Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Александар Вучић поводом Дана државности Србије: Карађорђе попут Спартанаца!

‘-Ми Срби немамо права пред сенима предака да се не присетимо колику смо жртву принели на олтар отаџбине, поручио је председник Александар Вучић на Сретењској академији у Крагујевцу. Истакао је и да стварање државе јесте највећа авантура која постоји, али када је створена никакав авантуризам држава више не трпи.

Хвала вам свима што сте данас овде у Крагујевцу, родном месту српске државности, започео је обраћање председник Вучић.

Указао је да данас, 40 дана после Божића, славимо Сретење најбитнији датум не само у верском, него и политичком, културном и историјском календару наше земље.

За нас је Сретење црвено слово, много тога смо започели, направили, урадили баш на Сретење, навео је Вучић.

-Народа мудрост каже да је слобода не да радиш шта хоћеш, већ да не радиш шта нећеш. У том истом духу слободарском и српском, наш велики књижевник Меша Селимовић поручују да човек постаје слободан својом одлуком, отпором и непристајањем” нагласио је Вучић.

Лична храброст Карађорђевих устаника из 1.804. године није била ништа мања од храбрости Спартанаца који су заједно Леонидом пали бранећи законе Спарте, истакао је Вучић.

На данашњи дан, подсећа, пре 219 година одржан је збор на којем је било присутно око 300 људи, а за вожда је изабран Ђорђе Петровић чија је прва заповест била: ‘Сваки свога убијте субашу’.

Величанствена победа на Иванковцу означила је почетак ратне епопеје у којој се рађају херојске победе попут Мишара, Делиграда, устаници ослобађају Пореч, Кладово, Неготин, Параћин, Ражањ, Алексинац, Крушевац, Београд, наводи Вучић.

Указује да иако је у почетку имао карактер буне против дахија, од 1805. он постаје јавно декларисани рат за незавнисност од Отоманског царства.

Чланови Правитељствујушчег совјета прве Владе обновљене Србији били су најмудрији и најшколованији људи тог времена – Прота Матеја Ненадовић, Доситеј Обрадовић, Петар Обрадовић Чардаклија, Лука Лазаревић, рекао је Вучић.

-Наши славни преци били су свесни да осим умећа на бојном пољу државу морају да красе дипломатски таленти и политичка умешност, поручио је председник.

Извор: РТС

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

“ПРЕСИНГ” НА ГРАДСКОЈ ТВ: Тоталитаризам, крвна освета и ДПС патриотизам!

ДПС КОЛУМНИСТА НА ЗАДАТКУ: Док Мило најављује освету, Љубо оптужује православље за радикализацију!

СЛАЂАНА КАЛУЂЕРОВИЋ ПОРУЧИЛА МИЛУ: Вук длаку мијења, али ћуд никада!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

комуниуби

КОМУНИСТИ ЦРНИ ВРАНИ И ЊИХОВИ ЗЛОЧИНИ: Убили Љубицу Поповић у Лушцу код Берана, њен убица постао народни херој!

gradski trg (5)

ОДБОР ЗА ОДБРАНУ ТРГА У БИЈЕЛОМ ПОЉУ: Неће џамију у центру града!

катнић0

БРАНЕ, АЛИ НЕМА ОДБРАНЕ: Катнић био господар живота и смрти, ДПС га представља као пензионера са хербаријумом!

Tito

РАСКРИНКАВАЊА, ЈОСИП БРОЗ ТИТО: Од лопова до маршала!

скадаркон

СРПСКИ СКАДАР, КОНФЕРЕНЦИЈА: БИХ немогућа држава, Бошњаци да се одрекну тобожњег геноцида у Сребреници, у Мостару ускоро Српска кућа!