Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЖАРКО РИСТИЋ: Браћо Срби, зашто нема ријечи о Косову?

Народни посланик Народног покрета Србије Жарко Ристић критиковао је данас захтев опозиционих колега за одржавање хитне и ванредне седнице у вези Закона о рударству и геолошким истраживањима. Колеге из опозиције упитао је зашто ни речју нису споменили хапшење младића српске националности на Косову и Метохији, те им поручио да не смеју да буду део „политикантске представе Александра Вучића“.

Данас, тачно у 12 часова, опозиција је успела да сакупи 86 потписа за одржавање хитне и ванредне седнице у вези Закона о рударству и геолошким истраживањима. Међутим, баш данас тачно у 12 часова је ухапшен још један младић српске националности на Косову и Метохији. О томе браћо Срби и поштовани посланици нема ни речи, нема вашег захтева за седницом, ЗАШТО? Коме је у интересу да се одржава седница коју ће дефинитивно прегласавати СНС коалиција?, наводи Ристић у саопштењу.

Додаје да потребан број гласова од једне трећине посланичких мандата за заказивање „некакве седнице“ је само законски минимум, те да је садржина тог захтева оно што треба да га чини и битним и хитним.

Шта може једна трећина, односно тачније 86 посланика, од којих је добар део Несторовићевих посланика, да учини у борби са преосталих 160 и више посланика СНС коалиције? Не може ништа. Зашто пристајемо да учествујемо, па још и иницирамо да будемо декор парламентарног живота у Вучићевим институцијама? Зашто пристајемо па још и иницирамо скупштинске седнице о литијуму, када се зна да нас у Скупштини нема довољно, па чак ни близу некакве већине? Можете ли ми објаснити како сте замислили да са натегнутим бројем од 86 посланика за иницијативу, прегласате СНС већину?, пита Ристић.

Посланик странке Мирослава Алексића колегама посланица поручује да не смеју бити део политикантске представе Александра Вучића.

Драги моји посланици, животи су у питању и не сме све бити део политиканске представе Александра Вучића. Не смемо дозволити да по ко зна који пут упаднемо у замку Вучићеве представе. Вучић је успео да народни бунт усмери преко својих медија на палачинке са џемом, на његову школицу кошарке, умеће у шутању лопте по Лозници и на плетење вунице са женама подриња. Успео је и да се слика по касарнама, али сада га је у томе прекинула киша. Долази јесен и не може се више ефикасно шетати по лозничким ливадама. Очигледно је да му сада треба скупштински предах. Па зашто му тај предах иницирамо ми? Не може се, браћо, посланици очекивати победа преко скупштинске говорнице и скупштинске клупе. Ако је наш народ на улицама изашао по најгорим врућинама, зашто се народ и наше чланство не позове на ту врсту подршку? Нема среће од скупштинског заседања и писања амандмана. У Србији већ одавно не важе закони и институције, па зашто онда ви инситирате на Вучићевим институцијама и Вучићевим законима?, каже он.

Ристић сматра да је конференција у Дому Народне Скупштине превазиђен вид политичког деловања.

У Србији Народна Скуштина одавно нема „Дом“, и одавно није народна, и у њој се не пишу Закони, него намећу, а пишу се на неким другим местима. У њој се одавно не воде полемике, него увреде и понижења. Драги моји посланици, морам да Вас подсетим да сте на Косову и Метохији пред сваке изборе били или као моји гости или у свом аранжману, али да ниједан од Вас данас не спомиње да се Срби хапсе и да је егзодус Срба опет у току, додаје.

Посланицима поручује да нико од њих не спомиње ни да се међународна заједница повлачи и препушта Куртијевој полицији да врши насиље над Србима.

То су браћо моја разлози за хитну и ванредну седницу, а не Вучићева потреба да се склони са кише под алибијем опозиције да треба изменити и допунити Закон о рударству. Копање литијума се неће зауставити амандманима и скупштинским расправама, толико се бар знамо, поручује Ристић.

Ко је све поднео захтев?
ССП, НПС, ЗЛФ, СРЦЕ, ДС, Еколошки устанак, Нови ДСС, ПОКС, Ми – снага народа, Ми глас из народа, као и самостални посланици из редова ПСГ поднели су захтев са 86 потписа посланика за предлагање закона о забрани рударења литијума и бора.

извор: данас

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

МИЛАН КНЕЖЕВИЋ: Што се “Вијести” буне, па Шумадинац ће добити црногорскои држављанство!

БРАЋИ МУСЛИМАНИМА И АЛБАНЦИМА: Смета им споменик митрополиту Амфилохију у Беранама, кажу да нарушава међувјерски склад!

РАСПЛЕТ: Тамара Вујовић поништила рјешење о забрани подизања споменика митрополиту Амфилохију, извинила се Митрополији и грађанима!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

mini1

ГРАЂАНСКИ РАТ МЕЂУ СРБИМА: Предлог Александра Шапића за споменик Дражи Михаиловићу у Београду дигао на ноге србијанске неокомунисте, у Црној Гори Павле Ђуришић на чекању, Тито на обали Мораче!

Zoran Drekalovic

МОНТЕНЕГРИНСКИ “ПИНКОВЦИ”: Антисрпски по Србији, вуци сити, овце преварене!

amfilohije-radovic-reuters-326563

БРАЋИ МУСЛИМАНИМА И АЛБАНЦИМА: Смета им споменик митрополиту Амфилохију у Беранама, кажу да нарушава међувјерски склад!

ner9

ДИКТАТУРА ПРОЛЕТЕРИЈАТА: Кад се ДПС у Подгорицу врати, мало морген!

giska

СЈЕЋАЊЕ: Ђорђе Божовић – Гишка!