору са породицом војводе Мишића дошао до неких детаља које историја још није разоткрила. Он за војводу Мишића каже да је један о ријетко часних официра који је предводио Колубарску битку и поразио три царства – Аустроугарско, Бугарско и Њемачко.

То је време када су се сви ослањали једне на друге, када је војна субординација била само да се нешто појасни, учврсти, стабилизује, а све одстало је било на другарској или, како се то тада звало, братској основи – изјавио је Живојиновић.

Глумац Димитрије Илић, који у представу глуми војводу Мишића, каже да ова историјска драма говори о времену части и поноса када је свака ријеч имала своју тежину и знало се рећи “хвала” и “извини”.

Војводу Степу Степановића у представи глуми Лепомир Ивковић, који је рекао да ова драма има и едукативан карактер и интересантна је ученичком узрасту. У оквиру културне размјене Србије и Републике Српске, у Добоју су у новембру концерте одржали солисти опере Српског народног позоришта из Новог Сада и Националног ансамбла “Коло”.

Гостовање умјетника у Републици Српској омогућило је Министарство културе Србије уз помоћ Представништва Републике Српске у Београду и града Добоја.

извор: ртрс

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ДАН СЈЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА, ГЕНОЦИДА И ДРУГЕ ЖРТВЕ ФАШИЗМА, ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИК АЛЕКСАНДАР: Памтимо и поштујемо дубоке и болне ране нашег народа!

ФАЛСИФИКАТИ СРПСКЕ ИСТОРИЈЕ: Стефана Првовјенчаног није крунисао папа, него Свети Сава и то руком Јована Крститеља!

ПРИЧЕ ПОКРАЈ ПУТА, ДАРКО ПРЕЛЕВИЋ: Сплав Медузе!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

мили5

“БРАЋА”: Српски министар кренуо у Јасеновац да се поклони српским жртвама, па депортован из Хрватске!

Draga-Mastilovic

ДРАГА МАСТИЛОВИЋ: Хитлерове сјенке над Балканом!

рајнке3

ШУШКА СЕ, ШУШКА, РАЈНКЕ ТРАЖИ ОД МИЛОЈКА: Јача борба против “српске пријетње” и Русије, Додик пресрдачно дочекан, Срби могу у владу, али да подрже санкције Москви!

мито

КРУПНЕ ПРИМЈЕДБЕ НА НАЦРТ ЗАКОНА ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ: Нема политичке воље да се сузбије мито и злоупотреба државних функција!

JEVTO-ERAKOVIC-1000x555

ЈЕВТО ПУЦА ИЗ СВИХ ХАУБИЦА И ЗОВЕ БРИСЕЛ: Андрија и Милан на вјежби са бојевом муницијом, НАТО да интервенише!