Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“ДАНИ СРПСКОГ САБОРА” У БЕРАНАМА: Четврт вијека српске слоге!

Српски национални савјет Црне Горе у оквиру манифестације “ДАНИ СРПСКОГ САБОРА”, свечаном академијом у Сали Центра за културу у Беранама обиљежио је 105. година од Велике подгоричке скупштине и уједињења Црне Горе и Србије. У име организатора присутне је поздравио предсједник Српског националног савјета Црне Горе др Момчило Вуксановић који је казао да се „Дани српског сабора“ у континуитету одржавају скоро двадесет пет година и промовишу заједништво српског народа.

У претходном периоду Српски национални савјет је са својим сестринским организацијама кроз сличне манифестације обновио обиљежавање најзначајнијих празника српског народа у Црној Гори. Ка о прво, обиљежавање Велике подгоричке скупштине српског народа у ЦрнОј Гори, затим Божићне свечаности, Светосавске свечаности, агресију НАТО пакта над цивилним народом у Црној Гори уз редовно учешће на обиљежавању злочина у Мурини и обнови спомен обиљежја страдалима. Такође смо у претходном времену и на различитим локацијама обиљежавали Дан српског јединства, слободе и националне заставе, а све наведене активности су значајно утицале да у тешким временима српски народ у Црној Гори очува национални, језички, културни и вјерски идентитет. Ангажовање српског националног савјета омогућило је и сигуран повратак ћириличног писма код Заштитника људских права, Уставног суда, Универзитета Црне Горе, а у наредном периоду и на саобраћајним знацима на ауто путу Подгорица-Матешево, као и то да ће пописни листови за предстојећи попис бити штампани и на ћириличном писму. За српски национални савјет, као и за све патриотске организације најважније је јединство српског народа на најширем простору, гдје не смију постојати границе између једнородног народа, или, како рече академик Чедомир Попов, ако не можемо живјети у једној држави, можемо живјети у једној култури-казао је, између осталог, Вуксановић.

Гости овогодишње манифестације били су чланови КУД “Звечан” са Косова и Метохије, који су током боравка у Беранама посјетили су и Српску кућу гдје су им уручени пригодни поклони. У њихово име присутне је поздравио пјесник Ненад Јеро Раденковић.

-Како смо се данас вама ближили, тако смо јаче пјевали, пјевали смо јаче јер знамо коме идемо у загрљај. Имамо једну велику обавезу да вам предамо прегршт једне велике љубави које вам шаљу браћа и сестре са Косова и Метохије. Пјевали смо јер смо знали да ћемо видјети драга лица, великог пријатеља, и нас лично, и нашег опстанка Момчила Вуксановића који двије деценије даје свој максимум да нама помогне у сваком погледу. Пјевали смо јер знам да ће ова моја дјеца, после ко зна колико времена вечерас преноћити мирно овдје код вас. А сјутра већ нешто ново, а уствари старо, неизвјесност, протјеривање, патња, страх. Али, Господ је уз нас и он ће нам помоћи да и ово невријеме прође-рекао је Раденковић.

Сабрање је благословио и свечану бесједу одржао протојереј Предраг Шћепановић, архијерејски намјесник подгоричко-даниловградски.

Вечерас вас поздрављам овдје гдје најмање треба говорити о чојству и јунаштву у Васојевићима, у Беранама у Светосавској столици у Будимљу гдје Свети Сава засади руком својом светосавску епископију. Када би на овом свијету нестало брегова и људи остале би двије вјечне истине Подгорице, града из кога ја долазим. Прва истина је да је у њој рођен Свети Симеон Мироточиви, отац Светог Саве, а друга истина је да се у њој 26. новембра 1918. године, Велика народна скупштина српског народа која је остварила вјековни сан о уједињењу васколиког српства, јер Србија ћерка Тремопила која је пролила море и океане крви, она је извојевала слободу по сломовратима и гудурама Проклетија. Ако се одрекнемо ћирилице одрекли би се пола православља, све књиге богослужбене, све што је написано свето и велико, написано је на ћирилици која је и граница истока и запада.Немојмо више да се дијелимо, за мене Србијанци, Херцеговци,Личани, Далматинци нису браћа него мој народ, а Руси су ми браћа– казао је,између осталог, у својој бесједи отац Предраг Шћепановић.

За богат уметнички програм побринули су се, осим друштва из Звечана, и Српско пјевачко друштво “Светосавник” из Подгорице, затим умјетничка друштва из Берана: Црквени хор “Младенци”, КУД “Лим”, дјеца из школе вјеронауке, као и народни гуслар Бошко Вујачић.

Водитељи програма били су новинари Драган Алорић и Ивана Рмуш.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

НАКОН ВАШИНГТОНА: Четнички филм “Хероји Халијарда” вечерас се приказује у Москви!

МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ СЛУЖИО ПОМЕН ЈАСЕНОВАЧКИМ ЖРТВАМА: Срби страдали у логорима су свете жртве!

“ПОБЈЕДА” У ДПС СЈАЈУ: Претпосљедни дани бившег режима или од Мила преко Кенане до Хутера!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

JEVTO-ERAKOVIC-1000x555

ЈЕВТО ПУЦА ИЗ СВИХ ХАУБИЦА И ЗОВЕ БРИСЕЛ: Андрија и Милан на вјежби са бојевом муницијом, НАТО да интервенише!

ко2

КОНФЕРЕНЦИЈА СРПСКИХ НАЦИОНАЛНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА У ПОДГОРИЦИ: Подршка Србији и Српској за очување јединства српскога народа!

Milos-Nikolic-DPS

ШТО ГА БРАНИ, КАДА ГА НЕ ОДБРАНИ, МИЛОШ НИКОЛИЋ КУКА: Свете нам се, прогоне, а ми невини, наше пријаве нико не зарезује!

Скадар - древна тврђава Розафа

ЗАПИС, ТИХОМИР БУРЗАНОВИЋ: Скадар – вјечни српски град!

иван1

ИВАН ВУКОВИЋ У ЕКСТАЗИ: Сања Путина, Вучића и Мандића!