Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Поводом Дана борца СРПСКЕ: Документарни филм “Вукови са Вучијака”!

Поводом Дана борца Одбрамбено-отаџбинског рата и 219 година од подизања Првог српског устанка, Радио-телевизија Републике Српске на свом Јутјуб каналу објавила је документарни филм “Вукови с Вучијака”. Документарни филм “Вукови са Вучијака” је филм о првој добровољачкој јединици у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Жеља да се живи у слободи са својим народом, својом породицом и у својој држави створила је, у околини Прњавора, прву добровољачку јединицу у протеклом рату – Вукове са Вучијака.

Вукови су, доказавши се борбама у Западној Славонији, на почетку рата, израсли у елитну јединицу. Као такви, Вукови, нису одговарали тадашњим политичко-полицијским структурама Босне и Херцеговине. Након повратка из Западне Славоније, 14 и 15. новембра 1991. године МУП БиХ организује хапшење команданта Вељка Миланковића и већине бораца из јединице.

Вукови успијевају да одбаце лажне оптужбе. Чим су ослобођени, не изгубивши морал, поново одлазе у Западну Славонију да помогну браћи у борби против непријатеља.

22. јуна 1992. године, по наређењу генерала Момира Талића, заслугама у ратним акцијама, Вукови са Вучијака формирани су као Први ударни батаљон Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске. То је била велика част за припаднике те јединице.

Учествовали су у бројним акцијама – ослобађању Дервенте, пробоју Коридора, ослобађању Цера, Добор Куле, Модриче, Бијелог Брда, Кашића, биткама на Градачцу, Озрену и многим другим ратиштима.

Јединицом је командовао легендарни командант, поручник Вељко Миланковић, који је преминуо на данашњи дан 1993. године од посљедица рањавања.

За изузетне јуначке подвиге у оружаним борбама које представљају нарочит примјер јунаштва и служе као узор будућим генерацијама како се треба борити за Републику Српску, Вукви су, током рата, одликовани орденом Милоша Обилића, а у миру Карађорђевом звијездом Републике Српске првог реда. Командант Вукова, поручник Вељко Миланковић, такође је одликован орденом Милоша Обилића.

Кроз батаљон је прошло око 700 бораца, од којих је 47 погинуло, а 180 рањено.

Радио-телевизија Републике Српске у мају 2020. године ушла је у реализацију документарног филма “Вукови са Вучијака”.

Интервјуисана су 24 саговорника, већином припадника Вукова.

Удружење “Вукови са Вучијака”, са предсједником Славишом Миланковићем на челу, пружило је несебичну помоћ екипи РТРС-а у припремању и реализацији филма – организовањем снимања, уступањем великог дијела архивских снимака, фотографија, новинских чланака, консултацијама.

Извор: ртрс

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

МОНАРХИЈА: Црква и Круна заједно!

ПРЕДЛОГ: Српски национални савјет тражи референдум о Резолуцији о Сребреници!

УЛЦИЊ: Одржане васкршње игре!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

milan-knezevic-620x327

МИЛАН КНЕЖЕВИЋ УПОЗОРАВА: Гласањем за Резолуцију о Сребреници Црна Гора прихвата да је држава геноцидне прошлости и против ње БИХ може поднијети тужбу, резолуција оптужује народе и државе, а не појединце!

milan-knezevic-2

ЗАЛУДНО НАДАЊЕ, МИЛАН КНЕЖЕВИЋ: И даље вјерујем да ће Спајић гласати против резолуције о Сребреници!

krstewe

МОНАРХИЈА: Крштена принцеза Марија!

srebr

ВУК КОВАЧЕВИЋ: Имају и Срби мајке Сребренице!

Jasenovac-Foto-Milkica-Milojevic-Blic-1024x576

ХРВАТСКИ “МОРАЛ”, СА КИМЕ ЖИВИМО: Хтјели би да заборавимо Јасеновац, а дижу дреку када се у неком граду у Црној Гори именује улица по војнику који је био на Дубровачком ратишту!