Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“СРПСКА КУЋА”: У славу Вука!

У оквиру програма „Српско културно љето 2023“, синоћ је у Српској кући у Подгорици одржано пјесничко вече „У СЛАВУ ВУКА“. Вече поезије и стихова, симболично названо „У СЛАВУ ВУКА“ посвећено је реформатору српског језика Вуку Стефановићу Караџићу.
Предсједник Удружења књижевника Црне Горе Новица Ђурић истакао је је организатор Књижевна задруга Српског националног вијећа Црне Горе.
Ово вече пјесника је наставак вишегодишњих активности да се српском језику и ћириличном писму врати статус језика и писма ћирилие којом је написана васколика литература у Црној Гори кроз вјекове, од Петра Другог Петровића Његоша до данашњих дана, истакао је Ђурић у изјави СРНИ прије почетка пјесничког дружења.
Он је додао да већински народ више од 70 одсто у Црној Гори говори српски језиком и пишу ћирилицом.
Вече је отворила српска пјесникиња Милица Бакрач са пјесмом “Вуков запис”,стихове су још говорилин српски пјесници из Црне Горе Милица Бакрач, Новица Ђурић, Љубисав Бијелић, Трипко Драганић, Драган Копривица, Вишња Косовић, Божо Вучић (Мостар) , Милојка Јововић (Источно Сарајево), Милица Краљ, Милутин Мићовић, Слободан Чуворић.
Иста пјесничка манифестација “У СЛАВУ ВУКУ” биће одржане током октобра у Пљевљима, Пријепољу , Билећи и Требињу.
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ГОВОРИ СЕ О ЗЛОЧИНИМА, ПА ДА НЕ ЗАБОРАВИМО: Крвави пир Османа Растодера под Чакором!

ВЛАДАЈУЋА ВЕЋИНА ПРЕДЛОЖИЛА: Текст Резолуције о Јасеновцу!

“СРПСКА КУЋА”: Вјечне теме пјесника Душка Трифуновића!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

krstewe

МОНАРХИЈА: Крштена принцеза Марија!

milan-knezevic-620x327

МИЛАН КНЕЖЕВИЋ УПОЗОРАВА: Гласањем за Резолуцију о Сребреници Црна Гора прихвата да је држава геноцидне прошлости и против ње БИХ може поднијети тужбу, резолуција оптужује народе и државе, а не појединце!

Jasenovac-Foto-Milkica-Milojevic-Blic-1024x576

ХРВАТСКИ “МОРАЛ”, СА КИМЕ ЖИВИМО: Хтјели би да заборавимо Јасеновац, а дижу дреку када се у неком граду у Црној Гори именује улица по војнику који је био на Дубровачком ратишту!

srebr

ВУК КОВАЧЕВИЋ: Имају и Срби мајке Сребренице!

aleksandar-vucic-8-670x447

ШТА САД, МОНТЕНЕГРИНИ ОЧЕКИВАЛИ ПРЕТЊЕ ОД АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА: Предсједник Србије сааопштио да нема шта да саопшти Црној Гори!