Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ублажавање мјера: Од 4. маја отварање занатских радњи, од 18. кафића

Од 4. маја биће омогућен рад продавница, занатских радњи, сервиса, фризерских и козметичких салона, фитнес центара, књижара, стоматолошких ординација, ауто-школа, рент-а-цар услуга, музеја и галериј, казао је потпредсједник Владе и предсједник НКТ Милутин Симовић.

Симовић је на почетку конференције изразио дубоко жаљење и изразе саучешћа породицама које су изгубиле свије најближе од епидемије коронавируса. пожелио је брз опоравак свима који су на кућном и болничлком лијечењу.

-Надлежне институције свакодневно из сата у сат анализирају и предузимају мјере као одговор на пандемију. Развој ситуције пратимо и у регионалном и ширем контексту јер овакав проблем захтијева шире сагледавање, казао је Симовић.

Он је додао да информације и препоруке које добијају од Европских и глобалних адреса као што је СЗО за нас представљју важне и опредјељуће путоказе.

Путоказе који јасно кажу да није вријеме за опуштање и за враћање уобичајеним навикама. Иза нас је захтјевна фаза којој смо одговорили, прије свега одговорним односом грађана, радом бројних институција, пратећи и уважавајући све препоруке струке, казао је Симовић.

Пред нама су, како је додао, дани када и даље и до краја морамо сви без резерве слиједити савјете струке и вријеме у којем морамо реаговати брзо и снажно да би и даље сачували здравље и животе грађана.

Даљим заједичким напорима направићемо нове важне искораке ка новој реалности у којој ћемо бити још спремнији да здравље и животе учинимо безбједнијим. Повољна епидемиолошка ситуаицаја дала нам је за право да почномо са ублажавањем донесених мјера. Припремамо се и за нова ублажавања мјера. Принцип је био и биће јасан. Поштовање мејра до њиховог ублажавања или пак укидање. У супротном мјере ће се морати продужавати и пооштравати а то нико не жели. Ми вјерујемо да ћемо захваљући високом степену разумијевања и одговорности грађана постепено али сигурно ићи у правцу ублажавања, казао је Симовић.

У случају пораста броја новоинфицираних, како је казаа, биће принуђени на доношење неопходних одлука.

Морамо заједно да радимо на ублажавању социјалних и економиских посљедица епидемије. Разумљива је жеља да све ово што прије прође. То желимо и ми и због тога даноноћно радимо на рјешењима за нормалозавцију и социјалног и економског живота, казао је Симовић.

Прва фаза ублажавања мјера, како је оцијенио, показала је своју оправданост али су регистровали и неодговоран однос не грађана већ оних који пружају услуге грађанима па је већ дат налог за њихово ефикасније и ажурније поступање. Овакво понашање, као је додао, крши планове запуштање мјера и оживљавање економије а то, како је истакао неће дозволити.

Ако епидемиолошка ситуаиција и даље буде под контролом друга фаза ублажавања мјера планирана је за 4. мај.

Омогућиће се рад продавница текстила, обуће, техничке робе, грађевинског материјала, занатских радњи и сервиса, фризерских и козметичких салона, фитнес центара, књижара, стоматолошких ординација, ауто школа, рентакар услуга, музеја и галерија, и могуће још других дјетатност, најавио је Симовић.

Омогућиће се, како је додао и одлазак до викендица у другим општинама, дозволиће се градски такси превоз, као и локални јавни превоз у општинама у којима нису регистровани случајеви заразе, додао је Симовић.

Ако се успјешно савлада друга фаза, најавио је да ће трећа фаза почети 18. маја.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ОДВРАТНИ ДПС, ИВАН ВУКОВИЋ: Важнији му Хрвати од Срба!

УКОЛИКО ВЛАДА ГЛАСА ЗА РЕЗОЛУЦИЈУ О СРЕБРЕНИЦИ: Десетак српских организација организоваће протесте и блокаду улица!

НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: Пакт са Милом је пакт са ђаволом!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

Grad_zenica_panorama

ГЕНОЦИДНИ ПОДАЦИ, ОДБОР ЗА ЗАШТИТУ СРБА У БИХ: У Зеници живјело 24.500 Срба, а сада око 1.000!

un

СРПСКИ СТАВ: Резолуције против суверених и одлучних!

porfirije-banja-luka

ПАТРИЈАРХА ПОРФИРИЈА СПРИЈЕЧИЛИ ДА ДОЂЕ НА КОСМЕТ, ЦРКВА ПОРУЧИЛА: Нећемо оставити свој народ, забрана слика прогона Срба и цркве!

vasilije

БРАНКА ЗЕЧЕВИЋ: Света Ана-Анастасија!

osman

ГОВОРИ СЕ О ЗЛОЧИНИМА, ПА ДА НЕ ЗАБОРАВИМО: Крвави пир Османа Растодера под Чакором!