Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЂЕРДАПСКА КЛИСУРА: Вађење њемачких бродова које је уништила ЈВуО!

На Дунаву је, у Ђердапској клисури, у току вађење бродова немачке флоте која је потопљена септембра 1944. при борбама са снагама п.пуковника Веље Пилетића и румунским трупама, као и совјетским које су надирале на Дунав.
Кључни извор за овај мистериозни догађај на Дунаву су немачки извештаји за период од 2. до 8. септембра 1944. године, који су донети на микрофилмованим тракама из Националног архива у Вашингтону и чувају се у Војном архиву у Београду. Извештаји су преведени са немачког језика, али нису објављени у Зборнику докумената и података о Народноослободилачком рату југословенских народа, управо због ове антиосовинске акције ЈВУО на Дунаву, која је Немцима проузроковала велику штету.
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ГРАЂАНСКИ РАТ МЕЂУ СРБИМА: Предлог Александра Шапића за споменик Дражи Михаиловићу у Београду дигао на ноге србијанске неокомунисте, у Црној Гори Павле Ђуришић на чекању, Тито на обали Мораче!

ХРВАТСКА ПОСТАЛА ОПАСНА ЗА СРБЕ: Због купања са псом Сергеј Трифуновић добио 60 дана затвора!

РАСПЛЕТ: Тамара Вујовић поништила рјешење о забрани подизања споменика митрополиту Амфилохију, извинила се Митрополији и грађанима!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

bistr3

АЛБАНЦИ ТРАЖЕ РЕЗОЛУЦИЈУ, ПРИДРУЖУЈУ СЕ МУСЛИМАНИ, СРБИ ЋУТЕ: Осуда злочина у Балканском рату и Шаховићима, масакр комуниста над црногорским четницима у Словенији нико да помене!

bera6

БЕРАНЕ: Састанак челника српских организација са представницима Србије!

Boris-Mugosa

ФАЦЕ БИВШЕГ РЕЖИМА, БОРИС МУГОША: Двадесет година били власт, ништа нијесу урадили, данас би опет да нас усреће!

Zoran Drekalovic

МОНТЕНЕГРИНСКИ “ПИНКОВЦИ”: Антисрпски по Србији, вуци сити, овце преварене!

krnovo1

МИТРОПОЛИЈА: Сјутра на Крнову помен младићима страдалим од партизана!