Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“АУТО(Р) НА КОРЗУ”, ДР ГОЈКО ЧЕЛЕБИЋ: Без јавног говора књижевност би била коруптивна привилегија!

На четвртој вечери Фестивала “Ауто(р) на корзу” представљена је монографија  “Писци јеврејског Прага “, аутора др Гојка Челебића.

Волим јавни говор. Поготово на тргу, ту дођу сви, банкар и писмоноша, крчмар, академик, тесар, мушкарац с авантуристичким поривом, жена која хоће да види и буде виђена… Уз мирис оријенталне уличне кухиње, са зачинима и црним луком, исјецканим у доколици, иако вехементан, тај говор у једном тренутку постаје изазован и чист… Нијансе критике на тргу, гд‌је ме нападају да нисам урадио ништа друго, до преписао Фокнера и Хемингвеја, атрактивније су од прећуткивања академске критике, која зна да за такве оптужбе мора предочити доказ, а и свјесна је моје опаке полемичке нарави, па се задовољава шутњом. У сваком случају, без јавног говора књижевност би била коруптивна привилегија. Нека се други хвале с оним што чују на баловима, ја се хвалим с оним што чујем на тргу.

Монографија је посвећена књижевницима, мислиоцима, умјетницима такозваног Прашког круга (1894 – 1943), и њима блиским ауторима. Челебић тако пише о Францу Кафки, Рајнеру Марији Рилкеу, Јоханесу Урзидилу, Гертруди Тајбергер, Милени Јесенској, Ернсту Вајсу, Максу Броду…

Гојко Челебић, (Подгорица, 1958), дипломирао и магистрирао на Карловом универзитету у Прагу. Докторирао с темом рецепције Сервантеса и утицаја његовог Дон Кихота на словенске културе. Објавио око 45 књига у свим жанровима. У службеној каријери био високи дипломата у 10 држава. Полиглота, преводи са 6 језика.

Медијатор прогама је била књижевница, Милица Бакрач.

За 13.8.2024. у 20 часова, публици  ће се на Тргу слободе представити књижевник, Родољуб Ћорић.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

СЈУТРА У ДАНИЛОВГРАДУ: Вече посвећено Бранимиру Шћепановићу!

БЕРАНЕ ДАНАС: Обиљежавање Дана српског јединства!

БЕРАНЕ, ПОЛИТИКА И КЊИЖЕВНОСТ: Милан Кнежевић из угла пјесника!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

Zoran Drekalovic

МОНТЕНЕГРИНСКИ “ПИНКОВЦИ”: Антисрпски по Србији, вуци сити, овце преварене!

mini1

ГРАЂАНСКИ РАТ МЕЂУ СРБИМА: Предлог Александра Шапића за споменик Дражи Михаиловићу у Београду дигао на ноге србијанске неокомунисте, у Црној Гори Павле Ђуришић на чекању, Тито на обали Мораче!

draza

РЕАКЦИЈА ЂЕНЕРАЛА МИХАИЛОВИЋА НА КРАЉЕВ ГОВОР 12.СЕПТЕМБРА1944. ГОДИНЕ: Пољубио кокарду и наредио: “Покрет”!

ner9

ДИКТАТУРА ПРОЛЕТЕРИЈАТА: Кад се ДПС у Подгорицу врати, мало морген!

giska

СЈЕЋАЊЕ: Ђорђе Божовић – Гишка!