Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЏАБЕ ПАО БЕРЛИНСКИ ЗИД, ЏАБЕ ЕУ РЕЗОЛУЦИЈЕ О ОСУДИ ТОТАЛИТАРНИХ РЕЖИМА: Монтенегрини додјељују награду “Милован Ђилас”!

Професору Факултета за црногорски језик и књижевност, Бобану Батрићевићу, уручена је годишња награда „Милован Ђилас“ коју додјељује истоимена академија

Модераторка програма свечаног отварања Јелка Маловић је казала да је овогодишњи лауреат препознат по храбрим иступима у јавности и по томе што је током једног судског процеса у Подгорици постао симбол грађанског отпора.

Подсјетила је да је против Батрићевића 22. јануара ове године због критике ставова високих свештеника Српске православне цркве у Црној Гори пред Судом за прекршаје отворен процес, у коме је тужилаштво по пријави СПЦ теретило Батрићевића за вријеђање по вјерској припадности у колумни објављеној на Антени М.

– Након почетних рочишта, Више државно тужилаштво одустало је од гоњења, а одлука је донијета 25. марта, дан уочи наставка суђења. Излазећи из суднице као побједник над тужитељима, проф. Бобан Батрићевић је макар краткорочно одбранио право свих нас на слободу изражавања, чиме је недвосмислено заслужио да буде лауреат награде коју додјељује Академија ,,Милован Ђилас“ – казала је Маловић.

Батрићевић је у емотивном обраћању захвалио на додијељеној награди.

– Ово признање не доживљавам као личну својину, већ га дијелим са свим људима с којима дијелим заједничку борбу за слободније, праведније и отвореније друштво. Друштво лишено колонијалних стега, мрачне и затроване идеологије која слави разне злочинце и уништава толеранцију – казао је Батрићевић, додавши да је награду посветио ,,свом драгом, изненада преминулом куму и породичном пријатељу Мићи Пејовићу, човјеку који је био уз мене од кад сам се родио“.

извор: цдм

 

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ГРАЂАНСКИ РАТ МЕЂУ СРБИМА: Предлог Александра Шапића за споменик Дражи Михаиловићу у Београду дигао на ноге србијанске неокомунисте, у Црној Гори Павле Ђуришић на чекању, Тито на обали Мораче!

ХРВАТСКА ПОСТАЛА ОПАСНА ЗА СРБЕ: Због купања са псом Сергеј Трифуновић добио 60 дана затвора!

РАСПЛЕТ: Тамара Вујовић поништила рјешење о забрани подизања споменика митрополиту Амфилохију, извинила се Митрополији и грађанима!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

bistr3

АЛБАНЦИ ТРАЖЕ РЕЗОЛУЦИЈУ, ПРИДРУЖУЈУ СЕ МУСЛИМАНИ, СРБИ ЋУТЕ: Осуда злочина у Балканском рату и Шаховићима, масакр комуниста над црногорским четницима у Словенији нико да помене!

bera6

БЕРАНЕ: Састанак челника српских организација са представницима Србије!

Boris-Mugosa

ФАЦЕ БИВШЕГ РЕЖИМА, БОРИС МУГОША: Двадесет година били власт, ништа нијесу урадили, данас би опет да нас усреће!

krnovo1

МИТРОПОЛИЈА: Сјутра на Крнову помен младићима страдалим од партизана!

Zoran Drekalovic

МОНТЕНЕГРИНСКИ “ПИНКОВЦИ”: Антисрпски по Србији, вуци сити, овце преварене!