Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

НЕВЈЕРОВАТНО: У Украјини почела продаја мемоара Анте Павелића!

У највећем ланцу књига у Украјини, недавно је започета продаја дела које јасно показује прави став Украјине према Србији. Наиме у јавности су се појавили мемоари Анте Павелића, вође хрватских усташа у Другом светском рату. Ови мемоари, под насловом “За дом спремни”, не само да откривају контроверзан поглед на прошлост већ и покушај са се промени перцепција, односно изврши апологија усташких злочина у друштву које тежи Западу.

“За дом спремни” била је крилатица и девиза усташког покрета током Независне Државе Хрватске (НДХ), периода обележеног злочинима против човечности, укључујући геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима. Под влашћу Анта Павелића, хрватске усташе су побиле близу милион Срба, и на десетине хиљада Јевреја и Рома , већином у концентрационом логору Јасеновац, Стара Градишка, Јадовно…

 

Мемоари Анта Павелића, иако осликавају његову верзију “борбе за независност Хрватске”, изазивају шок и негодовање јер игноришу и негирају злочине почињене под његовим вођством. Оваква представа историје представља јасан пример историјског ревизионизма, где се покушава наметнути другачији наратив историје у складу са интересима појединаца или група.

Едуард Долински, шеф украјинског јеврејског комитета, изразио је дубоко забринутост због овога, указујући на опасности које ревизионизам носи са собом. Продаја мемоара у Украјини не само да је изазвала критике већ је и привукла пажњу на важност истине и историјских чињеница у очувању демократских вредности и поштовању људских права.

извор: Васељенска

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ОД КОТОРА ДО АМЕРИКЕ: Српски кетман!

ЗАЛУДНО НАДАЊЕ, МИЛАН КНЕЖЕВИЋ: И даље вјерујем да ће Спајић гласати против резолуције о Сребреници!

ПОЕЗИЈА: Прије 126 година рођена Десанка Максимовић!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

кравћенко

ИНТЕРВЈУ, АЛЕКСАНДАР АЛЕКСАНДРОВИЋ КРАВЋЕНКО, КОЗАК: Царска Русија је трајала 1000 година, јер јој је темељ било православље!

aleksandar-vucic-8-670x447

ШТА СЕ ИЗА БРДА ВАЉА, ОПЕТ ОДЛОЖЕНА СЈЕДНИЦА УН О СРЕБРЕНИЦИ: Монтенегрини да се спреме, у Котор стиже окупатор (Александар Вучић)!

Draza-Mihailovic-767x600

ФИЛМ: Како су Срби изгубили рат – комунисти умјесто четника постали српски владари!

milan-knezevic-620x327

МИЛАН КНЕЖЕВИЋ УПОЗОРАВА: Гласањем за Резолуцију о Сребреници Црна Гора прихвата да је држава геноцидне прошлости и против ње БИХ може поднијети тужбу, резолуција оптужује народе и државе, а не појединце!

ивица

ИВИЦА ДАЧИЋ: Срамно да Црна Гора гласа за резолуцију о Сребреници!