Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

СРБИ У АМЕРИЦИ: У Нешвилу Американци који су прешли у православље подигли српски манастир!

Нешвил је престоница америчке музике, град у коме су своје каријере почели великани попут Елвиса Прислија, Џонија Кеша и Доли Партон. Нешвил је такође и омиљена туристичка дестинација многих Американаца, али и место у коме живи из године у годину све већа заједница Срба, који овде долазе из свих делова Америке, а понајвише из Чикага.

Неки од њих досељавају због тога што им један од најперспективнијих И најбрже растућих градова Сједињених држава нуди боље могућности за запослење, други због чињенице да држава Тенеси не наплаћује порез на приход, а трећи опет због тога да би им деца имала образовање лишено политике и такозване Wоке цултуре.

Већина их одмах по доласку сврати у Српску православну цркву Свете Петке, која овде постоји од 2012 године, када ју је купила група парохијана, предвођена Божидарем Бошком Благојевићем, рођеним братом бившег гувернера Илиноиса Рода Благојевића, који је годинама био и председник црквене управе.

Парохија која стално расте броји око стотињак породица, од којих неке живе и по 200 миља далеко, чак у Мемфису, али се ипак сви окупе за велике празнике попут Божића и Ускрса.

Свакако треба поменути да у непосредној близини Нешвила постоји и српски православни манастир који је у потпуности изграђен прилозима Американаца који су протеклих година прешли у православље, а на његовом челу је игуман Марко, пензионисани српски свештеник кога је на захтев ктитора манастира послао митроплот Лонгин.

Наши људи се у Тенесију баве разним професијама, има ту власника камионџијских компанија као и оних који возе камионе, али и инжињера, доктора, пилота, архитеката, музичара…

На имању нас је добродошлицом дочекао млади свештеник Бојан Бановић, који овде служи од 2022.године, када је дошао из Охаја. Отвара нам врата цркве коју су вредни парохијани за кратко време и сопственим средствима успели да реновирају и прилагоде православним канонима.

Недостају само иконе али и оне ће убрзо, како каже наш домаћин, украсити зидове светиње…Сви они који би да помогну фрескописању храма Свете Петке у Нешвилу новац могу да донирају преко ОВОГ ЛИНКА или директно у цркви. за додатне информације можете се обратити оцу бојану на телефон 330 951 4690.

Погледајте шта је наш уредник Антоније Ковачевић забележио дружећи се са српском заједницом у престоници америчког Југа…

извор: сербиантимес

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ИЗ СРПСКЕ КРИТИКЕ ОБАВЈЕШТАЈНО БЕЗБЈЕДОНОСНЕ АГЕНЦИЈЕ БИХ: Домаћи шпијуни под котролом СДА, крију податке о вехабијама!

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ ИЗ БИЈЕЛЕ: Гдје год је наш народ одлазио подизао је храмове, како прије 1000 година тако и данас!

БЕЗ КОМПРОМИСА: Црногорци су Срби, Рашка, а не Санџак!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

mandić

АНДРИЈА МАНДИЋ И МИЛАН КНЕЖЕВИЋ: Тражићемо парламентарну истрагу о убиству Душка Јовановића и Павла Булатовића!

Docek-patrijarha-Porfirija-u-Bijeloj-Porfirije-besjeda-septembar-2024-800x600

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ У БИЈЕЛОЈ: Радујем се што сам у Боки гдје живе православни Срби!

dusko1

ЗАМЈЕНА ДПС ТЕЗА: Чувар црних кутија бившег режима опет би да влада, no pasaran!

srpski-kamioni

ДА И АМЕРИКАНЦИ ВИДЕ КУРТИЈЕВ ТЕРОР: На улицама Њујорка камиони који приказују злочине према Србима на Косову!

nik

ИЗНЕНАЂЕН И УВРИЈЕЂЕН, НИК ЂЕЉОШАЈ: Чека дан да избрише глас за Мандића!