Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ФАЦЕ БИВШЕГ РЕЖИМА, БОРИС МУГОША: Двадесет година били власт, ништа нијесу урадили, данас би опет да нас усреће!

Носилац листе Европског савеза Борис Мугоша казао је за Градску РТВ да је програм листе у складу са изборним слоганом – Подгорица за примјер, те да ће након 29. септембра Подгорица бити примјер чистијег, зеленијег и саобраћајно уређенијег града, социјално одговорнијег и културно богатијег.

Мугоша истиче да је суштина програма Европског савеза да у наредном четворогодишњем периоду вода и чистоћа више не буду луксуз у Главном граду.

Трудићемо се да буде што мање саобраћајних загушења, да Подгорица буде центар културних дешавања, те да у наредне четири године саградимо четири вртића и четири основне школе, као и другу подгоричку гиманзију коју сви чекамо дуго година, казао је Мугоша.

Истиче да је Европском савезу важан принцип меритократије, те да се мора подвући црта и направити искорак у том дијелу.

-Струка, искуство и знање мора бити испред партијске књижице, казао је Мугоша.

У сфери бесплатних услуга, додаје, Европски савез жели да обезбиједи бесплатне вртиће и ужину за дјецу из породица у ризику од сиромаштва.

-Ту је свакако и бесплатан јавни превоз за ђаке, студенте и пензионере. Имамо читав сет активности са циљем да Подгорица буде квалитетније мјесто за живот, казао је Мугоша.

Када је ријеч о саобраћајним гужвама у Подгорици Мугоша је казао да је у свом програму ЕС покушао да понуди реална и одржива рјешења.

-Када слушате предизборна обећања помислили бисте да ће Подгорица постати град по узору на оне из научно фантастичних филмова. Мислим да треба да се вратимо на потребе грађана. Саобраћај је горући проблем. Ту су капиртални пројекти везани за неколико улица као што су Улица Војислављевића, наставак Булевара Саве Ковачевића, повезивање никшићког пута и доњогоричког булевара, улица Вилија Бранта у Загоричу, булевар Вељка Влаховића. Стање локалних саобраћајница је изузетно лоше, квалитет улица у приградским и градским насељима је катастрофалан, истакао је Мугоша.

Други сегмент саобраћајних проблема у Главном граду је паркинг, за који су, према ријечима Мугоше, најбоље рјешење подземне гараже.

Мугоша се осврнуо и на период када је био замјеник градоначелника од 2014. до 2018. године, те поцртао улогу припремних процедура које претходе великим пројектима.

-Сви заборављају на припремни дио. Требало је доћи до земљишта, није сво земљиште било у власништву Главног града. Затим пројектовање улица, измјена планске документације. Тај дио је много тежи, него дио када добијете извођача и када он на чистом терену почне да гради, истиче Мугоша.

Додаје да је важно да се мапирају дијелове града који су ургенти.

Ту морамо хитно да реагујемо. Због тога је и важна потенцијална партиципација Главног града. Да погурамо пројекте са државног нивоа јер су то огромна средства. Ми би то могли онда из бужета који иде и на преко 100. 000 000 еура, казао је Мугоша.

Када је ријеч о децентрализацији, Мугоша истиче да морамо да водимо рачуна у којим сегментима се она врши.

Ми говоримо о Подгорици која има могућности, али када би то прекопирали на све остале локалне самоуправе имали би огромних проблема. У неким дјелатностима сам присталица децентрализације,, у неким сегментима држава мора да помогне одређеним општинама казао је Мугоша.

Меритократија је бољка већ дуги временски период, истиче Мугоша.

-Ја сам увијек јавно говорио да постоје бројне аномалије, које су се дешавале раније. Нажалост, они који су обећали да ће да радити другачије, раде горе. Ми то видимо претходних годину и по, видимо колико је запошљавања мимо закона, које нисам утврдио ја, већ Управна инспекција, истакао је Мугоша.

Додаје да морамо да изађемо из зачараног круга партитократије, те да не сматра да су људи из партија нестручни, али да морамо да отворимо управу за непартијске личности, а људе из система који нису припадници неке партије а имају знање.

Оно на чему ћу инсистирати, када будем после 29. септембра дио власти, то је да они људи који буду имали партијску књижицу, а буду обављали одређене функције, мораће да замрзну своје партијско дјеловање док се буду бавили тим послом, закључује Мугоша.

извор: цдм

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

УКРАЈИНА И БАЛКАН: Кијев помаже терористима и угрожава безбједност Европе!

НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: Црна Гора тоне у живом блату неријешеног насљеђа Ђукановића!

ШТА ЋЕМО САД, “ЏЕРУЗАЛЕМ ПОСТ”: ЕУ и САД игноришу религијску радикализацију у БиХ!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

Boris-Mugosa

ФАЦЕ БИВШЕГ РЕЖИМА, БОРИС МУГОША: Двадесет година били власт, ништа нијесу урадили, данас би опет да нас усреће!

krnovo1

МИТРОПОЛИЈА: Сјутра на Крнову помен младићима страдалим од партизана!

Zoran Drekalovic

МОНТЕНЕГРИНСКИ “ПИНКОВЦИ”: Антисрпски по Србији, вуци сити, овце преварене!

draza

РЕАКЦИЈА ЂЕНЕРАЛА МИХАИЛОВИЋА НА КРАЉЕВ ГОВОР 12.СЕПТЕМБРА1944. ГОДИНЕ: Пољубио кокарду и наредио: “Покрет”!

ner9

ДИКТАТУРА ПРОЛЕТЕРИЈАТА: Кад се ДПС у Подгорицу врати, мало морген!