Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

КОМУНИСТИ ЦРНИ ВРАНИ: Злочин у Фочи, убили више хиљада младића – припадника ЈВуО!

У Миљевини код Фоче, убијено је више од 9.000 (помиње се и цифра од 20 000) младих војника Југословенске војске у отаџбини, које је на превару поубијала власт комунистичке Југославије, у мају 1945. године. По завршетку Другог светског рата, Понор код Миљевине постао је једно од највећих стратишта српских родољуба. О злочину у којем су без суђења поубијани голобради младићи, регуртовани крајем 1944. године из Шумадије, ваљевског и мачванског краја, деценијама се није смело причати.

Седамдесетогодишњи Војо Матовић сећа се приче свог оца Василија који је видео када су их доводили на стратиште. Војо Матовић прича да су те младиће доводили везане жицом у колонама и ту их убијали. Присећа се да му је отац приповедао да је ту била нека стрмина и да чим их баце у понор, чује се пљусак воде.

Стари Фочаци су причали да су беживотна тела данима плутала крвавом Бистрицом и Дрином. Од Калиновика, Фоче и Горажда, многима се ни за гроб не зна. Према списковима Удбе, убијено је 9.000 људи. Новија истраживања указују да је било и више од двадесет хиљада убијених.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

КРВАВИ МАЈ У СЛОВЕНИЈИ 1945. ГОДИНЕ: Одлука је пала на Дедињу!

ЈАКОВ СУЗАМА ЧЕТНИЧКИХ ПОТОМАКА НЕ ВЈЕРУЈЕ: Ни након мјесец дана Милатовић није одговорио на захтјев за пријем моје маленкости и рехабилитацију побијених црногорских националиста у Словенији!

ФИЛМ: Како су Срби изгубили рат – комунисти умјесто четника постали српски владари!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

кравћенко

ИНТЕРВЈУ, АЛЕКСАНДАР АЛЕКСАНДРОВИЋ КРАВЋЕНКО, КОЗАК: Царска Русија је трајала 1000 година, јер јој је темељ било православље!

aleksandar-vucic-8-670x447

ШТА СЕ ИЗА БРДА ВАЉА, ОПЕТ ОДЛОЖЕНА СЈЕДНИЦА УН О СРЕБРЕНИЦИ: Монтенегрини да се спреме, у Котор стиже окупатор (Александар Вучић)!

Draza-Mihailovic-767x600

ФИЛМ: Како су Срби изгубили рат – комунисти умјесто четника постали српски владари!

milan-knezevic-620x327

МИЛАН КНЕЖЕВИЋ УПОЗОРАВА: Гласањем за Резолуцију о Сребреници Црна Гора прихвата да је држава геноцидне прошлости и против ње БИХ може поднијети тужбу, резолуција оптужује народе и државе, а не појединце!

ивица

ИВИЦА ДАЧИЋ: Срамно да Црна Гора гласа за резолуцију о Сребреници!