Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

СРБИ И АМЕРИКА: “Чикашка кестенијада”, чувају обичаје из родног краја!

На имању цркве Светог Јована у чикашком предграђу Хомер Глен одржала сада већ традиционална Кестенијада у организацији Удружења крајишких Срба “Прело”. Била је ово прилика да се очува и подсети на традиционални јесењи обичај из српских завичаја, али и вероватно једини српски фестивал у дијаспори на коме су ћевапи и роштиљ месо били у другом плану – највише се тражио његово величанство – кестен!

Толико да је мала екипа задужена за његову припрему на једвите јаде успевала да обезбеди довољне количине. Наравно, док сте чекали на кестење могли сте да се забавите пратећи спортска такмичења у фудбалу, боћању, повлачењу конопца, бацању камена с рамена…или да просто уживате у сунчаном октобарском дану уз живу музику и дружење са породицом или пријатељима и познаницима које не виђате сваки дан.

Кад смо већ код живе музике, за њу је био задужен тандем Момо Станић и Вук Јон.

На фудбалском турниру најбоља је била екипа Уједињених Срба из Милвокија, а наш репортер је имао срећу да забележи одлучујући гол.

Председник Удружења „Прело“ Љубомир Шпегар био је задовољан како је догађај протекао.

-Циљ је био као и ранијих година, да се одржи ова манифестација, да се очувају обичаји и традиција из нашег бившег краја а то је печење кестена, домаће кобасице и ћевапа, дружење. Мислим да је циљ остварен, дошло нам је доста гостију, време нас је послужило. Кестени су данас надјачали чак и ћевапе, који могу да се праве увек, за разлику од кестена, којима припада ова јесења сезона.

На питање одакле су набављени кестени, Шпегар нам се похвалио да их набављају из америчке државе у којој су кестени најпопуларнији:

-Кестен набављамо директно од произвођача, са једне фарме у држави Ајова, и врло смо задовољни са испоруком, ценом и квалитетом.

 

Кестенијаду су ове године походили Срби из свих делова Чикага, али и Индијане и Милвокија, чији су се представници нарочито исказали у спортским дисциплинама, јер су победили у фудбалу и повлачењу конопца.

Све у свему, још један леп догађај који баштини традицију српског народа, а у организацији удружења Прело.

извор: сербиантимес

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

НОВИ ПОЧЕТАК ИЗ КАЗАЊА: БРИКС за Јужне Словене, нову Европу и свијет!

ОСТРОШКА ТРАГЕДИЈА, 81 ГОДИНУ ПОСЛИЈЕ: Док је Срба и Бјелопавлића памтиће се јунаштво пуковника Баја Станишића!

БОЖИЦА ЖИВКОВИЋ-РАЈИЛИЋ: Алија Изетбеговић није миротворац како га представљају Бошњаци, већ ратни злочинац!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

vuk-orovic

ВУК ОРОВИЋ, СРПСКА ДЕМОКРАТСКА ИНИЦИЈАТИВА: Неопходно да српски политички актери у Црној Гори учврсте свој утицај на власт!

ber56

ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА БЕРАНА ОД ТУРАКА: Артиљеријско утврђење на Јасиковцу пало 16. октобра 1912. године!

Казань в преддверии БРИКС-2024

НОВИ ПОЧЕТАК ИЗ КАЗАЊА: БРИКС за Јужне Словене, нову Европу и свијет!

miomir1

WOKE РЕВОЛУЦИЈА: Диктатура дубоке љевичарске државе и рушење традиционалних вриједности!

boja

СРПСКА УМЈЕТНОСТ: Бојана Пековић – “Прожимање”!