Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

КОСМЕТ: У Приштини враћена спомен плоча посвећена српским војницима!

Споменик српским војницима пострадалим у ратовима од 1912. до 1918. враћен је на место где се налазио пре измештања у спомен парку на приштинском православном гробљу. У присуству представника француске амбасаде споменик су данас вратили радници Комуналног предузећа.

Уочи обележавања Дана примирја у Првом светском рату, уместо споменика српским војницима, постављена је нова надгробна спомен плоча на којој на српском, албанском и француском језику пише – “Француским војницима палим на Косову”.

Бела спомен плоча подигнута у славу српских јунака пострадалих у периоду Балканских и Првог светског рата, од 1912. до 1918, на којој пише “Овде леже посмртни остаци српских војника палих у ратовима 1912 – 1918, била је померена са доње, бочне стране спомен парка.

Измештање спомен плоче обављено је без знања Епархије рашко-призренске.

Приштински парох Станиша Арсић изјавио је тада за “Косово Онлајн” да има сазнања да је то учињено на иницијативу француског амбасадора. Касније у саопштењу амбасада Француске и Немачке у Приштини потврђено да је то учињено на њихову иницијативу.

На друштвеним мрежама покренута је иницијатива појединаца и НВО да се споменик врати на старо место. Петицију је потписало више од 4.000 људи.

извор: косовоонлине

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

МИЛАН КНЕЖЕВИЋ УПОЗОРАВА: Гласањем за Резолуцију о Сребреници Црна Гора прихвата да је држава геноцидне прошлости и против ње БИХ може поднијети тужбу, резолуција оптужује народе и државе, а не појединце!

ДОБРИЛА КУКОЉ, ПРЕЖИВЈЕЛИ ЛОГОРАШ ЈАСЕНОВЦА: Доња Градина – највећи град мртвих!

АНДРИЈА МАНДИЋ ИЗ ДОЊЕ ГРАДИНЕ: Учинићемо све да се не подржи Резолуција о Сребреници и да се ДПС не врати на власт!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

ustav-crne-gore-constitution-of-montenegro

ПОГЛЕД НА НАЈВИШИ ПРАВНИ АКТ: Устав – зла коб ДПС-овске Црне Горе!

глосариј

ЗАБРИНУТИ ЧИТАЛАЦ, КОРУПЦИЈА ИЛИ БРИГА О ГРАЂАНИМА: Нови министар здравља бира само кадрове одане власницима “Глосарија”!

братунац08

ПОЛИТИЧКА ПРЕКРЕТНИЦА-СРЕБРЕНИЦА: Срби да схвате са киме живе, српски душмани Србима товаре своје злочине!

дуско

ДУШКО КНЕЖЕВИЋ: Пацови на плафону, тражим сусрет са митрополитом и собу са Милом Божовићем!

JELICA2

ПРОФ. ДР ЈЕЛИЦА СТОЈАНОВИЋ: Српски писци да провјере како су уписани у базу података националне библиотеке, могуће је да умјесто српском припадају црногорском језику!