Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

СРПСКИ КУЛТУРНИ КЛУБ: Српски језик да се врати у школе!

Српски културни клуб Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине на оснивачкој скупштини 25. јануара 2023. донио је одлуку да се залаже да се испоштује демократско право да се језик већине у Црној Гори Српски врати у црногорске школе. Професор Горан Киковић, предсједник СКК, је истакао да за то постоји више аргумената.
-Од нових црногорских власти став је Скупштине клуба да треба тражити да српски језик врате у школе, поручио је професор Горан Киковић, поводом 21. фебруара – Међународног дана матерњег језика.
На попису становништва крајем 2003. године око 30 одсто Црногораца се у националном смислу изјаснило као Срби, док се око 60 одсто Црногораца изјаснило да говори српским језиком. Српство у Црној Гори је на Голготи историјске судбине, али се буди и васкрсава, последњих година – истакао је Киковић додајући да је и на попису 2023. године, према поузданим сазнањима, већина становништва за свој матерњи језик је уписала  српски.
Он сматра да никада српска Црна Гора није пала тако ниско као у доба режима Мила Ђукановића и да треба подсјетити на то да су Црну Гору стварили преци, који су били Срби и говорили српским језиком и да је то вјековима била једина већина.
Стари Црногорци изнад себе су имали Бога, испред себе попа и учитеља, а око себе браћу, кумове и пријатеље. Ови данашњи такође треба да се држе до предачких опредељења и да се вратимо традиционалним вриједностима – оцијенио је Киковић, додајући да заштите идентитета српског народа у Црној Гори нема без српског језика у школама и зато јавно траже од министарства просвјете на Уставу  загарантовано права на употребу српског језика и ћириличног писма у свим наставним програмима за основне и средње школе.
У свијету се данас обиљежава Дан матерњег језика, с циљем да се укаже на значај матерњег језика, његовање језичке и културне различитости. Унеско је 1999. године прогласио 21. фебруар Међународним даном матерњег језика, на приједлог Бангладеша.
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ВАСКРШЊА ЛИТУРГИЈА У ПОДГОРИЦИ: Служби присуствовали премијер и предсједник Црне Горе, упућене поруке о миру и слози!

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

ВАСКРШЊА ПОРУКА МИТРОПОЛИТА ЈОАНИКИЈА: Црна Гора да превазиђе подјеле и да не заборавимо страдање Срба на Космету!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

мур24

МУРИНО, 25 ГОДИНА ПОСЛИЈЕ: Прошло је доста времена, неправда према жртвама мора бити исправљена!

dubrovnik (1)

БРУКА, МОНТЕНЕГРИНИ ЗБОГ ДУБРОВНИКА: Хрватима подилазе, стиде се и осуђују, чак и мртве, своје грађане!

kralj-nikola-i-kraljica-milena

СУЗЕ ЦРНОГОРСКЕ КРАЉИЦЕ: Ако Бог да, осветићемо Косово!

медо8

НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: УДБА и даље влада, за Мила више путића!

дуско

ШТА БИ: Свједок или оптужени, каже да долази са плавом торбом!