Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ограничавање: Предсједник државе и његова (не)моћ!

Измјене Закона о предсједнику Црне Горе усвојене су синоћ и према тим одредбама, предсједник је дужан да предложи мандатара у року од 30 дана од изгласавања неповјерења Влади у Скупштини. Исто је дужан да уради и уколико Влада не добије повјерење у Скупштини, ако предсједник Владе поднесе оставку или му престане мандат из било ког разлога у складу са законом.

Сходно усвојеном закону. предсједник је дужан да предложи новог мандатара у року од седам дана, у оквиру рока од 90 дана од именовања првог мандатара, за случај да је мандат враћен једном или више пута.

Предсједник предлаже мандатара након обављених консултација, у форми разговора са представницима свих политичких партија, група грађана и независним посланицима заступљених у Скупштини. Предсједник се кроз разговор, или достаљањем писаног обавјештења од представника политичких партија заступљених у Скупштини, или доставијањем потписа подршке посланика у форми петиције, информише о постојању подршке кандидату за мандатара, наводи се у предлогу измјена Закона.

Позив за консултације упућује се у писаној форми.

Консултације које се обављају у складу са овим чланом, по измјенама, морају бити завршене најкасније три дана прије истека рока за предлагање мандатара Скупштини. Предсједник је дужан и да за мандатара предложи кандидата који има подршку већине од укупног броја посланика Скупштине, након што он прихвати кандидатуру.

Уколико скупштинска већина није постигнута у корист једног кандидата, предсједник може предложити кандидата са доминантном скупштинском подршком, али након поновних консултација.

-Предсједник је дужан да дан након истека рокова за утврђивање мандатара, предложи Скупштини доношење одуке о скраћењу мандата, ако предлог мандатара кроз поступак консултација није могао бити утврђен или утврђени кандидат није прихватио кандидатуру, наводи се у измјенама.

Предвиђено је и да се сједница Скупштине са предлогом одлуке предсједника закаже по хитном поступку и одржи у року од пет дана од дана достављања предлога Скупштини.

Ако Скупштина не усвоји предлог одлуке предсједника да себи скрати мандат, поступак предлагања мандатара се понавља.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

УКОЛИО ВЛАДА ГЛАСА ЗА РЕЗОЛУЦИЈУ О СРЕБРЕНИЦИ: Десетак српских организација организоваће протесте и блокаду улица!

НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: Пакт са Милом је пакт са ђаволом!

ПОВОДОМ ПРАЗНИКА ЛОВЋЕНСКОГ ТАЈНОВИДЦА: Поема Његошу!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

srebr

ВУК КОВАЧЕВИЋ: Имају и Срби мајке Сребренице!

dobrila

ДОБРИЛА КУКОЉ, ПРЕЖИВЈЕЛИ ЛОГОРАШ ЈАСЕНОВЦА: Доња Градина – највећи град мртвих!

igre

УЛЦИЊ: Одржане васкршње игре!

muzejbo

ЦЕТИЊЕ: Сарадња Музеја и Богословије!

mimicry-butterfly-pieris-brassicae-preview

ОД КОТОРА ДО АМЕРИКЕ: Српски кетман!