Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

АНДРИЈА МАНДИЋ: Да се помиримо, али не са мафијом!

Предсједник Скупштине Андрија Мандић казао је за Прву телевизију да је бивши режим користио различите методе за “обрачун са српским народом Црне Горе”.

Користио се метод фалсификовања историје, промјене школских програма, промјене предмета… Укинут је српски језик, па уведен прво матерњи… Вршена је насилна асимилација над људима, у препорукама се морало обавезно нагласити да је неко Црногорац или Црногорка. Имали сте језиве податке да је у полицији, војсци, јавној управи, одбачена свака пријава неког из српског народа, подвукао је Мандић, преноси Адриа портал.

Вршио се притисак за промјену националног идентитета, тврди Мандић и додаје да су ти људи само баштинили вриједности Црне Горе.

Када говоримо о прошлости, некадашњи наши преци у вријеме Књажевине и Краљевине – сви православци су били Срби. Бивши режим се тако обрачунавао са прошлошћу. Имали сте и обрачун са Црквом који се завршио величанственим литијама. Добро је што је вријеме страховладе прошло, подвукао је он.

Тврди и да свако на попису треба да се изјасни како хоће – сва права свима.

Свако нека се осјећа онако како хоће. Како ће неко да се изјасни не смије утицати на то каква ће права уживати у Црној Гори, казао је он.

Од 30. августа када је један опасни режим у времену неограничене власти је потребно наћи тачке додира које нас спајају, јасан је Мандић и тврди да то не важи за мафију.

Нема помирења са тим – ту треба да се примијене закони и они морају одговарати. Одговорност таквих појединаца дјеловаће едукативно на млађу генерацију. Не можете се преко ноћи обогатити и да прођете некажњено. Ови који одговарају за та кривична дјела иду да изврше казне како би се вратили као бољи људи, казао је Мандић.

Коментаришући случај Весне Меденице, Мандић тврди да је важан посао новинара који објављују овакве скандале.

Грађани тако виде доказе и заузимајући став утиче на све. Ми смо тиме добили ширу слику како је функционисало правосуђе у Црној Гори. Видјели смо да то није функционисало у складу са Уставом и Законом. У Тужилаштву, судству и полицији смо имали људе који су били везани и потчињени врху бившег режима. Да они нису били спремни то да раде, нашли би неке друге, подвукао је Мандић.

За све пресуде у Црној Гори за које је био заинтересован врх бившег режима – оне су биле какви су они жељели, казао је Мандић и додаје да је сва срећа што нису били заинтересовани за све.

Оно што се урадило Милану Кнежевићу, Михаилу Чађеновићу и мени, као и држављанима Србије је примјер. Они су имали политички циљ да ослабе опозицију ударајући на најјачу опозициону снагу. Имамо и случај Небојше Медојевића. Све су то примјери, казао је Мандић.

Коментарисао је и формирање Владе и казао да је добро што је Влада формирана на тековинама 30. августа.

Ми смо се залагали да сви учесници те велике побједе буду дио 44. Владе али нажалост до тога нисмо стигли. Направили смо компромис да наша коалиција након одређеног времена буде дио Владе, казао је Мандић уз очекивање да ће се Влада проширити и да ће трајати у пуном мандату.

Мандић је гостујући у емисији Јутро казао да је одступање од политичке логике било формирање Владе Здравка Кривокапића.

-Имали смо УРУ у Влади а остали су били експерти. Направљен је помак од неуспјешног модела и сада имамо велики број политичких субјеката који учествују у власти. Ја сам посланик са највише посланичког стажа у Скупштини Црне Горе и до прије мјесец дана сам све вријеме био опозициони посланик. Ја сада, из позиције власти, не желим да се понашам како се понашала некадашња власт. Желио сам да покажем ширину, прелазим и преко увреда што је саставни дио политичког живота. Неки људи имају потребу да одмах скрену пажњу на себе, али је увреда лош пут, подвукао је Мандић.

То је, како наводи, политички живот. Тврди и да је са колегама у некадашњој опозицији водио дуеле у Парламенту са људима који су били много успјешнији посланици ДПС-а, од оних садашњих.

Немам потребу да се расправљам са младим људима. Надам се да ће их проћи тај период, казао је Мандић.

Предсједник Скупштине најављује да ће Скупштина ускоро формирати Одбор за изборну реформу.

За то су нам потребне 2/3. Такође морамо изабрати ВДТ-а, три члана Судског савјета, да завршимо читав низ обавеза за које можда није потребно апсолутна већина, и да покушамо да обезбиједимо што већу посланичку подршку, најављује он.

 

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

У БАЧКИМ ГЛОЖАНИМА: Обиљежена годишњица смрти Божидара Жугића, краљевог официра из Пљеваља, његово име дуго било заборављено у Црној Гори!

РАТНИ ТУРИЗАМ: Ускоро аутобуска линија Кијев-Будва!

КАРАЂОРЂЕВИЋИ НА ЦЕТИЊУ: Принца Филипа примио митрополит Јоаникије, династија везана за Црну Гору!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

jovan-erakovic-4

АФОРИЗМИ, ЈОВАН ЕРАКОВИЋ ИЗ БАЊАНА: “Не би нам могао нико ништа, да се међу нама није накотило свашта”!

јованд

ТРЕБИЊЕ: Завршен “Дучићев дан”!

дража12

СИНОВИ СЛОБОДЕ: Чувај Дражу јунака!

тихомир11

ТИХОМИР – ТИХО БУРЗАНОВИЋ: Благоје Јововић, Дражин војник, осветио Србе и пуцао на српског душмнина Анту Павелића(3)!

нкпо

НИКШИЋ НА МЕТИ: Када липе (не) миришу, од четника до жена!