Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Андрија Мандић: Мило служио туђим интересима и не жели помирење!

Мило Ђукановић је 30 година користио технику „завади па владај“, посвађао је рођаке, пријатеље, кумове и сваке године је постојала нова иницијатива која је дијелила Црну Гору. Данас је неопходно да изађемо из тих подјела и мржњи, а да би изашли онда је некако важно ко ће то да инциира, а ја мислим да је то обавеза и дужност предсједника Црне Горе и због тога сам се и кандидаовао, оцијенио је у емисији Пресс плус са Рајком Раичевић на АДРИА ТВ, предсједнички кандидат ДФ-а Андрија Мандић.

ЗАШТО СЕ КАНДИДОВАО

Он каже су након унутар партијских разговора, као и са партијма које су блиске ДФ-у и грађанима дошли до закључка да би најбоље било да предложе свог предсједничког кандидата.

-Опредјели смо се као као политичка организација да ја будем кандидат и да пренесем поруке помирења, да се окупимо, ујединимо јер је то добра пирлика да заједно кренемо напријед, каже Мандић.

Додаје да након августа 2020. године више ништа није исто.

-Грађани препознају нашу жељу, намјеру, али и мотивацију да Црна Гора буде земља свих, да не буде тијесна ниједном Црногорцу, Србину, Бошњаку, Албанцу, Хрвату. Заједнички треба да нађемо модел како да више зарађујемо, да би нам дјеца могла да раде и стварају овдје, објаснио је Мандић.

Према његовим ријечима режим Мила Ђукановића не може више да ради оне ствари које је радио претходних година док су били на власти.

-Данас ми управљамо најважнијим ресурсима ове земље и ми треба да као одговорна власт и већина, поведемо рачуна и о оној мањини коју позивамо да кроз помирење, кроз братство, пријатељство, заједнички рад ујединимо ову земљу. Имамо добру прилику и људи све више и више схватају да је вријеме када смо били опозиција и када смо били брутално нападнути и ми и заједница из које долазим, да је то за нама и да је сада ми треба да покажемо да можемо да владамо на другачији начин него што је то радио Мило Ђукановић, рекао је Мандић.

О ЂУКАНОВИЋУ

Посебно истиче да је Ђукановић стално поризводио подјеле у Црној Гори и на њима владао.

-Дијелио је и свађао Црну Гору, наметао теме које су суштински важне за сваког човјека али нису теме од животног значаја, а онда је на другој страни тај његов корупционашки систем, организовани криминал просто богатио једну групу људи, супротно закону. Сада је ту наша одговорност да те људе приведемо познанију права, да одговарају пред нашим правосуђем, да се имовина опљачкана од грађана Црне Горе врати у буџет јер ми треба да поправимо и пензије и социјална давања, али и много трога, да инвестирамо у предузетништво…, оцијенио је Мандић.

Тврди да у Црној Гори постоји група људи која је била блиска Ђукановићу и та група има на милијарде еура.

-Те милијарде нису зарађене тако што је неко од њих открио интернет или неку нову технологију. Брат Мила Ђукановића је један од најбогатијих у Црној Гори, има станове, зграде, банку, рудник, зарадио је зарадио милијарде и то покушао да престави као резултат способности у предузетништву, а истина је да је то због блискости са братом и Владом, која је уложила много напора да фаворизује тај клијентелистички однос према тим људима који су били блиски двору и центрима одлучивања. Слична ситуација је са сестром и дјецом и зато сам ја причао са мојом породициом и рекао да се све ово са ером Ђукановића завршава и да се као будући предсједник нећу тако понашати, казао је Мандић.

ПОМИРЕЊЕ

У овим смутним временима, каже Мандић, ми морамо да се окренемо једни од другима.

-Ми смо једно дубоко подијељено друштво. Ђукановић је 30 година радо на томе и владао на томе. То му је била техника владања – „завади па владај“. Посвађао је рођаке, пријатеље, а сваке године је постојала нова иницијатива која је дијелила Црну Гору. Неопходно нам је да изађемо из тих подјела и мржњи, а да би изашли онда је некекао важно ко ће то да инциира. Ја мислим да је то обавеза и дужност предсједника Црне Горе и због тога сам се и кандидаовао, саопштио је он.

Циљ му је, како тврди, помирење грађана.

-Кроз један другачији однос и према политичким противницима, према онима који нас и нису гласали, а који нису кршили законе, да не помсили неко да ми желимо да се миримо са онима који су опљачкали и унесрећили Црну Гору, већ са поштеним грађанима који су гласали за ДПС или странку која је подржавала режим Ђукановића. Ми желимо њима да се обратимо и кажемо – драги пријатељи, рођаци, комшије, кумови, ми нећемо да се понашамо према вама, онако како се Мило Ђукановић обраћао према нама кад је био власт и покушвао је да нас понизи, гази, одузме основна грађанска права. Ми желимо да вама пружимо руку да заједно радимо на новој будућности Црне Горе, рекао је Мандић.

ЂУКАНОВИЋ СЛУЖИО ДРУГИМ ДРЖАВАМА

Прокоментарисао је и политичку каријеру Ђукановића и многе афере које су га пратиле.

-Мило је имао некада непријатеље Хрвате, мрзио је шах због шаховнице. Након тога је имао операцију борбе против бошњачких политичара у Црној Гори која се касније претпочила у полицијску акцију „Лим“, гдје негдје била преломљена кичма тим политичким представницима и потчињени су одређени политички представнци Бошњака да служе одређеном идеологији, политици, коју је наметао Мило Ђукановић. Потом смо имали „Орлов лет“ када се оштро кренуло на албанске интелектуалце како би се послала порука оном обичном албанском грађанину да ту постоји одређена снага државе и да ту нема супростављања политици која која долази из Подгорице, односно Мила Ђукановића. Онда је услиједио напад на српску заједницу, на СПЦ и то се завршило 30. августа 2020. смјеном режима Мила Ђукановића у Влади и Скупштини. Остао је још један важан пункт он се зове предсједник Црне Горе који треба да буде ослобођен и да заокружимо цјелину и да кажемо имамо власт на локалном, нивоу власт у Влади и Скупштини, а и предсједника који долази из оне политике која жели да мири, а не да дијели Црну Гору, каже Мандић.

Он истиче да Ђукановић не жели помирење.

-Ако постоји неко које служио туђим интересима онда је то Мило Ђукановић 1997. године. Да будемо потпуно поштени, ја не могу да кажем да је он у том свом служењу отишао даље него што су отишли неки други који су дошли после њега. Он је бар, док је служио том страном интересу, правио договоре са државним секретарима и са топ политичарима тих земаља којима је служио. Чак и у оном времену када смо побиједили Ђукановића политичари који су требали да воде Црну Гору, они који су се налазили у Влади, они су били спремни да служе и трећим секретарима, истиче Мандић.

На питање да ли мисли на Владу Здравка Кривокапића, Мандић је потврдно одговорио.

-То једна велика шанса која је пропуштена због тога што ти људи немају искуства у политици.То су људи који се никад се нису бавили са овим послом, а мисле да све знају, и онда се суоче са чињеницом као из оне приче „Пинки је видио Тита“ и само им је важно да виде неког представника неке амбасаде и одмах се ставе у позицију подређеног, а овоме кад му већ то понудите ни најмање не смета да буде надређен. Сви ти представници амбадсада, који су наши гости овдје, њима је првенствено интерес њихових држава, није им на првом мјесту Црна Гора, него да њихова држава има политички, економски и сваки други утицај, објаснио је Мандић.

Неки наши политичари, оцјењује Мандић, су се збунили и заборавили да њих не бира амбасада него народ, којем морају да полажу рачуне.

-Они забораве на народ и битније им је шта ће рећи амбасадор, амбасадорка или први, други или трећи секретар амбасаде. Са тим треба да раскинемо. Родоначленик тог односа био је Ђукановић али после тога су се појавили неки који нису разумјели да баш не морате на свакој адреси да будете отирач од кога неко треба да очисти своје прљаве ципеле, закључио је Мандић.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ДЕЈАН ЂУРОВИЋ: Изјаве Мила и Данијела жешће, па никоме ништа, Марка Ковачевића осудили, а нијесу ни прочитали шта је рекао!

БЕЗОБРАЗНИ ХРВАТИ ТРАЖЕ: Грлић-Радман хоће Дом у Ластви, брод “Јадран”, предлажу Резолуцију о Божићном устанку, опомињу да Црна Гора у ЕУ иде преко Хрватске, па да не помињу Јасеновац!

ЈЕЛЕНА БОРОВИНИЋ-БОЈОВИЋ: ДПС руши власт у Подгорици, иза ДПС можда није само СДП, СД и ЛП!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

mandić1

АНДРИЈА МАНДИЋ: Законом ћемо уредити народну заставу тробојку!

spijunu

МУЧНИНА: Од Милана преко Гојка, Бемакса, пентхауса и шверца, ДО СРПСКИХ СВАЂА!

jakov-milojko-mimo-momir-750x430

КРАТАК ПРЕГЛЕД РАСПАДАЊА ДРЖАВЕ: Од Мила и Момира до Јакова и Милојкa!

mitropolija

МИТРОПОЛИЈА ПОРУЧИЛА МИЛАНУ КНЕЖЕВИЋУ: Окани се јавног суђења и пресуђивања!

brigada11

СРПСКА: Први пут обиљежена годишњица оснивања Фочанске бригаде ЈВуО, јунаци који су бранили Србе!