Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЦРКВА БОГОРОДИЦЕ ХВОСТАНСКЕ У ИСТОКУ: Албанци присвајају храмове, Србија тражи заштиту српских светиња!

Министарство културе Србије позвало је данас међународне организације и институције да реагују на информације о заузимању око 50 ари земљишта на којем се налазе темељи манастира и Цркве Богородице Хвостанске из шестог века у општини Исток на Косову и Метохији, како би се заштитила основна људска права Срба и културна и верска баштина у покрајини.

Министарство у саопштењу оцењује да “и ова кампања јасно показује да привремене институције у Приштини настављају насиље над српским сакралним духовним наслеђем у циљу застрашивања и прогона, као и присвајања културне баштине у склопу пројекта лажне државе”.

-О лицемерју отимања српског културног наслеђа грубим фалсификатима под маском његове заштите посебно јасно сведоче чињенице да се ово дешава управо на подручју где се налазе српски повратници, избегли од албанског погрома, и то у време духовних празника. Тако је насиље срачунато да постигне најјачи ефекат нечовечности и скрнављења, истиче се у саопштењу.

Из Министарства наводе да је овај образац, на жалост, добро познат јер је често коришћен у насиљу над наслеђем и правима српског народа.

Све ово би морало да буде још видљивије и да захтева реакцију међународне заједнице, имајући у виду безочне претензије Приштине да се бруталним насиљем над српским културним наслеђем препоручи за чланство у међународним организацијама и то управо оним који брину о наслеђу од универзалне вредности, какво је управо огромно и изванредно вредно српско сакрално наслеђе на Косову и Метохији, поручили су из Министарства.

У саопштењу се оцењује да је скрнављење свега што је српско увек имало исти циљ, да “сејањем страха уклони и српски народ и трагове његовог постојања са простора Косова и Метохије, колевке његове државности и културе”. Доказ за то, додаје се, је и често скрнављење православних гробаља, као посебно брутална демонстрација мржње и антицивилизацијских порива.

-Министарство културе поново апелује на све међународне организације и институције да коначно реагују на политику мржње и насиља у оквиру свог мандата и својих надлежности како би се заштитила основна људска права Срба и културна и верска баштина на Косову и Метохији, стоји у саопштењу.

Из Министарства подсећају да је само током погрома уништено 35 цркава и манастира, од којих је 19 споменика културе прве категорије, као и 16 православних цркава које нису категорисане. Истовремено, уништено је и украдено око 10.000 вредних фресака, икона, путира и многих других црквених реликвија, као и књиге крштених, венчаних и умрлих, које сведоче о вековном трајању Срба на Косову и Метохији, а запаљена су и оскрнављена бројна српска гробља.

Подсећају да су због континуиране угрожености српски манастири Грачаница, Високи Дечани, Пећка Патријаршија и црква Богородице Љевишке 2006. године уписани на Листу светске баштине у опасности.

Темељи српског манастира Богородице Хвостанске у месту Студеница, у општини Исток, ограђени су, а на табли је на албанском језику написано да је реч о базилици.
Према извештајима медија, на том локалитету ангажована је тешка механизација.

Извор: спутник
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

НЕМА НАМ СПАСА: Пајино опело над слободом и нормалним животом!

СЕСТРА СЛАТКА, НАТАЛИЈА КАЧУРА: ДОНБАС!

ГРУПА ГРАЂАНА ЦЕТИЊА ОРГАНИЗУЈЕ “ДОЧЕК” АНДРИЈИ МАНДИЋУ: “Четничку чавку” дочекаће како ваља, кажу “цивилизовано”!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

гала

ДОБРОТВОРНИ ГАЛА БАЛ У ЛОНДОНУ, ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИК АЛЕКСАНДАР: Србија није заборављена – пријатељи у цијелом свијету!

тужилаштво

ЦРНО ТУЖИЛАШТВО: Заставе прече од убистава и дроге или како се добро јело и пило прије 30.августа 2020. године!

аустријатр

Требиње: Аустријанка Мадлен прешла на православну вјеру и вјенчала се по српским обичајима!

српска

ВЕТЕРАНИ СРПСКЕ: Не треба нам дефиле Армије БИХ, предводи их човјек који је починио злочине над Србима!

крф0

НА ДАНАШЊИ ДАН 1916. ГОДИНЕ: Српска војска пребачена на КРФ, “Плава гробница” чува јунаке!