Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ДА ЛИ ЈЕ СЛИЧАН СЦЕНАРИО ПРОПАО У ЦРНОЈ ГОРИ: Парламент Украјине забранио Руску православну цркву!

Парламент Украјине Врховна рада усвојио је данас закон о Забрани вјерских организација повезаних са Руском православном црквом, објавио је Украјински сервис Радија Слободна Европа. Према том закону, активности Украјинске православне цркве која је лојална Московској патријаршији, могу бити обустављене, рекао је народни посланик, Алексиј Гончаренко.

Одлуку је подржало 265 посланика, док је 29 парламентараца гласало против.

Како је раније рекао предсједавајући Скупштине Украјине Руслан Стефанчук, према нацрту закона, Руска православна црква биће забрањена у Украјини.

-Истовремено, украјинске вјерске организације, за које се сумња да сарађују с Руском православном црквом имаће девет мјесеци да прекину везе с Москвом, поручио је.

Патријарх Кирил, поглавар Руске православне цркве, отворени је присталица руског предсједника Владимира Путина и рата против Украјине. У септембру 2022. рекао је руским војницима да “жртвовање у вршењу своје војне дужности пере све гријехе”.

Раније, 17. августа, Свеукрајински савјет цркава и вјерских организација подржао је законодавну иницијативу за забрану активности вјерских организација повезаних са Руском православном црквом. Дан раније, предсједник Украјине Володимир Зеленски је у својој видео поруци поменуо законодавне иницијативе које јачају, посебно “духовну независност”.

Нацрт Закона је изгласан у првом читању у октобру 2023. године. Претходно је Зеленски легитимизовао одлуку Вијећа за националну безбједност, којом забрањује дјеловање вјерским организацијама повезаним с центрима утицаја у Русији.

Украјинска православна црква која је дио Московске патријаршије, оцијенила је да наведени нацрт закона “није у складу са Конвенцијом о људским правима и Уставом Украјине”.

Полиција је до сада отворила око 70 кривичних поступака против представника Украјинске православне цркве блиске Москви.

 

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ШТА ЋЕМО САД, “ЏЕРУЗАЛЕМ ПОСТ”: ЕУ и САД игноришу религијску радикализацију у БиХ!

СВИЈЕТ И МЕДИЈИ: Новинарство слика која одговара свијету, пост-новинарство као свијет који одговара његовој слици!

ДА ДЈЕЦА ЗНАЈУ ШТА ИХ ЧЕКА УКОЛИКО НЕ УЧЕ: Бењамина Карић испред Гимназије у Сарајеву поставила тенк!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

krnovo1

МИТРОПОЛИЈА: Сјутра на Крнову помен младићима страдалим од партизана!

Zoran Drekalovic

МОНТЕНЕГРИНСКИ “ПИНКОВЦИ”: Антисрпски по Србији, вуци сити, овце преварене!

mini1

ГРАЂАНСКИ РАТ МЕЂУ СРБИМА: Предлог Александра Шапића за споменик Дражи Михаиловићу у Београду дигао на ноге србијанске неокомунисте, у Црној Гори Павле Ђуришић на чекању, Тито на обали Мораче!

draza

РЕАКЦИЈА ЂЕНЕРАЛА МИХАИЛОВИЋА НА КРАЉЕВ ГОВОР 12.СЕПТЕМБРА1944. ГОДИНЕ: Пољубио кокарду и наредио: “Покрет”!

ner9

ДИКТАТУРА ПРОЛЕТЕРИЈАТА: Кад се ДПС у Подгорицу врати, мало морген!