Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ДРЖАВА И СИМБОЛИ, ВРИЈЕМЕ ЗА ПРОМЈЕНЕ: Монтенегрини и Срби, тако исти и тако различити!

Пише: Иван Милошевић

Колумнисти ДПС-а понекад погоде и суштину. Један је на ЦДМ-у то урадио и саопштио да је проблем у Црној Гори што постоји један дио грађана (Срби) који као своје не осјећају актуелне државне симболе и чак се са њима спрдају ( примјер кокошке)! И тачно, афера “кокошка” само је плод актуелне ситуације гдје се дио становништва не поистовјећује са актуелним државним симболима. Чак и не навија за државне репрезентације Црне Горе и потпуно су равнодушни према њиховим резултатима. Штавише када играју у неком спорту Црна Гора и Србија тај дио становништва ЦГ (Срби) навија за Србију. Истина има нечег перверзног у томе да навијаш против државе у којој живиш, али тај пробем је сложен и не може се преко кољена ријешити!

Монтенегрини, односно један дио становништва ЦГ, који сматрају да везе са Србима имају таман колико и са Ескимима, тај проблем називају вељеиздајом и резултатом малигног утицаја СПЦ и Србије. Они умјеренији признају да није баш све тако једноставно, док Србе нико ништа и не пита нити их занима зашто државне симболе ЦГ не доживљају као своје! 

А баш међу Србим лежи државни зец и ваља га истјерати на читину, односно питати Србе, као становнике ЦГ, какве би симболе вољели да виде на челу државе. За сада Србе то нико није питао, штавише, актуелни државни симболи су плод договора некадашњег ДПС-а и веселог Рање. Ни када су их усвајали, а ни данас, бољела је  њих она ствар шта о тим симболима мисле Срби и понашају се као идеолошки затвореници своје сопствене вељедржавне идеје по којима Монтенегрини везе немају са Србима, чак су им и највећи непријатељи! 

Због тога се не треба чудити аферама средњег прста, сједења приликом интонирања химне и ове задње назване скандалом кокошке. Уколико Монтенегрини, како они у садашњој власти, тако и они у ДПС-у и његовом сателитима, не прихвате да су Срби дио Црне Горе,као и сви остали и да и они треба да се питају о својој судбини под овим заједничким кровом, сличних или много ружнијих афера ће и даље бити. Стога, потребна нам је хладна глава и разговор и договор око државних симбола! 

Истина, не видим да ће до тога ускоро доћи, јер су Монтенегрини укопани у својем доживљају Црне Горе и њених симбола и свака промјена у том правцу за њих је вељеиздаја. Склони су чак, ако им дође прилика, и да кажњавају непоштовање химне и заставе и да због тога чак одређују и затворске казне. На другој страни и Срби су прешли из дефанзиву у офанзиву и све отвореније исказују неслагање са законима које је донио ДПС, бетонирао у уставу и данас се залажу да се њихове одлуке морају поштовати док је свијета и вијека! 

Наравно ни устав, као ни остали закони нијесу Свето писмо и подложни су измјенама. Нажалост, нова власт, како она након 2020. године, тако и ова задња, о томе пуно не размишља и рекло би се да за њих има паметнијих ствари да се ријеше од поштовања државних симбола. Можда и има, али без усклађивања државних симбола са већинском вољом православног становништва, тешко да ће бити неког дубљег мира и бољег живота! 

Не видим да се у том правци било шта покушава, сви су укопани у националне и идеолошке бункере и спремни су да пуцају кад год затреба. Наравно, не буквално, али медијски ће линчовати свакога ко се не понаша како је закон који је донио ДПС и весели Рања прописао! Против тога Срби у ЦГ се буне, не прихватају да им се намеће нешто што они неће и све се врти у зачараном кругу издаје и вељеиздаје! 

Док је тако Црна Гора ће бити и даље располућена и даље ће дио становништва навијати за Србију и називаће државне актуелне симболе погрдним именима. Ваља стога постати свјестан да је са одласком ДПС-а дошло вријеме промјена и то на свим нивоима, па и на овим хералдичким! 

Промјене, промјене, ништа добро нијесте донијеле. До када?

 

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ИЗМЕЂУ СНА, ЈАВЕ И ШПИЈУНА, ДР ВОЈО ЛАКОВИЋ: Безбједоносне службе недирнуте, Седма управа пребијала људе, убиство Душка Јовановића државни тероризам!

ИЗЕТБЕГОВИЋ И ЕРДОГАН ПОРУЧИЛИ ДОДИКУ: Даље руке од Босне!

СРПСТВО СРПСКЕ: Спомен плоче за Павла Ђуришића, Радојицу Перишића, Јоаникија Липовца и Петра Баћовића!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

predrag

ОТАЦ ПРЕДРАГ ШЋEПАНОВИЋ У КАMНИЧКОЈ БИСТРИЦИ: Ово је за нас свето мјесто!

markokovac

СРПСКА СТВАРНОСТ: Сваки Србин данас је Марко Ковачевић!

kosovo-je-srbija-1068x602

“ПОЛИТИКА”: Курти нуди Ватикану српске храмове!

novoamer

ЧИЈИ ЈЕ ТУЖИЛАЦ ВЛАДИМИР НОВОВИЋ: Црне Горе или Америке?

dejan-djurovic-1-2

ДЕЈАН ЂУРОВИЋ: Изјаве Мила и Данијела жешће, па никоме ништа, Марка Ковачевића осудили, а нијесу ни прочитали шта је рекао!