Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

СРПСТВО У СРБИЈИ: У Краљеву пуно становника из Васојевића, основана и подружница СКК-а из Берана!

У сали Градске управе Краљева одржан је састанак Подружнице Српског културног клуба СНО Васојевића и Лимске долине за Град Краљево. Састанак је отворио председник Подружнице др Вукашин Дедовић. Он је најпре поздравио присутне и пожелео им добродошлицу и срећан и успешан рад. Затим је пренео присутнима поздраве и жеље за успешан рад од председника Српског културног клуба СНО Васојевића и Лимске долине из Берана историчара Горана Киковића, као и од многих других Васојевића и Горњополимљана који су преко друштвених мрежа упутили поздраве и жеље за успешан рад на овом састанку. Након овог уводног поздравног дела председник Подружнице др Вукашин Дедовић је у најкраћим цртама изнео досадашње активности Подружнице и том приликом казао:
/Прошле године, тачније 14. марта 2023. године, приликом промоције књиге „Светосавље у Црној Гори и Васојевићима“ историчара Горана Киковића и Часописа „Глас Холмије“ чији је главни уредник Горан Киковић, неколицина нас који смо присуствовали тој промоцији састали смо се и договорили да овде у Краљеву формирамо Одбор Подружнице Српског културног клуба СНО Васојевића и Лимске долине за Град Краљево. За председника одбора присутни су изабрали мене, др Вукашина Дедовића. За потпредседника изабран је инжењер електротехнике Владимир Мимовић, а за секретара дипломирани правник Никола Ђукић. За чланове Управног одбора Српског културног клуба за Краљево изабрани су: проф. др Славољуб Ђукић, Лидија Кнежевић, Владо Дедовић, Ново Кораћ, Драгоје Спасојевић и Раде Киковић. Овај одбор је настао са идејом да се сви ми који водимо порекло из Васојевића и Горњег Полимља (општине Беране, Андријевица, Плав, Колашина и Месне Заједнице Лијева Ријека) а живимо овде у Краљеву и околини окупљамо, повежемо и зближимо како би задржали и јачали своје емоције према завичају.
Затим се председник подружнице др Вукашин Дедовић представио новим члановима износећи најважније податке из своје биографије, а затим су то урадили и потпредседник Владимир Мимовић, секретар Никола Ђукић и члан одбора пуковник у пензији Владо Дедовић.
Потпредседник Владимир Мимовић је поздравио окупљене и позвао их да узму учешће у раду нашег Удружења. Нагласио је да је веома битно да млади људи знају своје порекло и да одржавају везе са својим завичајем. Мимовић је пружио подршку нашој браћи у Црној Гори, са жељом да истрају у својој борби за српство и светосавску веру.
И секретар Подружнице Никола Ђукић поздравио је присутне, нагласивши да су сви почеци тешки и да му је драго да види овај број људи присутних на састанку. Ђукић је истакао да у наредном периоду организација мора да се бави промоцијом, да би се омасовила организација и да би што више наших суграђана имало прилику да се посвети својим коренима кроз рад организације. Имамо подршку градских власти и треба искористити прилику да мотивишемо наше пријатеље и родбину пореклом из ових крајева да се укључе у рад организације, да се ради на издавачкој делатности и обележавању значајних датума и локација од значаја за делокруг рада наше организације.
Након овог представљања руководства подружнице председник Дедовић је наставио са изношењем досадашњих активности.
– Пре месец дана, тачније 14. марта ове године, одржана је промоција нове књиге историчара Горана Киковића „Преци и потомци“, као и новог броја часописа „Глас Холмије“. На том састакку било је око 30 нас и тада смо се договарали да закажемо једно шире окупљање свих Васојевића и Горњопоимљана који живе у Краљеву и наших пријатеља и пријатеља нашег завичаја. Договорили смо се да то буде 13. априла 2024. године и тај договор испуњавамо данас.
На слици може бити: 4 особе, болница и текст
Руководство Одбора Подружнице Српског културног клуба СНО Васојевића и Лимске долине за Град Краљево са председником Српског културног клуба СНО Васојевића и Лимске долине из Берана историчарем Гораном Киковићем.
Предсjедник Дедовић је нагласио да је први циљ данашњег састанка да се састанемо, видимо, упознамо, дружимо и кроз пријатељски разговор кажемо једни другима ко смо, шта смо, одакле смо и одакле потичемо. Зато је замолио све присутне да се појединачно представе износећи најосновније податке о себи и свом пореклу.
Након појединачног представљања, што су сви присутни са великом пажњом слушали и пратили, председник Дедовић је казао да је други циљ данашњег састанка да кроз пријатељски разговор оживимо успомене и сећања на наше славне претке, братственике и племенике, који су својим животима и делима оставили драгоцене и неизбрисиве трагове у историји нашег завичаја и укупној српској историји. Присутни су причали о својим најближим истакнутим братственицима и племеницима али помињани су и припадници других братстава а нарочито најславније личности из историје Васојевића и Горњег Полимља. Овај разговор послужио је да присутни чланови Подружнице размене и прошире своја знања о историји свога завичаја и заслужним личностима.
Трећи циљ овог састанка био је договорање како да се организационо повежемо и да се обавежемо ради даљег рада на чувању и неговању традиционалних и трајних вредности завичаја и јачања везе са завичајем. Допуњен је списак чланова Клуба са именима нових чланова, основним подацима за контакт, број телефона и мејл адресе.
Наглашено је да Подружница треба да буде стожер окупљања Васојевића и Горњополимљана који живе у Краљеву и околини како би допринели јачању веза са својим завичајем. Међу нама има припадника друге, треће, четврте па и пете генерације која је рођена овде у Краљеву, којима су потребне информације о нашем завичају. Желимо да нашу децу и омладину који су рођени овде у Краљеву заинтересујемо за традиционалну културу и обичаје нашег завичаја. Циљ је ширење и учвршћивање љубави према завичају и развијање међу потомцима свести о њиховом пореклу и осећања његовом припадању. Потребно је да будемо информисани о свим важним догађајима и дешавањима у Васојевићима и Горњем Полимљу. Да се упознајемо са културним дешавањима у нашем завичају и по могућностима да узмемо учешћа у тим дешавањима. Зато су нам потребни како индивудуални контакти тако и групна окупљања. Зато позивамо омладину да нам се придружи и укључи у рад овог клуба.
У другом делу састанка дати су предлози за даље активности чланова подружнице:
-Да тежимо да задржимо емоције према свом завичају и да те емоције развијамо и код наше деце и омладине.
-Да развијамо културу сећања. Да се присећамо на традиционалне саборе који су одржавани на великим државним и верским празницима у Беранама код Ђурђевих Ступова, код цркве Светог Архангела Михаила на Књажевцу у Андријевици, код цркве у селу Велика који се одржава 28. јула, код Бијеле Ракетића цркве у Лијевој Ријеци и код цркве Архангела Михаила у Ножицама, као и по нашим лепим планинама.
-Да радимо на неговању сталних и разноврсних веза и односа са завичајем, превасходно на развијању свести о привржености Васојевићима и Горњем Полимљу. Да пратимо друшттвена, културна и привредна достигнућа роднога краја. Да сарађујемо са родним крајем у културним и хуманитарним акцијама пружањем моралне, материјалне финансјске и друге помоћи у складу са могућностима и активним учествовањем у њима.
-Да успоставимо директан контакт и сарадњу са представницима општина и месних заједница из нашег завичаја: општина Беране, Андријевица, Плав, Колашин и Месне заједнице Лијева Ријека. Планирамо да формирамо једну делегацију која би посетила општине у нашем завичају и упознала председнике и друге представнике тих општина и месних зајеница о томе да смо овде у Краљеву формирали ово удружење и да их упознамо са нашим циљевима и задацима у наредном периоду.
-Да учинимо све што је у нашој моћи да се настави и продуби сарадња нашег града Краљева и нашег завичаја Васојевића и Горњег Полимља. Ми на нашим састанцима треба да дајемо предлоге и идеје за ту сарадњу које ће надамо се подржати и наша градска управа у Краљеву као и управе општина Беране, Андријевица, Плав, Колашин и Месна зајеница Лијева Ријека.
-Да радимо на чувању и неговању традиционалних обичаја и успомена на историјску прошлост Васојевића и Горњег Полимља у борби за слободу и очување српског порекла и православне светосавске вере коју су током своје историје уз велике жртве водиле многе генерације Васојевића и других братстава и племена из Горњег Полимља.
-Да успоставимо везе и сарадњу са другим удружењима, организацијама и институцијама Васојевића и Горњополимљана у Србији и Црној Гори: Удружењима Васојевића у Београду, Савином Селу и Крагујевцу, Српским културним клубом СНО Васојевића и Лимске долине у Беранама и другим српским удружењима у Беранама и Црној Гори. Да позивамо њихове представнике на наше састанке, и да ми шаљемо наше предстанике на њихове састанке.
-Да кроз индивидуалне контакте и групна окупљања и дружења развијамо међусобно пријатељство, поверење, солидарност између чланова нашег клуба, као и пријатеља нашег клуба.
Састанак је протекао у изузетно пријатној атмосфери, и завршен је у 19.10 часова. Присутни чланови подружнице видно расположени поздрављали су се при растанку исказујући жељу за ново окупљање уз обећање да ће следећи пут довести чланове својих породица и своје пријатеље.
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ВАСКРШЊА ПОРУКА МИТРОПОЛИТА ЈОАНИКИЈА: Црна Гора да превазиђе подјеле и да не заборавимо страдање Срба на Космету!

МР МОМО ЈОКСИМОВИЋ: Кад Драгић брани Дражу!

ПИСМО РОЂАКУ: Порука Јакову на ВЕЛИКИ ПЕТАК- немој подржати Резолуцију о Сребреници!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

мурина0

ПРИЈЕ 25 ГОДИНА: НАТО у Мурину убио троје дјеце, данас обиљежавање злочина!

додик8

МИЛОРАД ДОДИК: Милојкова влада, попут Милове, антисрпска!

1.мај

КОМУНИСТИ РАЗЈЕДИНИТЕ СЕ: Синдикати под Милом за 1. мај шетали и ћутали, сјутра организују Дан отпора!

среб

СРЕБРЕНИЦА-ПОЛИТИЧКА ПРЕКРЕТНИЦА: Срби тешко могу да прогутају подршку резолуцији, можда коначно схвате са киме живе!

титогроб

РАДОВАН КАЛАБИЋ: „Музеј страве и ужаса” као опомена!