Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Перица Ђаковић: Јаков узео ствар у своје руке!

Пише: Перица Ђаковић

Шта значи нова платформа предсједника Црне Горе Јакова Милатовића коју је данас саопштио црногорској јавности а упутиће је свим парламентарним партијама? Дал је у питању само „платформа“ о ЕУ интеграцијама или је у питању иницијатива да се покуша изаћи из политичког ћорсокака (глиба) у који је црногорску политичку стварност довео предсједник његове странке Милојко Спајић?

Иако Јаков експлицитно тврди пред новинарима да се он не мијеша у прављење владе, већ да је то ствар Милојка у чијим рукама је кључ за састав владе коју може формирати на неколико начина, ипак тврди да је ово много већа ствар од сваке владе.

„Ово је магистрала за више влада и магистрала око које треба да се сложимо“, поручује Милатовић, „мислим да потписивањем се практично окупљамо око заједничких циљева и показујемо одговорност пред грађанима који су нас бирали. Мислим да не постоји ни један субјект који се не залаже за ЕУ“.

За што ипак црв сумње и мишљење да Јаков ипак покушава да узме ствар у своје руке? Па зар довољно не говори његова реченица: “Избори су били 11. јуна, а данас је 1. октобар а ми још немамо владу а ни Скупштину. Платформа би требало да буде допрнос одблокирању институцја и додатни корак ка политичко-институционалној консолидацији. Требало би да покажемо капацитет да се упркос разликама окупимо око питања од јавног интереса“. Милатовић потврђује да је прилика да у ЕУ уђемо тек 2030. године, а да је Црна Гора пропустила бројне године да се не прикључи ЕУ, а да је за то искључиви кривац власт огрезла у криминалу и корупцији, којој и нису одговарали закони који би ЦГ увели у ЕУ. Платформа је гарант да ће доћи до потребних законских оквира.

Ипак остаје отворено питање, да ли ће сви политички субјекти потписати ову платформу, прије свих они којима улазак у ЕУ и затварања 2 кључна поглавља није одговарао због разоткривања ко стоји иза криминала и корупције. Народу је то јасно, па зато и питање: зашто се од аугуста 2020. мало урадило на разоткривању и правном гоњењу оних који су довели Црну Гору ту гдје је сад, да они који су требали да се боре против корупције и криминала су у ствари били у њему?

Неки се питају да ли је ова нова платформа предсједника ЦГ уствари и још један његов покушај (а то није тајна да је он заговорник најшире владе) да у владу уђе и ЗБЦГ. Милатовић је и ту данас био јасан тврдећи да је човјек који одлуке доноси суверено у консултацијама са својим савјетницима, а не да слуша поруке које долазе изван Црне Горе. Нова влада мора бити инклузивна, сви имају право, па и у ПЕС-у на свој став, битна је јасна комуникација, рекао је Милатовић уз напомену да ни једног тренутка није изашао из уставних норми које има као предсједник. Што се владе тиче, треба сви да се уозбиље, у случају да се деси да се влада не формира за 90 дана Милатовић поручује да ће расписати изборе.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

НИКШИЋ НА МЕТИ: Када липе (не) миришу, од четника до жена!

НАШЕ ПРИЧЕ: Коевитезање пљеваљско!

НАШЕ ВРИЈЕМЕ, РАДМИЛА ГРУЈИЋ: Нова нормалност – живот без покајања!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

romanovi-naslovna-750x430

У БУДВИ: Филм о Николају Другом Романовом!

висеград

СРПСКА: Андрићград жариште културе!

медо8

У ЦЕНТАР, НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: Не може се против ДПС мафије борити са њиховим полицајцима, тужиоцима и судијама, нити по законима које су они усвајали да се заштите!

будва

БУДВА: Око Нове окупљена широка коалиција, сигурни у побједу!

скадар

ИЗ СТАРЕ ШТАМПЕ, ЕПИСКОП САВА ДЕЧАНАЦ: Скадар блистава круна српскога југа!